teatrul tineretului piatra neamt in dificultate

Ca urmare a constrângerilor bugetare invocate de Consiliul Județean Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiți să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programate în acest an. Este vorba de Festivalul de Teatru și celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub numele Teatrul Tineretului, marcă înregistrată recent la OSIM în cinstea acestei sărbători.

Fără îndoială, publicul, prietenii și finanțatorii privați vor înțelege că Teatrul Tineretului a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic, mai cu seamă în condițiile în care bugetul nostru nu a fost analizat și dezbătut, ci impus.

Dintr-un buget total de 3.200 mii lei, 2.700 mii îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustați după creșterile salariale valabile de la 1 februarie 2017, era de aproape 3.500 mii lei.

Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față de un necesar minim de circa 1.775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000 mii lei.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

De la începutul anului au fost realizate patru premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetiții. În programul minimal pentru 2017 erau incluse și două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evoluție ca instituție culturală unicat în România.

În condițiile în care ni s-a transmis, de la nivelul conducerii CJ Neamț, că șansele unei rectificări bugetare real pozitive sunt nule, începem să ne pregătim de ce e mai rău.

Încredințăm publicul larg și autoritatea finanțatoare că depunem în continuare ”toate eforturile pentru majorarea încasărilor din venituri proprii și atragerea de finanțări pentru a putea susține în mai mare măsură cheltuielile secțiunii de funcționare”, așa cum ne-a solicitat conducerea județului și cum, de altfel, o facem dintotdeauna.

Din păcate, nu am descoperit încă susținători și parteneri care să ne achite salariile și utilitățile.

Liviu Timuș

Director general – manager al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț

5 aprilie 2017

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

 Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIalexandru dabija,bugetul teatru,liviu timuș,radu afrim,Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ,teatrul tineretului în dificultate
Ca urmare a constrângerilor bugetare invocate de Consiliul Județean Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiți să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programate în acest an. Este vorba de Festivalul de Teatru și celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub...