fantoma e aici tnrs

Kushida Kazuyoshi, cel mai important regizor al Japoniei, revine la Sibiu după 7 ani de la succesul extraordinar cu spectacolul de Kabuki O oglindă a Osakăi, un eveniment al ediției 2008 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu par­ticiparea lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai faimoși actori de Ka­buki din lume. În 2015, Kushida Kazuyoshi montează pentru prima dată un spectacol la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, pe textul piesei Fantoma e aici de Kōbō Abe, cunoscutul scriitor japonez nominalizat de mai multe ori pentru Premiul Nobel.

Primele două reprezentații vor avea loc pe 9 și 16 aprilie 2015, ora 19.00: joi, 9 aprilie, avanpremieră I; joi, 16 aprilie, avanpremieră II,  în sala Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu. Distribuția: Constantin Chiriac, Marius Turdeanu, Maria Soilică, Mariana Mihu, Ciprian Scurtea, Florin Coșulet, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Dan Glasu, Codruța Vasiu, Ioan Paraschiv, Cendana Trifan, Diana Fufezan, Cristina Stoleriu, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu, Vlad Robaș. Scenografia: Dragoş Buhagiar. Muzica: Vasile Șirli. Asistent regie: Sanda Anastasof. Asistent scenografie: Irina Chirilă.

Preţ bilete: 20 lei; 15 lei.

Foto 1_ TNRS_Fantoma-e-aici_Paul-Baila

Tema piesei Fantoma e aici este iluzia misterioasă a fantomei ce preia interiorul unui om obişnuit şi manipularea cu ajutorul ei pentru crearea de iluzii colective, iluzii ale societăţii. Povestea începe cu întâlnirea dintre Fukagawa, un soldat întors din război și Oba Sankichi, un personaj pitoresc ce rătăcește de opt ani departe de casă, pentru a se sustrage unei pedepse.

Regizorul propune o formă de de teatru psihologic, plin de mister, dar creează în același timp și o atmosferă de comedie, cu replici satirice la adresa unei societăţi extrem de serioase. Spectacolul are șansa unor întâlniri artistice unice: pentru a reconstitui atmosfera specifică a unui oraș japonez de provincie, Kushida Kazuyoshi colaborează cu doi creatori români de excepție, scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli.

Foto 3_TNRS_Fantoma-e-aici_Paul-Baila

Marți, 7 aprilie 2015, ora 13.00, la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu la a avut loc o conferinţă de presă la care au participat regizorul Kushida Kazuyoshi, compozitorul Vasile Șirli și Constantin Chiriac, director general TNRS și interpret al unuia dintre rolurile principale. Întâlnirea s-a desfășurat pe scenă, iar reprezentanții presei au avut posibilitatea să vadă decorul spectacolului și să simtă atmosfera de repetiție. 

Regizorul Kushida Kazuyoshi a spus că se simte ca acasă în teatrul sibian, un sentiment pe care l-a avut de foarte puține ori în viață: „Am revenit cu bucurie la Sibiu, după experiența extraordinară pe care am avut-o în anul 2008, în timpul Festivalului, cu spectacolul de Kabuki. De când am intrat în acest teatru și i-am simțit atmosfera, am avut impresia că sunt acasă.” Întrebat care este stilul domniei sale pentru acest spectacol, a declarat: „Este stilul Kushida pentru România anului 2015.”

Foto  2_TNRS_Fantoma-e-aici_Paul-Baila

Fotografii de Paul Băilă

Compozitorul Vasile Șirli a explicat jurnaliștilor care este metoda sa de lucru în scrierea muzicii pentru un spectacol de teatru, pornind de la studiul textului, la lucrul cu regizorul, pentru a cunoaște intențiile acestuia și până la lucrul efectiv cu actorii, care trebuie să interpreteze live cântecele.

Constantin Chiriac a vorbit despre personajul pe care îl interpretează în spectacol – Oba Sankichi, un rol complex, pe care regizorul Kushida i l-a propus în mod special, dar și despre proiectele viitoare ale Teatrului din Sibiu în relația cu Japonia, între care un turneu important care va avea loc în toamna acestui an cu Oidip și Călătoriile lui Gulliver la Tokyo și Matsumoto. 

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

 

costintuchilaAVANPREMIERĂconstantin chiriac,dragoș buhagiar,fantoma e aici,Kōbō Abe,Kushida Kazuyoshi,oidip,stilul Kushida,teatrul national radu stanca sibiu,vasile șirli
Kushida Kazuyoshi, cel mai important regizor al Japoniei, revine la Sibiu după 7 ani de la succesul extraordinar cu spectacolul de Kabuki O oglindă a Osakăi, un eveniment al ediției 2008 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cu par­ticiparea lui Nakamura Kanzaburo XVIII, unul dintre cei mai...