FNT 2015 luk perceval front

Cunoscutul regizor belgian Luk Perceval a sosit luni, 26 octombrie 2015, la Bucureşti, în calitate de invitat special al Festivalului Naţional de Teatru.

Luk Perceval

Luk Perceval

Directorul artistic al Festivalului, Marina Constantinescu a invitat în ediţia din acest an unul dintre cele mai reprezentative spectacole create de Luk Perceval. Domnia sa a pus în scenă în stagiunea trecută la Thalia Theatre Hamburg, Germania un impresionant spectacol, intitulat Front (Frontul) – creaţie teatrală a anului 2014 care a marcat teatrul european prin modul profund în care tratează o temă cheie a lumii în care trăim: războiul și efectele lui asupra fiinţei umane.

primul razboi mondial

„Războiul e un soi de febră. Nimeni nu şi-l doreşte, dar deodată e acolo. Noi nu l-am vrut, ceilalţi spun că nici ei – şi cu toate astea jumătate din glob e implicată în război.” (Erich Maria Remarque, Pe frontul de vest nimic nou).

pe-frontul-de-vest-nimic-nou_1110

Plecând de la personajele lui Remarque din romanul citat, de la cele ale ale lui Henri Barbusse din Focul şi de la alte diferite scrieri literare și istorice, Front îşi plasează acțiunea în Belgia, în perioada 1914–1918. În tranşee opuse, francezi, englezi, belgieni și nemţi stau la o distanţă de 100 de metri unii față de alţii, se împuşcă, se îngroapă, sunt înconjuraţi de şobolani, păduchi, mizerie și foamete. Un spectacol creat în patru limbi diferite, care expune punctul de vedere al soldaţilor din linia întâi a frontului. După 100 de ani de la încetarea focului, regizorul flamand își transpune cei 11 actori, precum şi pe spectatorii rămași fără suflare în universul apocaliptic al Primului Război Mondial.

Frontul

Imagine din spectacolul Frontul

Reprezentaţia unică a spectacolului Front a avut loc marți, 27 octombrie 2015, la Sala Studio a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Luk Perceval are, de asemenea, în perioada şederii sale la Bucureşti o întâlnire cu zece actori români – în cadrul atelierului de creaţie susţinut de artist, intitulat Peace for the monkey mind / O minte sigla fntliniştită, perfect concentrată, în care experimentatul regizor încearcă să împărtăşească propriile soluţii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga şi lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare și Jon Fosse. Actorii care se bucură de această întâlnire specială sunt: Mihai Bisericanu, Lia Bugnar, Antoaneta Cojocaru, Alexandra Fasolă, Radu Iacoban, Conrad Mericoffer, Crina Mureşan, Gabriel Răduță, Mihai Smarandache, Alin State.

Atelierul condus de Luk Perceval se desfăşoară între 27–30 octombrie 2015, la Sala Arcelor, Centrul Cultural ARCUB, Gabroveni, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Comunicat al UNITER

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva FNT 2015

costintuchilaFNT 2015alexandra fasolă,erich maria remarqie,front,Henri Barbusse,Luk Perceval,Pe frontul de vest nimic nou,primul război mondial
Cunoscutul regizor belgian Luk Perceval a sosit luni, 26 octombrie 2015, la Bucureşti, în calitate de invitat special al Festivalului Naţional de Teatru. Luk Perceval Directorul artistic al Festivalului, Marina Constantinescu a invitat în ediţia din acest an unul dintre cele mai reprezentative spectacole create de Luk Perceval. Domnia sa a pus...