recviem pentru un spion teatrul maghiar cluj

Luni, 22 iunie 2015, la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va avea loc spectacolul Recviem pentru un spion de George Tabori, regia: Mihai Măniuţiu. Traducere în limba maghiară de Imre Kurdi. În distribuție: Zsolt Bogdán, Áron Dimény şi Enikő Györgyjakab. Scenografia este semnată de Adrian Damian, coregrafia de Vava Ştefănescu, iar muzica este compusă de Şerban Ursachi. Spectacol cu supratitrare în limba română. 

recviem pentru un spion afis

La conferinţa de presă organizată înaintea premierei care a avut loc vineri, 12 iunie 2015, András Visky a subliniat faptul că piesa este prezentată în premieră pe scenele din în România.

recviem pentru un spion 1

De asemenea, regizorul Mihai Măniuţiu a precizat că, din păcate, dramaturgia lui Tabori nu este cunoscută în România. A spus că doreşte să monteze mai multe piese ale acestui autor şi se gândeşte la un proiect trei-patru texte, premiera cu Recviem pentru un spion reprezentând un prim pas în acest demers. „Textura piesei este ca un labirint din oglinzi, o lume stratificată cu o dimensiune extrem de profundă, fiind totodată în cheia comicului, a ironiei”.

recviem 2

„Becketienii Vladimir şi Estragon, Fraţii Marx, Cruella de Vil, Buster Keaton, cabaretişti berlinezi din anii ’20 ai secolului trecut, agenţi ai serviciilor secrete, falşi psihiatri, dive feministe, monştri cu alură îngerească şi îngeri cu propensiuni demonice – cu toţii îşi dau întâlnire, se combină, se amestecă, în lumea grotesc-hilară şi halucinant-carnavalescă a lui George Tabori.

recviem 4

Recviem pentru un spion e, actoriceşte, o mină de aur. Jocul de roluri care îi determină pe cei trei supraspioni să intre într-un carusel nebun al schimbărilor de identitate, te zăpăceşte şi, în egală măsură, te încântă. Şi totuşi, tema piesei nu e câtuşi de puţin frivolă. Unul dintre cei trei superagenţi agenţi care au luptat cot la cot, de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, împotriva naziştilor, a trădat, se pare, la un moment dat, pentru a-şi salva pielea. Unul dintre ei… Care? Toţi trei au supravieţuit, deşi, în acord cu evenimentele pe care le povestesc, din unghiuri complet diferite, nici unul nu ar fi putut, în mod normal, supravieţui. Ei se întâlnesc, peste ani, de mai multe ori, în locuri la fel de ascunse ca acelea conspirative din timpul conflagraţiei mondiale, pentru a afla (sau, poate, pentru a nu afla?) adevărul. Ca mai întotdeauna la Tabori, piesa combină filonul de vodevil cu cel de investigaţie poliţistă, combinând în mod savuros comedia neagră cu drama psihologică şi farsa psihanalitică.

recviem 3

Murdoch, Zucker şi Maggie – o piesă cu 3 personaje. Sau, mai degrabă, cu 12? Să le numărăm: Murdoch, Anti-Murdoch, Murdoch-Zucker, Murdoch-Maggie, Zucker, Anti-Zucker, Zucker-Murdoch, Zucker-Maggie, Maggie, Anti-Maggie, Maggie-Zucker, Maggie-Murdoch. Da, o piesă cu cel puţin 12 personaje, interpretate de excepţionalii actori ai Teatrului Maghiar din Cluj:Enikő Györgyjakab, Zsolt Bogdán, Áron Dimény.” – Mihai Măniuţiu.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (între orele 10.00–13.00 şi 16.30–18.30).

logo revista teatrala radio

Alte știri despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIEstragon,george tabori,mihai manutiu,recviem pentru un spion,teatrul maghiar cluj
Luni, 22 iunie 2015, la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca va avea loc spectacolul Recviem pentru un spion de George Tabori, regia: Mihai Măniuţiu. Traducere în limba maghiară de Imre Kurdi. În distribuție: Zsolt Bogdán, Áron Dimény şi Enikő Györgyjakab. Scenografia este semnată de...