teatrul radiofonic program 5_19 februarie 2017

PREMIERĂ

calauza petre barbu

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 13 februarie, de la ora 11.00, la clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei, din Bucureşti, la audiţia cu public, în avanpremiră, a spectacolului radiofonic Călăuza de Petre Barbu. Premiera radiofonică va avea loc vineri, 17 februarie, de la ora ora 22.30, la Radio România Cultural. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru, Romeo Tudor. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Înregistrări teren: Mădălin Cristescu. Muzica: George Marcu.

Oana Cristea Grigorescu – redactorul spectacolului – ne-a oferit informaţii despre această premieră radiofonică:

Călăuza adaptează pentru teatrul radiofonic nuvela omonimă de Petre Barbu, o povestire cu rădăcini în tradiţia prozei fantastice româneşti, publicată în 2014 pe blogul autorului de pe site-ul adevărul.ro, inclusă acum în volumul Cățărarea în cer, o antologie de 93 de schițe, proaspăt apărută în ianuarie 2017, la Editura Cartea Românească. 

Povestirea Călăuza abordează motivul vieții ca o călătorie şi al sondării graniţei către lumea de dincolo. Dramatizarea semnată de regizorul Mihnea Chelaru pune în valoare tonul ambiguu al dialogului dintre Călător (Vlad Ivanov) şi Călăuză (Constantin Cojocaru), coborâţi în miezul nopţii dntr-un tren, între localităţi. Drumul în noapte, oprirea trenului şi coborârea intempestivă în plin câmp, rătăcirea în beznă sunt, în fond, metafore ale confruntării cu moartea. Ceea ce pare a fi neșansa Călătorului se dovedește a fi salvarea lui, în logica dualității binelui și răului care coexistă în oricare dintre întâmplările vieților noastre. 

De altfel, Petre Barbu vorbeşte în interviuri despre interesul său pentru om, pentru a descifra prezentul în anonime episoade consumate din trecut. Astfel, aparenta banalitate a micilor incidente de viață ne confruntă cu grave întrebări existențiale.

Spectacolul de teatru radiofonic Călăuza beneficiază de interpretarea nuanţată a doi valoroşi actori, Vlad Ivanov şi Constantin Cojocaru (secondaţi de rolul episodic al Pasagerului, Romeo Tudor), care creează o atmosferă sonoră încărcată de misterul întâlnirilor de destin.”

Spectacolul în premieră, Călăuza, va fi urmat de un altul, montat în anul 2013, după un text al aceluiași autor: Vai, sărmanul tată! de Petre Barbu. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuţie: Vlad Ivanov, Dan Tudor, Dan Condurache. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Domnica Ţundrea.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 5–19 februarie 2017, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: MAGDA DUȚU.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 113, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRcalauza de petre barbu,Cățărarea în cer,constantin cojocaru,dan condurache,morometii,petre barbu,program teatru radiofonic
PREMIERĂ Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 13 februarie, de la ora 11.00, la clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei, din Bucureşti, la audiţia cu public, în avanpremiră, a spectacolului radiofonic Călăuza de Petre Barbu. Premiera radiofonică va avea loc vineri, 17 februarie, de la ora ora 22.30, la...