premiera-ping-pong-tnr

Un tânăr festival britanic de teatru radiofonic, cu o reputație și vizibilitate în curs de consolidare, a selectat producția de teatru radiofonic Ping-pong de Sandu Macrinici în concursul ediției 2018. În perioada 18–23 martie 2018 va avea loc a IV-a ediție a UK International Radio Drama Festival la Hern Bay, Kent în Marea Britanie.

UK Hern Bay

From stage to air/De pe scenă în eter e tema acestei ediţii a festivalului, iar sintagma exprimă interesul organizatorilor de a stimula reflectarea în mediul auditiv a dinamicii scenei contemporane de teatru și de a pune în valoare posibilitățile tehnologiei multicanal de a crea scenografii auditive. Interpretarea temei festivalului acoperă de la adaptarea pentru radio a unor piese scrise pentru scenă, până la  înregistrarea unor spectacole live preluate de pe scenă. Până în acest moment organizatorii au comunicat individual către producători decizia de selecție, urmând ca lista finală a producțiilor selectate în concursul internațional să fie ulterior anunțată. Festivalul acordă doar trei premii, în bani, unul pentru forma lungă care se referă la producții de maximum 60 de minute, unul pentru forma scurtă (producții de maximum 7 minute) și un premiu al publicului. Primele două premii vor fi decise de un juriu format din câte un reprezentant al fiecărei producții selectate în concurs, iar premiul publicului va fi votat de către ascultătorii din online sau de cei din festival, iar câștigătorul va fi comunicat în termen de 10 zile după încheierea festivalului.

Teatrul Naţional Radiofonic s-a mai calificat la acest festival în 2015, la prima ediţie, când a obţinut premiul al II-lea la categoria teatru scurt cu producţia ”Numărătoare inversă”, scenariu de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican, regia artistică: Ion Andrei Puican

A IV-a ediție a festivalui UK International Radio Drama Festival e susținută de două organizații britanice importante pentru statutul scriitorilor, ALCS (Authors’ Licensing and Collecting Society) și WGGB (Writers’ Guild of Great Britain), ceea ce acordă un vot de încredere organizatorilor și confirmă importanța în creștere a festivalului în spațiul literaturii dramatice britanice.

Radio România s-a calificat în concurs cu piesa de debut a tânărului dramaturg Sandu Macrinici, în viziunea radifonică a regizorlui Mihnea Chelaru, ce a avut premiera absolută în 21 septembrie 2017 în cadrul programului Debut dramaturgic al Teatrului Național Radiofonic. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian al personajelor a oferit regiei un material dramaturgic generos, pus în valoare cu subtilitate de unicul canal (auditiv) de comunicare și de interpretarea nuanțată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuție.

PING PONG

După o licență în istorie și filozofie obținută în 2014 la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj, Sandu Macrinici a absolvit în 2017 Masteratul de Scriere Dramatică din cadrul Universității de Arte Târgu Mureș, dar în același timp, îşi continuă studiile la aceeași facultate în specializarea Regie ( anul II, licență). Piesa ”Ping-Pong” este lucrarea sa de master, iar tema pleacă de la situația unei familii înstrăinate, în care relațiile copii–părinți sunt distante, în pofida afecțiunii pe care și-o poartă reciproc. Boala fatală a tatălui și dispariția lui sunt momentul reevaluării relațiilor din familie. Scrisă concis, cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generații până la momentul când e prea târziu și regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate.

”Ping-Pong” de Sandu Macrinici, adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. În distribuție: Oliver Toderiţă, Mihaela Beţiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Înregistrări teren: Marius Ţoghină şi Bogdan Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica: George Marcu. Producție TNR, septembrie 2017.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo-revista-teatrala-radioVeziarhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Concurs

costintuchilaCONCURSgeorge marcu,mihnea chelaru,ping-pong,sandu macrinici,teatrul national radiofonic,UK International Radio Drama Festival
Un tânăr festival britanic de teatru radiofonic, cu o reputație și vizibilitate în curs de consolidare, a selectat producția de teatru radiofonic ”Ping-pong” de Sandu Macrinici în concursul ediției 2018. În perioada 18–23 martie 2018 va avea loc a IV-a ediție a UK International Radio Drama Festival la Hern Bay,...