raluca-radulescu premiu uniter stanislavski

La cea de-a XXII-a ediţie  a Galei Premiilor UNITER care a avut loc luni, 28 aprilie 2014, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş un Premiu special a fost acordat jurnalistei şi traducătoarei Raluca Rădulescu, „pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală: K. S. Stanislavski – Munca actorului cu sine însuşi”, cu un laudatio al regizorului si jurnalistului Tudor Ţepeneag, de la Radio France Internationale.

raluca radulescu

Raluca Rădulescu

Singura traducere în limba română a Muncii actorului cu sine însuşi, a apărut în anii 1950 şi nu a fost niciodată reeditată, deşi „sistemul” lui Stanislavski rămâne unul dintre puţinele tratate de specialitate şi poate cel mai bine închegat sistem de practică a actorului, care stă în continuare la baza majorităţii covârşitoare a personajelor pe care le vedem în filme şi pe scenele din întreaga lume.

Konstantin-Sergheevici-Stanislavski-Munca-actorului-cu-sine-insusi

„Prezenta traducere se vrea mai cu seamă o platformă de dezbatere, o provocare pentru noi interpretări şi pentru redescoperirea «sistemului», respectând pe cât posibil, stilul lui Stanislavski, dar transpus într-o limbă română contemporană, pentru o mai bună fluenţă a lecturii şi înţelegerii conceptelor şi exemplelor expuse”, spune traducătoarea noii versiuni în limba română a volumului întâi din celebra lucrare Munca actorului cu sine însuşi, publicată la Editura Nemira, în colecţia „Yorick”.

Raluca Rădulescu este doctor în filologie, unul dintre cei mai importanţi traducători din limba rusă și realizator la Radio România Cultural, unde o puteţi asculta zilnic cu reportaje de la toate festivalurile de teatru din ţară şi din străinătate, interviuri cu actori şi regizori din toată lumea, precum și cu emisiuni de călătorie.

În paginile Revistei Teatrale Radio puteți asculta interviuri, reportaje, comentarii în format multimedia, realizate de Raluca Rădulescu în teatrele din București și din țară, la cele mai importante evenimente.

Ascultă:

Decernarea Premiului special

 

costintuchilaCARTEA DE TEATRUeditura nemira,practcă tetrală,raluca radulescu,stanislavski munca actorului cu sine insusi,teorie teatrală,tudor țepeneag,UNITER

La cea de-a XXII-a ediţie  a Galei Premiilor UNITER care a avut loc luni, 28 aprilie 2014, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş un Premiu special a fost acordat jurnalistei şi traducătoarei Raluca Rădulescu, „pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală:...