quartet-de-gyorgy-spiro

Casa de Producție a TVR vă propune Quartet de György Spiró, în regia lui Gelu Colceag. În distribuţie: Coca Bloos, Crina Mureşan, Virgil Ogăşanu şi Doru Ana. Director de imagine: Cristi Stoian. Scenografie: Dana Moraru. Ilustraţie muzicală: Crina Bolboceanu. Editor de imagine: Oana Gheorghe. Regia de montaj: Silvia Coman.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 26 septembrie 2916, ora 20.10 și luni, 3 octombrie 2016, ora 0.40; 
TVR 3: sâmbătă, 1 octombrie 2016, ora 20.00 și duminică, 2 octombrie, ora 8.00;  
TVR Internațional: duminică, 2 octombrie 2016, ora 18.30 și luni, 3 octombrie, ora 9.00;

TVR HD: luni, 26 septembrie 2016, ora 20.10 și marți, 27 septembrie 2016, ora 13.00.

quartet-teatru-tv-coca-bloos-virgil-ogasanu-doru-ana

Alexandru Tocilescu, Kincses Elemér, Coca Bloos, György Spiró sunt doar câțiva dintre creatorii născuți în 1946, un an darnic. Proiectul „Generația” 7X este modalitatea prin care Casa de Producție a TVR face o reverență în fața celor care s-au născut în același an,1946, și au scris parte din istoria teatrului universal.

Quartet este reverența noastră pentru Coca Bloos și György Spiró, ambii născuți în 1946.

coca-bloos

Coca Bloos

„Este excepţional că s-a reluat acest obicei, ca ziua de luni să fie dedicată de către TVR teatrului. Este foarte important faptul că există acel moment în care cei doritori de teatru pot să vadă piese din patrimoniul naţional şi universal. În devălmăşie, haos şi sminteală, este fundamental pentru public să aibă un reper, asemenea unui decalog, iar un astfel de reper poate fi Teatrul Naţional de Televiziune”, a declarat Coca Bloos în seara primei proiecții a producției.

Scurt interviu cu regizorul Gelu Colceag despre Quartet

TVR: De ce aţi ales acest text dramaturgic contemporan şi cum aţi construit această piesă?

Gelu Colceag: Am primit textul prin intermediul doamnei Ana Scarlat, care l-a şi tradus, de la Spiró György, după ce a fost la premiera de la Teatrul «Bulandra» a textului său Tacâmuri de pui, regizat de mine. Se pare că i-a plăcut montarea şi mi-a oferit, ca semn de apreciere, posibilitatea de a lucra un alt text important al său. Asta s-a întâmplat acum 16 ani. A rămas un proiect pe care vroiam neapărat să-l realizez, deoarece textul, deşi a fost scris acum 26 de ani, pare a fi scris acum 26 de ore! A fost nevoie de o mică schimbare a evenimentelor istorice, pentru a obţine senzaţia că acţiunea piesei se poate întâmpla astăzi, «undeva în estul Europei».

gelu-colceag

Gelu Colceag

TVR: Cum a decurs colaborarea cu Spiró György?

Gelu Colceag: Domnul Spiró György mi-a dat încă un semn al preţuirii domniei sale şi mi-a îngăduit să realizez eu însumi adaptarea.

TVR: Ce aţi păstrat din opera originală şi ce aţi schimbat pentru această reprezentaţie?

Gelu Colceag: Am schimbat evenimentul istoric generator al poveştii (este vorba de revoluţia din 1956), cu acţiunile, mai puţin radicale, pe care le-au iniţiat dizidenţii români (răspândirea manifestelor anticomuniste în anii ’80). Am modificat numele unor străzi şi cartiere specific budapestane, cu unele posibile în orice capitală est-europeană. Am înlocuit referinţe specifice anului 1990, cu cele ale timpului nostru.

TVR
: Cum caracterizaţi personajele din Quartet şi modul în care acestea au fost interpretate în acest spectacol?

Gelu Colceag: Valoarea deosebită a dramaturgiei lui Spiró György constă, mai ales, în construcţia unor personaje complexe, dramatice, puternic conturate, dar şi în umorul derizoriu. specific vremurilor noastre. Cred că am beneficiat de distribuţia ideală, iar creaţiile actoriceşti sunt excepţionale.

TVR: Povestiţi-ne câteva momente din timpul filmărilor pe care vi le amintiţi în mod deosebit.

Gelu Colceag: S-a lucrat concentrat, foarte profesionist, iar rezultatul este pe măsură. Mi-a rămas în amintire, în mod deosebit, reacţia celor din echipa tehnică care, pe măsură ce înregistram piesa, mă întrebau dacă ştiu când va fi difuzat spectacolul pentru a-şi putea anunţa familia şi prietenii. Interesul acestor primi spectatori mi-a logo-mic-casa-de-productie-tvrdat încredere şi mi-a confirmat certitudinea că munca noastră nu este în zadar. 

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

Arhiva Teatru în TVR

costintuchilaTEATRU TValexandru tocilescu,coca bloos,crina mureșan,doru ana,gelu colceag,Quartet de gyorgy spiro,virgil ogășanu
Casa de Producție a TVR vă propune Quartet de György Spiró, în regia lui Gelu Colceag. În distribuţie: Coca Bloos, Crina Mureşan, Virgil Ogăşanu şi Doru Ana. Director de imagine: Cristi Stoian. Scenografie: Dana Moraru. Ilustraţie muzicală: Crina Bolboceanu. Editor de imagine: Oana Gheorghe. Regia de montaj: Silvia Coman. Program de difuzare: TVR 2: luni, 26 septembrie 2916, ora...