angajare de clovn teatru si circ tnb matei visniec caramitru

Duminică, 8 ianuarie 2017, ora 19.30, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din București anunţă premiera oficială a spectacolului Angajare de clovn de Matei Vişniec, în regia şi conceptul scenic semnate de Ion Caramitru.

Premiera va avea loc în prezenţa autorului, în aceeaşi zi Matei Vişniec fiind şi invitatul Conferinţelor Teatrului Naţional. Cu aceasta ocazie, de la ora 11.00, în ambianţa primitoare a Sălii Mici, binecunoscutul scriitor român, care este de mai mulţi ani o voce familiară în spaţiul cultural francez, ne va vorbi despre Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului.    

afis-angajare-de-clovn

Angajare de clovn este o piesă care m-a însoţit ca o stea bună în momentul când am traversat Europa de la Est la Vest, când am trecut dintr-un spaţiu cultural în altul, de la o limbă la alta, în căutarea unei noi identităţi. Am scris această piesă prin 1986, când eram deja obosit de literatura cu «cheie», chiar şi de «rezistenţa prin cultură»”.

A scris-o cu gândul la clovnii lui Fellini, propunându-şi să treacă din lumea metaforelor şi a aluziilor – atât de uzitate în acea vreme – la o poveste realistă, inspirată de o lume la fel de tristă, în care steaua, oricât de norocos ai fi, apune mult prea devreme, lăsând loc amintirilor, ca principală resursă de supravieţuire.

Aleasă în 1991 drept cea mai bună piesă a anului, la concursul UNITER, Angajare de clovn a devenit una din cele mai jucate piese contemporane şi nu doar pe scenele noastre. „Această piesă mi-a purtat noroc – povesteşte autorul. După ce am tradus-o în franceză, ea şi-a găsit imediat un ecou în Franţa şi în alte multe ţări, a fost unul din marile mele succese la Avignon, dar şi în Germania, Italia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Turcia, Polonia…”.

angajare de clovn m visniec

Petre Ancuța, Emilian Mârnea, Florin Călbăjos

Actuala montare de la Naţionalul bucureştean aduce în lumina reflectoarelor o nouă viziune asupra textului, într-o geometrie variabilă – a Sălii Studio, deosebit de ofertantă din acest punct de vedere, în care veţi putea admira în voie talentul celor trei tineri interpreţi, Petre Ancuţa, Emilian Mârnea şi Florin Călbăjos – distribuiţi într-o ipostază foarte apreciată în lumea circului, aceea de clovn muzical. Trei dintre cei mai tineri actori ai trupei TNB interpretează rolurile celor trei clovni bătrâni. O provocare extraordinară la început de carieră!

Absolvenţi, în 2011, ai Facultăţii de Teatru din Cluj, la clasa renumitului profesor Miklos Bács, cei trei actori-muzicieni au evoluat deja cu mult succes pe scenele TNB în spectacolele ActOrchestra (regia Horia Suru), Magic Naţional, precum şi în duelul teatral Caramitru – Mălăele…, ambele în regia lui Ion Caramitru.

angajare-de-clovn-tnb

Fotografii de Florin Ghioca. Sursa foto: TNB

Cu Angajare de clovn, teatrul şi circul pot fi văzute pentru prima dată împreună în „arena” redescoperită a Sălii Studio, într-o poveste tragicomică, cu tineri cărunţi şi bătrâni care ies din scenă mai tineri de cum au intrat, cu pitici şi uriaşi şi câini de circ, jonglerie, actorie-magie-măiestrie, revelaţii peste revelaţii, dar mai ales cu sonorităţi capabile să domolească gerul unor seri aspre de iarnă. 

„Îmi place să fiu provocat și m-am autoprovocat să conduc această aventură artistică, împreună cu acești foarte talentați și tineri actori”, mărturiseşte Ion Caramitru, invitându-vă să le fiţi complici într-o întâmplare nemaipomenită, o joacă de-a viaţa şi de-a moartea în care nimic nu este ce pare a fi, animată de personaje fantastice, de amintiri colosale şi acrobaţii sufleteşti de risc înalt.

siglanoua TNBSpectacole de avanpremieră: 28, 29 decembrie 2016 şi 7 ianuarie 2017, ora 19.30, la Sala Studio.

Angajare de clovn de Matei Vişniec. Regia: Ion Caramitru. Decorul: Florilena Popescu Fărcăşanu. Costumele: Liliana Cenean. Light design: Chris Jaeger. Animaţie video:  Matei Branea. Coregrafia: Florin Fieroiu. Ilustrația muzicală: Călin Țopa. Creator păpuși:    Ioana Creangă. Distribuţia: Filippo: Petre Ancuța. Nicollo: Emilian Mârnea. Peppino: Florin Călbăjos. Artiști de circ (Circul Globus): Magicianul Antonio, Vanda Rotaru, Constantin Rotaru, Clovnul Cristiano (cu Miss & Eliz), Bogdan Andreescu, Camelia Lazăr, Valentin Iancu, Mariana Ionescu, Cristian Enoiu, Alyssa Andreescu, Aysha Ibeido, Gamze Saldiz, Julia Petreanu, Marius Gagiu, Robert Stan, Robert Stan Jr., Tiberiu Eftimie. Amfitrioni muzicali: Clara Toplicianu, Lorena Sanda. Figurație: Viorel Florea, Aurelian Ungureanu. 

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂangajare de clovn,ion caramitru regizor,matei vișniec,premiera rtr,teatru si circ,Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din București
Duminică, 8 ianuarie 2017, ora 19.30, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din București anunţă premiera oficială a spectacolului Angajare de clovn de Matei Vişniec, în regia şi conceptul scenic semnate de Ion Caramitru. Premiera va avea loc în prezenţa autorului, în aceeaşi zi Matei Vişniec fiind şi invitatul Conferinţelor Teatrului Naţional. Cu aceasta ocazie, de...