spectacol puslamaua de la etajul 13 teatrul galati

sigla teatrul fane tardini galatiDuminică, 5 ianuarie 2014, la ora 19.00, în Sala Mare, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați a programat spectacolul Pușlamaua de la etajul 13 de Mircea M. Ionescu. Regia: Vili Perveli Nikolov. În distribuție: Petronela Buda, Gheorghe V. Gheorghe, Veronica Păpuşă, Petrica Păpuşă, Svetlana Friptu, Carmen Albu, Aurel Bâtcă, George Breabăn. Scenografia: Nicolai Mihăilă. Sufleur: Elena Ghinea.

Textul a câştigat Premiul I la Concursul de dramaturgie românească organizat înpuslamaua-de-la-etajul13 mircea m ionescu afis premieră, în toamna anului 2011, la Galaţi, în cadrul Festivalului Naţional de Comedie. Premiera spectacolului a avut loc în 10 martie 2012.

Puşlamaua de la etajul 13 e un spectacol complet, are de toate: haz, durere, lacrimi, teamă, spaimă, amintire, bucurie… E ca şi cum te-ai duce la restaurant şi ai avea meniul perfect!” – Petronela Buda, „Viaţa Liberă”, 9 martie 2012.

„Dacă la Love story se plângea, de ce să nu se râdă măcar de societatea care îi aruncă pe tineri în braţele disperării? Spectacolul Puşlamaua de la etajul 13 a entuziasmat vineri [9 martie 2012, n.n.], la avanpremieră, publicul tânăr, cu o prezenţă numeroasă. Spectacolul i s-a adresat în primul rând, fără a dezamăgi însă publicul matur.

Piesa a beneficiat de o distribuţie reală, cu o echipă de actori folosită la maxim de regizorul bulgar Vili Perveli Nikolov, care semnează şi o sensibilă ilustraţie muzicală. Născut la Vidin, absolvent la UNATC la Bucureşti, cu un repertoriu solid, de la Beckett la D. R. Ropescu sau Cehov, de la Gogol la Goldoni şi Sartre, Nikolov a montat pentru Naţionalul din Iaşi, la Bucureşti – Teatrul Mic, la Botoşani, Giurgiu, în teatre din Bulgaria. A primit Premiul «Radu Stanca» pentru Cel mai bun spectacol, iar actorii iau premii în montările sale (chiar şi o nominalizare la UNITER pentru cea mai bună actriţă). Un om cu care te simţi grozav să fii alături; desigur, un avantaj la orice repetiţie…” – Victor Cilincă, Avanpremieră la Dramatic – Hate story cu priză la public, „Viața Liberă”, 14 martie 2012.

imagini puslamaua de la etajul 13 mircea m ionescu galati

Puşlamaua de la etajul 13. Sursa foto: Teatrul Dramatic „Fane Tardini” din Galați

Puşlamaua de la etajul 13, spectacol de Vili Perveli Nikolov, după textul lui Mircea M. Ionescu, este un spaţiu al oscilării continue între viaţă şi moarte a unei adolescente care, prinsă în divorţul părinţilor, îşi caută fărâma de speranţă. Măcinată de lipsa iubirii şi de tot ce presupune ea, Linda caută scăparea în tenis, dar până şi aici terenul este instabil. Fără bani dar şi cu o afirmaţie frustă a tatălui că nu ar avea talent, luptă pentru a rămâne agăţată de vis şi pentru a se salva prin el. Fără înflorituri metafizice, Puşlamaua de la etajul 13 este un spectacol cu replici simple şi directe despre o problematică de o brutală realitate a societăţii actuale şi a modului în care se mişcă un adolescent în lume. Abordează problema migraţiei românilor şi implicit responsabilitatea ce cade pe umerii copiilor lăsaţi acasă, lipsa modelelor în şcoală şi a tactului psihopedagogic, ori, pur şi simplu, nevoia fiecărui adolescent de a supravieţui sentimentului singurătăţii.” – Nicoleta Onofrei, Un spectacol despre salvare, când opţiunile par să lipsească, „Imparțial”.

„Premiera din weekend ne-a arătat o lume pe care copiii noştri o ştiu cel mai bine, o lume în care nimeni nu îi ascultă şi pe nimeni nu îi interesează de sentimentele lor. Ne-a fost prezentat absurdul societăţii în care trăim, în care nimeni nu mai iubeşte pe nimeni şi nimeni nu mai are timp de nimeni. O lume în care toţi alergăm după bani, fără să mai fim capabili să ascultăm, să simţim şi să punem preţ pe viaţă. În acestă nebunie, personajul principal se confruntă cu problemele noii generaţii, probleme care o aduc pe Linda (personajul principal) în pragul sinuciderii, o dezbatere sau mai bine zis o demonstraţie a lumii reale măcinate de problemele personale, la care guvernanţii noştri stau pasivi, fără a mişca un deget pentru alinarea suferinţei. O piesă despre refuzul unei tinere de 15 ani de a-i acuza pe alţii pentru a se scuza, despre forţa morală a celei considerată superficial «puşlama» şi mai ales cum sportul poate fi o cale de refugiu pentru o generaţie care se simte abandonată şi care încearcă de una singură să găsească mijloace de supravieţuire.

petronela-buda

Petronela Buda

Piesa regizată de Vili Perveli arată o nouă faţă a societăţii, cu alternanţa de la comic la tragic, iar interpretarea magistrală a tinerei actriţe Petronela Buda ne-a făcut să înţelegem mai bine universul văzut prin ochii unei adolescente care refuză să aibă soarta mamei sale, cea de moravuri uşoare, şi care îşi găseşte salvarea prin tenis, singurul refugiu care îi dă motive să trăiască şi să iubească viaţa indiferent de greutăţile pe care acesta îi le aruncă în faţă. Astfel, ambiţia de a reuşi în viaţă o determină să îşi deschidă aripile şi să zboare spre un viitor mai bun şi nu pentru a se arunca de la etajul 13 fără paraşută.” – Ciprian Necula, Pușlamaua de la etajul 13 și-a făcut debutul la Galați, „Monitorul de Galați”, 11 martie 2012.

costintuchilaȘTIRIadolescență,divorț,fane tardini,între comic și tragic,mircea m ionescu,parașută,petronela buda,puslamaua de la etajul 13,sensul cuvantului pușlama,teatru cu subiect contemporan,teatrul dramatic galati,tenis,vili perveli nikolov
Duminică, 5 ianuarie 2014, la ora 19.00, în Sala Mare, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați a programat spectacolul Pușlamaua de la etajul 13 de Mircea M. Ionescu. Regia: Vili Perveli Nikolov. În distribuție: Petronela Buda, Gheorghe V. Gheorghe, Veronica Păpuşă, Petrica Păpuşă, Svetlana Friptu, Carmen Albu, Aurel Bâtcă,...