divanele fnt 2013 ceainaria serendipity

sigla divanele fntNe-am întâlnit din nou ca și anul trecut pe strada Dumbrava Roșie unde, printre frunze galbene căzute, pașii ne poartă spre un local micuț în care știm că vom găsi un moment de relaxare susținut de ambientul prietenos și setea de vorbă a invitaților. Spațiul intim aduce un plus de stil și ne strânge în jurul ceainicelor aburinde cu arome exotice asemenea unor vechi prieteni ce-și împărtășesc greutățile și bucuriile din ultimii ani. Bineînțeles că viața tuturor celor veniți acolo este legată strâns de teatru, astfel această artă cu tot ceea ce cuprinde ea (de la actori, regizori, spațiile de joc până la ultimul tehnician ce stinge luminile la finele zilei) au fost subiectul central al Divanului FNT.

ion caramitruDiscuția a fost inițiată de unicul selecționer și director artistic al festivalului Alice Georgescu. Aceasta ne-a împărtășit un mic amănunt legat de numele localul ales, Serendipity. Acesta ar fi unul dintre cele mai greu de tradus cuvinte din limba engleză și ar însemna accident plăcut, întâmplare neprevăzută însă binevenită. Deoarece tema aleasă pentru aceste divane este anul acesta Rețete de succes în dialog, au fost invitați doi manageri de teatru: domnul Ion Caramitru – Director General al Teatrului Național „I. L.Caragiale” București și domnul Cristian Hadji-Culea – Director General al Teatrului Național „V. Alecsandri” din Iași.

Discuțiile legate de găsirea, renovarea și întrebuințarea a noi spații de joc, precum și problematica actorilor ce au nevoie de diversitate regizorală și de noi provocări pentru a se dezvolta sunt doar fragmente vagi pe care le-am surprins în puținul timp acordat întâlnirii. Deși acestea sunt probleme reale, ce trebuie soluționate, cu atât mai greu cu cât fondurile sunt cristian hadji culealimitate iar uneori inexistente, tonul discuției a fost unul foarte jovial și prietenos cu inserții de haz de necaz specific românești.

Cunoaștem unele dintre problemele cu care se confruntă teatrele din România și poate că discuția asta ar fi trebuit purtată într-un alt cadru iar tema acestor divane ar fi putut fi una de interes pentru iubitorii spectacolului viu. Multe din problemele dezbătute se află la un click distanță de orice utilizator de interne,t însă felul în care s-a lucrat la Pălăria florentină, sau cât de entuziasmat a fost publicul din Iași de spectacolele montate de regizorii invitați sau ce piese s-au introdus în această stagiune la Teatrul Național București și care au fost criteriile de selecție sunt lucruri ce țin tot de directorii de teatru pe care mi-aș fi dorit să le aud.

serendipity ceainarie bucuresti

Din păcate m-a dezamăgit faptul ca tineretul nu gustă astfel de manifestări și tinerii ce s-au prezentat totuși au fost izolați într-o încăpere separată, din care doar se auzea conversația (atunci când invitații își aminteau că trebuie să vorbească la microfon deoarece domnul ce se ocupa de sunet juca pe telefon Candy Crush în micuța terasă a localului) și nici măcar de ceai nu au avut parte decât spre finalul divanului. Aș dori să văd mai multi studenți și nu numai din domeniul teatrului, aș dori să fie invitați și tineri în formare ce sunt capabili să găsească soluții. Nu văd rostul unei întâlniri în care ne plângem de probleme și râdem de situație fără însă a găsi soluții împreună.

Asteptăm și alte rețete de succes zilele următoare la divanele FNT!

Alexandra Popa

 Anul III, Teatrologie, UNATC

 

costintuchilaDIVANELE FNTalice georgescu,candy crush,ceai,click,cristian hadji-culea,divan,divanele fnt,dumbrava rosie,ion caramitru,pălăria florentină,problemele teatrului,serendipity,soluții pentru teatru,teatrologie
Ne-am întâlnit din nou ca și anul trecut pe strada Dumbrava Roșie unde, printre frunze galbene căzute, pașii ne poartă spre un local micuț în care știm că vom găsi un moment de relaxare susținut de ambientul prietenos și setea de vorbă a invitaților. Spațiul intim aduce un plus...