fest-fdr-2015

festival-dramaturgie-romaneascaModulul FDR (Festivalul Dramaturgiei Românești) al FEST-FDR 2015, singurul festival din România dedicat dramaturgiei românești, continuă cu o serie de spectacole din Cluj, Târgu-Mureş şi Bucureşti. Astfel, duminică, 19 aprilie, ora 17.00, la Studio UȚU din Timișoara, este programat spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia: Tudor Lucanu (Teatrul Național Cluj).  

amalia-respira-adanc

Amalia respiră adânc. Fotografie din spectacol de Nicu Cherciu. © Teatrul Național din Cluj-Napoca

Despre această piesă, selecţionerul Festivalului, teatrologul Oana Borş, scria: „Textul Alinei Nelega, unul dintre cele mai bune texte-oglindă a experienţelor trăite în anii comunismului, este o provocare pentru orice actriţă. Anca Hanu reuşeşte, cu talentu-i bine cunoscut, să aducă pe scenă candoarea şi inocenţa, disperarea şi tristeţea, speranţa şi neputinţa resemnată a personajului ce urcă treptele vieţii.”

Cel care inchide noaptea

Cel care închide noaptea

Spectacolul semnat de Nona Ciobanu, Cel care închide noaptea (Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca), este programat tot duminică, 19 aprilie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara. Max şi Hanna, cei doi protagoniști ai spectacolului, sunt prinși în cușca destinului lor întunecat și în cuşca istoriei. Au nevoie de reconstituirea trecutului lor, în scopul de se a curăța/înțelege/pedepsi – reciproc, și pe ei înșiși. Pentru aceasta trebuie să-şi provoace propria lor natură, propriul destin, unul pe altul.

InTraficfotoCristinaGanj (2)

În trafic. Foto: Cristina Ganj 

De la ora 21.00, la Sala 2, publicul este prins În trafic, un spectacol de Alina Nelega (Teatrul Național din Târgu-Mureș). Piesa anului în 2014, premiul acordat de către UNITER ce îi statuează calităţile, În trafic este compusă din şapte monoloage feminine şi surprinde, plecând de la un fapt divers petrecut în trafic, crize ale identităţii feminine, astăzi, în malaxorul unei societăţii contemporane.  

foto Vlad A. Arghir -Amintiri

Amintiri din epoca de școală. Foto: Vlad A. Arghir 

Luni, 20 aprilie sunt programate trei spectacole din Bucureşti. Astfel, la ora 17.00, la Studio UȚU, va avea loc reprezentaţia cu Amintiri din epoca de școală de Mihaela Michailov (Asociația ADO Bucureşti). Un spectacol care rememorează fragmente de istorie personală şi pune întrebări, dezvăluind fricile, speranţele, visele, aspiraţiile celor din băncile şcolii, aflaţi la o vârstă a speranţelor.

Ada Navrot si Francisco Alfonsin in spectacolul Noul locatar (copyright Mihaela Marin)

Ada Navrot si Francisco Alfonsín în spectacolul Noul locatar. Foto: Mihaela Marin

Tot luni, 20 aprilie, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara, este programat spectacolul Noul locatar de Eugène Ionesco, pus în scenă de Tompa Gábor (Teatrul Nottara, București). Un locatar într-o locuinţă nouă pentru el, dar mult prea veche pentru Portăreasă, doi hamali şi multe, foarte multe bagaje. Un spectacol care vorbeşte despre neputinţa de a renunţa la amintirile de lângă şi din noi, în drumul spre marea şi eterna mutare. Un puternic eseu scenic despre puterea trecutului, un balast pe care îl purtăm inutil şi care nu lasă loc prezentului să se instaleze.

Mobila si durere

Mobilă și durere

Ziua de luni, 20 aprilie, se va încheia cu spectacolul Mobilă și durere de Teodor Mazilu, programat la ora 20.00, în Sala 2. Producţia este semnată de Victor Ioan Frunză (Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, București). Unul dintre spectacolele-cercetare realizate de Victor Ioan Frunză în ultimii ani, Mobilă şi durere, este şi o întoarcere şi o re-evaluare a dramaturgiei româneşti de dinainte de revoluţie. O posibilitate de dezvolta scenic tipologii şi de a devoala caractere, oferind actorilor şansa de a excela, aşa cum de altfel o fac în acest spectacol.

Două zile de teatru, şase spectacole, regizori precum Tompa Gábor şi Victor Ioan Frunză, autori precum Eugène Ionesco, Teodor Mazilu, Alina Nelega, Mihaela Michailov, Nona Ciobanu şi un regal actoricesc sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să fiţi prezenţi zilele acestea la FEST-FDR 2015.

Mai multe informații despre spectacolele FDR  puteți găsi pe www.tnimisoara.com.

Biletele se pot achiziționa de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești” , str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică între orele 11 și 19, sau online, pe www.tnimisoara.com.

Comunicat al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi și: Începe FEST-FDR 2015

FEST – FDR 2014

costintuchilaFESTIVALURIamalia respira adânc,eugene ionesco,fest fdr,festivalul dramaturgiei românești,nona ciobanu,noul locatar,teatrul national timisoara,teodor mazilu,tompa gabor
Modulul FDR (Festivalul Dramaturgiei Românești) al FEST-FDR 2015, singurul festival din România dedicat dramaturgiei românești, continuă cu o serie de spectacole din Cluj, Târgu-Mureş şi Bucureşti. Astfel, duminică, 19 aprilie, ora 17.00, la Studio UȚU din Timișoara, este programat spectacolul Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia: Tudor Lucanu...