muzeul literaturii necrolog radu beligan

Muzeul Naţional al Literaturii Române anunță cu regret despărțirea de marele actor Radu Beligan, personalitate marcantă nu numai a teatrului și filmului românesc din toate timpurile, dar și a culturii românești și a valorilor sale.

radu-beligan (1)

Radu Beligan

De-a lungul carierei sale, Radu Beligan a trăit fiecare rol în parte într-un mod unic, investindu-l cu propria sa personalitate și înțelegere și transformând fiecare interpretare în artă. Dispărut ]n 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani, cariera sa de peste 7 decenii reprezintă o întreagă istorie, încă vie, a teatrului românesc și a momentelor prin care acesta a trecut odată cu mișcările culturale, politice și istorice pe care le-a parcurs. Însăși istoria literară a beneficiat de pe urma a ceea ce mulți critici au observat ca semnificând genialitatea unui creator de personaje, Radu Beligan interpretând personajele cele mai celebre ale dramaturgiei românești și universale, mai întâi create textual de marii scriitori precum I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Eugen Ionescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Eftimiu sau Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Patrick Süskind ori Umberto Eco, iar mai apoi recreate scenic prin interpretările sale.

Radu Beligan a interpretat numeroase roluri, pe cele mai importante scene de teatru din România și pe micile ecrane, bucurând sufletele a numeroși spectatori, iar pe parcursul carierei sale s-a remarcat și ca regizor.

Dumnezeu să-l odihnească!

Comunicat al Muzeului Naţional al Literaturii Române

LOGO RT CU CHENARVezi: arhiva Radu Beligan

Arhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGcamil petrescu,eugen ionescu,mircea stefănescu,necrolog beligan muzeul literaturii romane,radu beligan deces,tudor musatescu
Muzeul Naţional al Literaturii Române anunță cu regret despărțirea de marele actor Radu Beligan, personalitate marcantă nu numai a teatrului și filmului românesc din toate timpurile, dar și a culturii românești și a valorilor sale. Radu Beligan De-a lungul carierei sale, Radu Beligan a trăit fiecare rol în parte într-un mod...