teatru radiofonic nominalizari premii uniter 2014

sigla uniterTrei dintre producţiile de teatru radiofonic ale Societăţii Române de Radiodifuziune sunt nominalizate la cea de-a XXIII ediţie a Galei Premiilor UNITER, pentru anul 2014, ce va avea loc luni, 25 mai 2015, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. 

Nominalizările pentru cel mai bun spectacol de Teatru radiofonic sunt: 

• Fantomele din Canterville după Oscar Wilde, scenariul şi regia artistică: Ilinca Stihi 

cd-fantomele-din-canterville

Spectacolul Ilincăi Stihi aduce în contemporaneitate un castel din Vechiul Regat, bântuit de fantomele unui cuplu aristocrat – Sir Simon și Lady Eleonor – și cumpărat de un scriitor american de succes, aflat într-o pasageră criză de creație însoțită (cum altfel?!) și de una în căsnicie. Aventurile se desfășoară într-un ritm alert, cuceritor, nu numai în castelul de tristă faimă, dar și pe domeniul ce-l înconjoară, un sat pașnic al Marii Britanii din zilele noastre, dar cu vajnici cetățeni apărători ai tradiției locului. Conflictul este exploatat în cheie parodică și generează inepuizabile surse de umor; scriitorul și răsfățata soție aduc din Noua Anglie, direct din NY, toate mecanismele și automatismele globalizării, ele devenind opozante cu modul de viață al satului de adopție, fapt de foarte scurtă durată, de altfel. 

Henric al V-lea de William Shakespare, adaptare radiofonică de Domnica Ţundrea, regia artistică: Attila Vizauer

henric al V-lea w shakespeare regia attiila vizauer 

Henric al V-lea de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, reprezintă un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet, de o diversitate remarcabilă, cuprinzând o mare varietate de idei, stări, atitudini în faţa vieţii, a morţii, a iubirii, a prieteniei, a lui Dumnezeu… Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditaţia filosofică, gândul la moarte, dar şi lirismul, iubirea ori ironia şi spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu şi percutant, în care fiecare scenă se colorează – emoţional şi senzorial – în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginaţiei. 

Metamorfoza după Franz Kafka, scenariul şi regia artistică: Ion Andrei Puican 

metamorfoza-dupa-kafka

Metamorfoza aduce în contemporan ideea nuvelei kafkiene: marginalizarea şi izolarea individului într-o societate sociopată, transformarea personalităţii şi a laturii umane în funcţie de cerinţele sistemului şi a scării valorice care guvernează o comunitate şi implicit întreaga lume.

Spectacolul radiofonic subliniază încă o dată actualitatea nuvelei lui Franz Kafka. Dacă la momentul apariţiei, nuvela a creat controverse prin stranietatea şi utopismul pe care le degaja, astăzi omul, societatea şi relaţionările umane se regăsesc întocmai imaginaţiei autorului.

Metamorfoza ridică un semnal de alarmă asupra societății de azi și alienarea care ne pândește pe fiecare într-o asemenea societate. 

Pentru a XXIII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Mircea Morariu şi Maria Zărnescu.

logo revista teatrala radioVezi: Shakespeare festiv, cronică de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: „Metamorfoza” de Ion Andrei Puican, după Kafka

„Fantomele din Canterville” în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICattila vizauer,domnica tundrea,henric V,ion andrei puican,kafka,nominalizări teatru radiofonic premii uniter 2014,shakespeare
Trei dintre producţiile de teatru radiofonic ale Societăţii Române de Radiodifuziune sunt nominalizate la cea de-a XXIII ediţie a Galei Premiilor UNITER, pentru anul 2014, ce va avea loc luni, 25 mai 2015, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.  Nominalizările pentru cel mai bun spectacol...