radu beligan teatru radiofonic marturie

O întreagă fonotecă de teatru radiofonic i se datorează marelui actor Radu Beligan, interpret al unor roluri de referință din dramaturgia românească și universală, în înregistrări care merită cu prisosință calificativul de capodopere de artă interpretativă, dar și realizator de emisiuni de teatru. Timp de mai bine de șase decenii, începând – dacă e să păstrăm doar datele de arhivă referitoare la înregistrările pe bandă magnetică – cu D’ale carnavalului de I. L. Caragiale, în regia lui Sică Alexandrescu (înregistrată în 15 decembrie 1951, în studioul de la Sf. Sava și difuzată în premieră vineri, 28 decembrie 1951, la ora 22.20, pe posturile Bucureşti 1 şi Craiova) și până la ultima sa înregistrare la Teatrul Național Radiofonic (18 februarie 2015, Lecția de violoncel de Mona Radu, regia artistică: Felix Alexa și Dan Puican), Radu Beligan a fost colaborator statornic al teatrului la microfon.

radu-beligan in studioul Mihai Zirra al SRR

Radu Beligan în Studioul „Mihai Zirra” al Societății Române de Radiodifuziune. Sursa foto: © Arhiva SRR

Mărturia de mai jos a fost difuzată în 2009 cu ocazia împlinirii a 80 de teatru radiofonic în România (18 februarie 1929, prima piesă de teatru difuzată la Radio România, Ce știa satul de V. Al. Jean) și postată ca fișier audio pe site-ul Teatrul Național Radiofonic. (C. T.)

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

În această noapte, 20–21 iulie 2016, la ora 0.30, la Radio România Cultural, în seria „Mari spectacole”, Teatrul Național Radiofonic vă invită să-l ascultați pe Radu Beligan în spectacolul Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: N. Al. Toscani. Din distribuţie mai fac parte: Dana Comnea, Gabriel Dănciulescu, Alexandru Critico, Dem Savu, Constantin Gheorghiu, Nicolae Sireteanu, Florin Scărlătescu, Vasile Florescu, Nicolae Gărdescu, George Mărutză, Constantin Lungeanu, Coty Hociung, Constantin Brezeanu, Corado Negreanu, Marieta Rareş, Dodi Caian, Alexandra Ianu Pascu, Astra Dan, Emilia Manta, Mircea Constantinescu, N. N. Matei, Benedict Dabija, Sandu Sticlaru, Octavian Cotescu, Nicolae Meicu, Petrică Vasilescu, Sorin Balaban, Ion Pascu, Paul Sava. Regia de studio: Constantin Botez. Regia muzicală: Paul urmuzescu. Regia tehnică: ing. George Buican. Înregistrare difuzată în premieră în 6 aprilie 1958.

LOGO RT CU CHENARVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICactorul la radio,ce stia satul,d-ale carnavalului,radu beligan despre teatrul radiofonic,sică alexandrescu
O întreagă fonotecă de teatru radiofonic i se datorează marelui actor Radu Beligan, interpret al unor roluri de referință din dramaturgia românească și universală, în înregistrări care merită cu prisosință calificativul de capodopere de artă interpretativă, dar și realizator de emisiuni de teatru. Timp de mai bine de șase...