refractie autism

Turneu educațional în șase orașe din țară, cu primul și singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document

Asociația UMA ED ROMÂNIA prezintă și pune în dezbatere publică un subiect actual al societății românești – autismul, prin organizarea unui turneu educațional în șase orașe din țară cu spectacolul de teatru-document ”Refracție”, un proiect itinerant care se desfășoară în lunile septembrie și octombrie 2018 în Brașov, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Bistrița Năsăud, Suceava și Câmpulung Muscel.

Turneul începe astăzi, luni, 24 septembrie 2018, ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Brașov. Continuăm seria spectacolelor la Cluj-Napoca (9 octombrie, Urania Palace), Suceava (11 octombrie, Teatrul „Matei Vișniec”), Bistrița-Năsăud (12 octombrie, Centrul Cultural Dacia), Câmpulung Muscel și Câmpia Turzii.

poster_brasov_online

Reprezentaţia durează 50 de minute, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Piesa ”Refracție” se adresează în primul rând familiilor în care există persoane cu tulburare de spectru autist, elevilor, studenților în formare, cadrelor didactice, specialiștilor implicați direct sau indirect în problematica autismului, autorităţilor publice locale, ONG-urilor, dar și publicului larg interesat de astfel de evenimente.

În spațiul de joc vor performa: actrița Nicoleta Lefter, coregrafa Silvia Călin și elevul Andrei Ostrowski, în vârstă de 14 ani.

”Refracție” este un proiect unic pe scena din România și are la bază un efort susținut de cunoaștere a percepției copiilor și adulților cu autism, oferind astfel publicului ocazia de a înțelege mai bine universul interior al acestora și modul în care fiecare dintre noi interacționează cu lumea din jur. Fiecare reprezentație este urmată de discuții cu publicul, moderate de un specialist din comunitatea locală implicat direct în problematica autismului.

Refracţie încearcă să creeze un posibil dicţionar al autismului, nu prin inventarierea termenilor, ci prin găsirea unor reprezentări – verbale, vizuale, coregrafice – ale modului de gândire şi simţire al unui copil cu autism.” – Oana Stoica, ”Inside autism”, ”Dilema Veche”.

Materialele care stau la baza spectacolului au fost adunate și prelucrate de către echipa proiectului și aparțin următoarelor persoane diagnosticate cu autism: Cleo (7 ani), Robert (18 ani), Dudu (11 ani), Cezar (15 ani), Manu (6 ani), Jim Sinclair (56 ani). Muzica a fost compusă special pentru acest spectacol de Alexandru Sălăgean (Dudu, 11 ani).

photo promo Refrac_ie

Imagine din spectacolul ”Refracție”

Ideea realizării acestui spectacol colectiv, produs de Asociația UMA ED ROMÂNIA în 2015, a pornit de la volumul ”Mâini cuminți. Copilul meu autist”, semnat de Ana Dragu. Echipa de documentare și creație a fost formată din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Mihai Păcurar, Ruxandra Bunea. Compoziție muzicală: George D. Stănciulescu.

Echipa proiectului itinerant din acest an este compusă din: Nicoleta Lefter, Silvia Călin, Velica Panduru, Andrei Ostrowski, Ioana Bodale, Florin Caracala, Alice Stoicescu, Hildegard Ignătescu, Biatrice Cosmolici.

Parteneri: Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Asociația Autism Europa din Bistrița, Centrul Cultural Dacia Bistrița-Năsăud, Asociația Autism Câmpia Turzii, Urania Palace Cluj-Napoca, Școala Gimnazială ”Sf. Iacob” Câmpulung Muscel, Asociația ”Copiii de Cristal” Brașov, Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov, Primăria Municipiului Brașov.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/refractie102015/

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociația UMA ED ROMÂNIA

UMA ED ROMÂNIA este o asociaţie de educaţie culturală prin mijloace audiovizuale şi comunicare prin artă, care promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune la nivel național și internațional. Provocarea permanentă a asociației este diversificarea temelor şi lărgirea activităţilor, de la an la an, pentru noi grupuri ţintă de beneficiari. Principalele noastre obiective sunt realizarea de workshop-uri educaționale și de dezvoltare personală prin diverse arte, rezidențe artistice, producții de film, susținerea artei contemporane prin producția de obiect de artă, organizarea de expoziții, producții de spectacole de teatru pe teme sociale, proiecte artistice pe tema biodiversității.

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva rubricii Turnee

costintuchilaTURNEEautism,nicoleta lefter,refractie
Turneu educațional în șase orașe din țară, cu primul și singurul spectacol de teatru performativ cu valoare de document Asociația UMA ED ROMÂNIA prezintă și pune în dezbatere publică un subiect actual al societății românești – autismul, prin organizarea unui turneu educațional în șase orașe din țară cu spectacolul de...