new york festivals 2016 finalisti

Producțiile Teatrului Național Radiofonic, Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea și regia artistică: Mihnea Chelaru și Over the rainbow, scenariul și regia: Mihnea Chelaru și Ion Puican, se afla printre finaliștii New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016, secțiunea „Best Drama Special”.

Pisica verde de Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraş românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viaţă obişnuită, în care școala, relaţiile de prietenie, dorinţa de distracţie domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 şi 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă.

Autoarea renunță deliberat la cronologie şi la acţiunea lineară, propunînd în schimb o compoziţie ingenioasă de dialoguri, introspecţii, rememorări, reveniri şi fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, atributele specifice teatrului radiofonic modern, având o distribuţie cu actori foarte tineri şi talentaţi: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop.

COPERTA cd_Pisica verde

Over the Rainbow este prima piesă de teatru radiofonic cu sunet mixat Stereo Binaural (3D) din România, un spectacol care ridică un semnal de alarmă cu privire la societatea de azi, către ce ne îndreptăm şi asupra izolării şi ştergerii individului într-o lume din ce în ce mai mecanizată şi robotică. Un semnal de alarmă sub forma unei piese scurte de teatru radiofonic. Pornind de la citatul din Eugène Ionesco: „Nu este răspunsul care ne luminează, ci întrebarea”, piesa a fost construită într-o atmosferă ce aduce aminte de 1984 de George Orwell sau Brazil de Terry Gilliam, guvernată de replica lui J. F. Kennedy: „Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country.”

Over the Rainbow este o piesă scurtă scrisă și regizată de Mihnea Chelaru și Ion Andrei Puican, câștigători ai mai multor premii naționale și internaționale în festivaluri de specialitate. Din distribuția fac parte Andrei Popov și Bianca Alexandru Chelariu. Vocile robotice din piesă au fost create cu ajutorul www.naturalreaders.com.

Amănunte despre New York Festivals: 

http://www.newyorkfestivals.com/radio/

logo revista teatrala radioDespre Pisica verde: 

„Pisica verde” de Elise Wilk, în premieră la Teatrul Național Radiofonic – articol de Costin Tuchilă

Nu, n-am văzut pisica verde!, cronică de teatru radiofonic de Paula Romanescu

Primele modele în educaţie: părinţii. Creionarea lor radiofonică în spectacolul „Pisica verde”, interviu cu regizorul Mihnea Chelaru la rubrica „Teatru și educație” de Mirela Nicolae

„Pisica verde”, o piesă cu adolescenți, despre adolescenți, dar pentru părinți – reportaj realizat de Mirela Nicolae

Trailer Pisica verde

logo revista teatrala radio

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIion puican,mihnea chelaru,New York Festivals World's Best Radio Programs 2016,over the rainbow,pisica verde,teatrul national radiofonic
Producțiile Teatrului Național Radiofonic, Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea și regia artistică: Mihnea Chelaru și Over the rainbow, scenariul și regia: Mihnea Chelaru și Ion Puican, se afla printre finaliștii New York Festivals World's Best Radio Programs 2016, secțiunea „Best Drama Special”. Pisica verde de Elise Wilk abordează într-o...