razboi premiera 9g la tnb

Război, un nou spectacol în cadrul Programului 9G la TNB, va avea primele reprezentații la Sala Mică a Naționalului bucureștean în zilele de 27 mai, 11 și 18 iunie 2017, de la ora 20.00.  Traducere de Carmen Vioreanu.  Regia: Lorena Zăbrăuţanu. Distribuția: Mama – Oana Predescu; Beenina – Iulia Poptean; Semira – Eliza Păuna; Ivan – Paul Radu; Tatăl – Elias Ferkin. Scenografia: Maria Nicola. Video: Radu Spiridon și Ionuț Grama. Lumini: Cristian Ciopată. Sunet: Daniel Nae. Regie de scenă: Daniel Buglea.

razboi Foto Florin Ghioca

Dramaturgul suedez Lars Noren descrie tabloul unui sfârșit de război, fără a preciza timpul sau locul, făcând auzite ecouri ale războaielor mai îndepărtate, dar și al celor recent încheiate, sau al celor care se întâmplă acum lângă noi.

razboi 9g la tnb

Un bărbat se întoarce acasă dintr-un război, când nimeni nu-l mai credea în viață. Găsește o familie devastată, o lume pustiită, o soție care nu-l mai acceptă, un frate care l-a trădat. Personajele balansează constant între două lumi: cea reală, în care sărăcia și disperarea de a supraviețui generează lipsa de compasiune chiar și față de membrii aceleiași familii, și cea imaginată, închipuită ca refugiu într-un spațiu plin de bucurie și prosperitate. ”Cine ne vrea pe noi ?” – o întrebare ca un ecou în acest text și un strigăt disperat care se aude în prezent dinspre cei care își riscă viețile ca să fugă din calea războiului. Un război al altora, care poartă cu el urme adânci și mutilează iubiri, familii, încredere, speranță.

Razboi foto 2

Semira, o fetiță de 12 ani, obiectivează această lume prin imaginea parcului de distracții Disneyland, locul basmelor, al prințeselor și al castelelor strălucitoare. Forța ei de a crede într-un loc fantastic al fericirii este speranța care dă sens vieții și mișcă lumea mai departe.

razboi

Imagini din spectacol. Foto: Florin Ghioca. Sursa: Teatrul Național din București

„Tablou de sfârșit de război.
Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Algeria, Vietnam, Ruanda, Bosnia, Cecenia, Irak, Siria…
Cum mai este posibilă revenirea la normalitatea vieții după ce s-a încercat distrugerea ei? Se mai pot vindeca traumele lăsate de frică, umilire, ură, prezența continuă a morții, pentru a trăi așa ca înainte? Prin ce se regăsește speranța în viitor?” – Lorena Zăbrăuțanu.

logo revista teatrala radioVezi: arhiva 9G la TNB

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂ9G la tnb,al doilea razboi mondial,Algeria,bosnia,Cecenia,irak,Lars Noren,Lorena Zăbrăuțanu,primul război mondial,război,Ruanda,Siria,teatrul național bucurești,Vietnam
Război, un nou spectacol în cadrul Programului 9G la TNB, va avea primele reprezentații la Sala Mică a Naționalului bucureștean în zilele de 27 mai, 11 și 18 iunie 2017, de la ora 20.00.  Traducere de Carmen Vioreanu.  Regia: Lorena Zăbrăuţanu. Distribuția: Mama – Oana Predescu; Beenina – Iulia Poptean; Semira – Eliza Păuna; Ivan...