program-teatru-radiofonic

Eveniment teatral

regele-mihai-regina-ana-alegerea

premiera-tnrJoi, 20 octombrie, de la ora 12.00, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia spectacolului Alegerea – piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana. Evenimentul va avea loc, în prezenţa Alteţei Sale Regale Pricipesa Maria a României,  la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiofuziune, din foaierul Sălii Radio, strada General Berthelot nr. 60–64. 

Spectacolul se înscrie în programul evenimentelor dedicate aniversării zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele Mihai, pe 25 octombrie 2016, zi în care se va difuza, în premieră, la Radio România Actualităţi, de la ora 23.05.

Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Ion Andrei Puican. În distribuţie: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu şi Daniela Ioniţă Marcu. Asistenţa tehnică: Mirela Anton. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Domnica Ţundrea.

Pentru Teatrul Naţional Radiofonic şi pentru Societatea Română de Radiodifuziune, montarea pieseiAlegerea, scrisă de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana, a reprezentat o importantă datorie etică şi estetică, o continuare firească a parteneriatului „istoric şi simbolic” dintre Casa Regală şi Radio România, un gest de reverenţă faţă de Familia Regală a României, se menţionează în comunicatul de presă al acestui eveniment. 

Alegerea – selecțiuni din spectacol

Premiera săptămânii

teatrul-national-radiofonic-pentru-copii

premiera-tnrPoveşti sau basme de odinioară cu moralităţi – acesta este titlul sub care, acum mai bine de 300 de ani, vedeau lumina tiparului, basmele semnate de un eminent om de cultură francez al veacului al XVII-lea:Charles Perrault, poet, prozator, membru al Academiei Franceze. Tomul  cuprindea  povești de sursă populară,  trei în versuri și opt în proză, brodate însă pe canavaua extrem de modernă a unui spirit  liber, opere cu o scriitură foarte rafinată, elaborată,  densă, în care autorul a integrat în doze variate doar ce i se potrivea din curentele şi módele timpului. De altfel, într-una dintre dedicaţiile sale programatice, de  la povestea Dorinţele ridicole, Perrault susținea că ,,nu materia, subiectul  au însemnătate într-o poveste, ci modul de a o spune”. Deşi puţine la număr, basmele  din volumul mai sus amintit, sunt, şi astăzi, nelipsite de pe rafturile bibliotecilor, din cataloagele editurilor  şi din repertoriile teatrelor de gen( si nu numai), din întreaga lume.

charles-perrault

Charles Perrault

Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii a realizat un  musical inspirat din basmul Motanul încălţat, spectacol pe care vă invităm să îl ascultaţi, în premieră duminică, 23 octombrie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural. Traducerea și adaptarea radiofonică: Maria Ioana Vasiloiu. Montarea este semnată de regizorul Vasile Manta, care a invitat, în distribuţia spectacolului, actori de prim rang ai scenei româneşti contemporane, profesionişti de elită ai artei teatrului radiofonic pentru copii: Mihai Mălaimare, Mihai Constantin, Petre Lupu, Julieta Strâmbeanu, Ioana Calotă, Oana Răsuceanu, Violeta Berbiuc, Cristian Simion și Ion Haiduc, care dau glas nemuritoarelor personaje. Muzica originală a spectacolului este semnată de binecunoscutul compozitor Dumitru Lupu, regia muzicală este semnată de Stelică Muscalu. Din echipa de realizatori mai fac parte: Radu Verdeş – regia de montaj, Janina Dicu – regizor de studio și Irina Soare – redactor şi coordonator de proiect.

art-img1-1430561-1

Spectacolul radiofonic Motanul încălţat de Charles Perrault  va putea fi ascultat, în avanpremieră, luni, 17 octombrie 2016, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din București.

FNT – ON AIR

fnt-2016

În perioada 21–30 octombrie  2016, se va desfăşura, la Bucureşti, cea de a 26-a ediţie aFestivalului Naţional de Teatru, manifestare  de prestigiu a vieţii teatrale româneşti, organizată de UNITER, în colaborare  cu   Ministerul Culturii, Primăria municipiului Bucureşti şi ARCUB.  Evenimentul cuprinde, în cele 10 zile de desfăşurare, 40 de spectacole, nume importante, dar şi nume noi, spectacole mici, bijuterii, dar şi spectacole grandioase, spectacole de teatru-dans în care sunt angrenate trupe de actori poate la prima experienţă de acest gen, alături de nume consacrate, unele celebre, ale scenei contemporane. „Am gândit această ediţie și ca pe un manifest împotriva distrugerii aristocraţiei culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale şi aşezate. Un altfel de a fi împreună, o vreme, ca să ne păstrăm verticalitatea, moralitatea și visele…’’ spunea criticul de teatru Marina Constantinescu, directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, la conferinţa de presă dedicată acestei manifestări. 

Radio România Cultural şi Teatrul Naţional Radiofonic, parteneri de tradiţie ai Festivalului Naţional de Teatru, propun, în secţiunea On Air din acest an, variante radiofonice de înaltă ţinută artistică ale unor texte dramatice  prezente pe afişul Festivalului Naţional de Teatru, ediţia cu numărul 26. Vă invităm să ascultaţi aceste montări în fluxurile de teatru radiofonic, difuzate la Radio România Cultural, pe toată durata  evenimentului.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 16–23 octombrie 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: IRINA SOARE.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 105, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea în 22 octombrie 2016.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRadela dupa ibraileanu,dumitru crudu,maria ioana vasiloiu,motanul încălțat,regele mihai,regina ana,revista tnr rubrica rev teatrala,ștefan iordache,teatru radiofonic program,vasile manta
Eveniment teatral Joi, 20 octombrie, de la ora 12.00, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia spectacolului Alegerea – piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana. Evenimentul va avea loc, în prezenţa Alteţei Sale Regale Pricipesa Maria...