radu beligan a incetat din viata

Actorul Radu Beligan a încetat din viață astăzi, 20 iulie 2016, în jurul orei 13.00, la Spitalul „Elias” din București, în urma unui stop cardio-respirator. Radu Beligan avea 97 ani (n. 14 decembrie 1918, Galbeni [Filipești], Bacău), fiind cel mai longeviv actor din istoria teatrului.

După studii de drept și filosofie, a urmat, începând din 1938, cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică, sub îndrumarea Luciei Sturza Bulandra. Întâlnirile cu Victor Ion Popa, Ion Iancovescu și Sică Alexandrescu, care îl distribuie în comediile lui Caragiale, apoi în Revizorul de Gogol și Bădăranii de Goldoni, aveau să fie deosebit de importante în cariera actorului în perioada celui de-al doilea război mondial și în anii de după război.

Radu-Beligan (1)

Radu Beligan

Cariera actorului Radu Beligan, încheiată cu spectacolul Nemuritorul de Mona Radu, montat de Teatrelli (premiera oficială: 4 martie 2016), cuprinde un număr imens de roluri memorabile în teatru, teatru radiofonic și film. Vom reveni în Revista Teatrală Radio cu mărturii și evocări ale personalității marelui actor și cu o biografie artistică detaliată a lui Radu Beligan.

Profesor la Institutul de Teatru și Film, în perioada 1950–1965, director al Teatrului de Comedie din Bucureşti între anii 1961 şi 1969 şi director al Teatrului Naţional din Bucureşti între 1969 şi 1990, Radu Beligan a fost membru de onoare al Academiei Române și a primit o serie de distincții printre care Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer și Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. De asemenea, Radu Beligan este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

radu beligan auditie majestic decembrie 2015 lectia de violoncel

Radu Beligan la audiţia în avanpremieră a spectacolului Lecția de violoncel, luni, 7 decembrie 2015 Hotel Ramada Majestic din București. Fotografie de Renata Rusu

Activitatea sa a fost strâns legată de Teatrul Național Radiofonic, fiind distribuit în multe spectacole de referință, aflate în Fonoteca de Aur. Timp de un an, în perioada 2002–2003 a fost Director de Onoare al Teatrului Național Radiofonic. În 18 februarie 2015, Radu Beligan a înregistrat, în Studioul „Mihai Zirra” al SRR, spectacolul Lecția de violoncel de Mona Radu, regia artistică: Felix Alexa în colaborare cu Dan Puican (data difuzării în premieră: luni, 14 decembrie, ora 23.05, la Radio România Actualităţi).

radu-beligan

În această după-amiază, până la ora 19.00, Radio România Cultural difuzează un program special dedicat lui Radu Beligan, în care, pe lângă mărturii ale unor oameni de teatru, puteți asculta spectacole cu marele actor: Lecția de violoncel de Mona Radu, O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia: Sică Alexandrescu (1952), Molière de Mihail Bulgakov, regia artistică: Mihai Pascal (1974). 

Vezi și: Pur și simplu, Beligan sau Eufonia unei vieți în teatru, cronică de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie

Radu Beligan în Lecția de violoncel (2015) – fragment

LOGO RT CU CHENARVezi: arhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGcaragiale radu beligan,cel mai longeviv actor din istoria teatrului romanesc,goldoni,necrolog rtr,o scrisoare pierdută,radu beligan deces,revizorul gogol,sică alexandrescu
Actorul Radu Beligan a încetat din viață astăzi, 20 iulie 2016, în jurul orei 13.00, la Spitalul „Elias” din București, în urma unui stop cardio-respirator. Radu Beligan avea 97 ani (n. 14 decembrie 1918, Galbeni , Bacău), fiind cel mai longeviv actor din istoria teatrului. După studii de drept și...