repetabila scena a balconului tvr 2

Luni, 5 ianuarie 2015, la ora 20.10, la TVR 2 și TVR+, Casa de Producție TVR a programat Repetabila scenă a balconului de Dumitru Solomon, spectacol preluat de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Regia: Alexandru Tocilescu. În distributie: Adrian Rățoi, Mircea Andreescu, Viorica Geantă-Chelbea, Ion Bechet, Mara Nicolescu și alții. Coregrafia: Raluca Ianegic. Ilustratia muzicală: Vasile Manta. Decoruri și costume: Doina și Puiu Antemir. Redactor: Doina Teodoru. Regia TV: Silviu Jicman. 

Piesa Repetabila scenă a balconului de Dumitru Solomon a câștigat Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 1995. 

teatru de dumitru solomon

Producția teatrului brașovean, care a avut premiera absolută în 11 mai 1997, aduce în faţa telespectatorilor, într-o perspectivă satirică, un element central al exprimării publice – balconul. Nu este vorba doar despre un simplu element arhitectural, ci despre un loc comun, simbolic pentru spaţiul de graţie al iubirii ce scapă din înfruntarea orgoliilor şi urii Cetăţii, în context shakespearian, dar şi iconic pentru spațiul discursurilor şi al disputelor politice în contextul „Cetăţii” moderne şi postmoderne.

teatrul sica alexandrescu dumitru solomon alex tocilescu

Dumitru Solomon a avut o ingenioasă idee pentru Repetabila scenă a balconului: cine s‑ar fi gândit la simbolul acestui accesoriu public sau locativ, cu rosturi diferenţiate de-a lungul vremii? Cândva, îndrăgostiţii cântau serenade sub balcoanele iubitei (de unde şi al nostru cântec interbelic Sub balcon eu ţi-am cântat o serenadă) sau în balcon apăreau diverşi oratori, să-şi susţină cuvântările de interes public, social sau politic, să pledeze pentru o cauză de interes general, să însufleţească mulţimea pentru o idee, o acţiune sau pur şi simplu să se arate la felurite evenimente. […] Ideea i-a venit într-o călătorie la Roma, când cineva i-a arătat «balconul de unde vorbea Mussolini»; a făcut atunci legătura cu balcoanele din Bucureşti, «de unde vorbea Ceauşescu şi cei care i-au urmat»; a văzut apoi balconul de la Universitate «şi pe cei care au vorbit de acolo». Şi astfel a constatat că «balconul este […] un element politic fundamental, un spaţiu politic» (conversaţie inedită a autorului cu Marian Popescu, în volumul editat de UNITEXT în 1996, p. 79)”, scrie Constantin Paraschivescu în monografia Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov (ediție online, PDF, 2014, p. 390; sursa: www.teatrulsicaalexandrescu.ro).

repetabila-scena a balconului dumitru solomon

Programul special „25+26”

Programul special „25+25” (1964–1989 şi 1989–2014) al Casei de Producţie TVR, care a propus pentru anul 2014 proiecte de rememorare a anomaliilor unui sfert de veac de dictatură ceauşistă, continuă în 2015 sub denumirea 25+26. Primele două producții difuzate sub acest generic sunt două spectacole din Arhiva de Aur TVR: Repetabila scenă a balconului de Dumitru Solomon, regia: Alexandru Tocilescu (luni, 5 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2) și spectacolul Și cu violoncelul ce facem? de Matei Vişniec, regia: Nicolae Scarlat (luni, 12 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2).

Videoclip

logo revista teatrala radioAlte știri despre Teatrul TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TV25+26,alexandru tocilescu,casa de productie tvr,ceausescu,constantin paraschivescu,dumitru solomon,mussolini,repetabila scenă a balconului,romeo si julieta,scena balconului,teatrul sica alexandrescu brasov,tvr
Luni, 5 ianuarie 2015, la ora 20.10, la TVR 2 și TVR+, Casa de Producție TVR a programat Repetabila scenă a balconului de Dumitru Solomon, spectacol preluat de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov. Regia: Alexandru Tocilescu. În distributie: Adrian Rățoi, Mircea Andreescu, Viorica Geantă-Chelbea, Ion Bechet, Mara Nicolescu și...