radio romania 90

Luni, 29 octombrie 2018, de la ora 14.30, în Foaierul central al Sălii de Concerte a Radio România (str. General Berthelot nr. 60-64) vă invităm la conferinţa de presă de lansare a sitcom-ului ”UNDEva în ’28” de Ilinca Stihi, produs de Teatrul Naţional Radiofonic şi Radio România Actualităţi. La conferinţa de presă vor participa Georgică Severin, Preşedinte Director General Radio România, Dan Preda, manager Radio România Actualităţi, Ilinca Stihi, autoarea scenariului original şi a regiei artistice, precum şi o parte dintre actorii serialului.

Sitcom Undeva in 28

Dubla aniversare pe care Radio România o sărbătoreşte în anul 2018 ne-a stimulat să imaginăm o abordare relaxată, dar documentată a contextului istoric al înfiinţării Radioului public şi a apariţiei unui nucleu de artişti dedicaţi producţiei de teatru radiofonic la mai puţin de un an de la înfiinţarea instituţiei, sincron cu Radiourile europene. ”UNDEva în ’28” este o producţie a Teatrului Naţional Radiofonic în colaborare cu Radio România Actualităţi, o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată ca teatru în serial cu o frecvenţă de două episoade pe săptămână. Primul episod va fi difuzat joi, 1 noiembrie, de la ora 12.15 iar următoarele zece episoade se vor transmite în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 12.15, pe frecvenţele Radio România Actualităţi.

Pe parcursul a 11 episoade scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării şi descoperirii teatrului radiofonic şi ale mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realităţi documentare, semnalate nu doar prin referinţe la date şi fapte verificabile în istorie, ci şi prin denumirea unora din personaje cu numele lor reale (Dragomir Hurmuzescu, primul director al Radioului, actorul George Calboreanu etc.).

Miza serialului ”UNDEva în ’28” îmbină divertismentul, caracteristic comediei, cu restituirea faptelor ce ţin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituţie publică de informare şi educare joacă un rol cultural incontestabil datorită accesului său larg la populaţia României. Distribuţia serialului face apel la cei mai cunoscuţi actori ai scenei româneşti, vedete ale teatrului şi cinematografului românesc din diferite generaţii, îndrăgiţi de marele public: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cristi Iacob, Mirela Zeţa, Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Andi Vasluianu şi mulţi, mulţi alţii. Serialul a fost înregistrat în afara studiourilor Teatrului Naţional Radiofonic, în spaţii cu o acustică apropiată de situaţia istorică reală pe care o descriu scenele. Refacem auditiv spaţiul Teatrului Naţional, al biroului primului director al Radio România sau sunetul străzilor bucureştene interbelice. Realizatorii mulţumesc Muzeului ”Theodor Pallady” din cadrul MNAR, Liceului ”Gh. Şincai”, Jandarmeriei Române şi doamnei Mihaela Păun pentru sprijinul acordat în realizarea înregistrărilor de teren.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice al Societății Române de Radiodifuziune

Din istoria speciei sitcom la Radio România:

Piața rotundă, serial produs de BBC în colaborare cu Teatrul Național Radiofonic (1996–2000)

Niet Café, serial, scenariu de Adrian Lustig, regia artistică: Toma Enache și Vasile Manta, Radio România Actualități în colaborare cu Teatrul Național Radiofonic, 2007. Detalii, click aici.

Studio 65, serial, 21 de episoade, scenarii de Mihaela Michailov, Liviu Lucaci şi Ioana Bruşten; regia artistică: Alexander Hausvater. Realizat de București fm în colaborare cu Teatrul Național Radiofonic; difuzat în august 2014. Detalii, click aici.

Vezi şi: Pagina Istoria Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

 

costintuchilaPREMIERĂAdrian Lustig,istoria tnr,Niet cafe,rra,sitcom,teatru radiofonic,undeva in 28
Luni, 29 octombrie 2018, de la ora 14.30, în Foaierul central al Sălii de Concerte a Radio România (str. General Berthelot nr. 60-64) vă invităm la conferinţa de presă de lansare a sitcom-ului ”UNDEva în '28” de Ilinca Stihi, produs de Teatrul Naţional Radiofonic şi Radio România Actualităţi. La...