program teatru radiofonic 5_19 martie 2017

Premiere

Mircea Eliade

Mircea Eliade

Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră absolută, două spectacole dedicate scriitorului, filosofului, istoricul religiilor, Mircea Eliade, născut într-o zi de 13 martie, acum 110 ani: Mircea Eliade – Jurnalul unei opere şi Mircea Eliade – Jurnal de suferinţe şi împliniri. Scenarii de Sorin Alexandrescu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. Detalii despre aceste montări eveniment, realizate în seria ”Biografii, memorii”, ne oferă Magda Duţu, redactorul şi coordonatorul acestui proiect.

Spectacolele radiofonice Mircea Eliade – Jurnalul unei opere şi Mircea Eliade – Jurnal de suferinţe şi împliniri, scenarii de Sorin Alexandrescu, vor fi lansate, luni, 13 martie, de la ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, în prezenţa actorilor din distribuţie, a echipei de realizatori, oamenilor de teatru şi a publicului iubitor al fenomenului. Intrarea este liberă.

Eveniment teatral

Ion Caramitru

Ion Caramitru, la aniversare

În semn de omagiu adus actorului Ion Caramitru, sărbătorit de întreaga lume teatrală, la început de martie, Teatrul Național Radiofonic a alcătuit un repertoriu special, care cuprinde unele dintre spectacolele cele mai importante din creația sa radiofonică.  Născut la 9 martie 1942, Ion Caramitru  a absolvit   Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale”, la clasa profesor Beate Fredanov, în anul 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în spectacolul Eminescu  de Mircea Ștefănescu.

Ion-Caramitru-Shakespeare.-la-TNB

Ion Caramitru. Fotografie de Florin Ghioca. Sursa foto: TNB

Actor de teatru, film, Radio și televiziune, regizor, ministrul culturii între anii 1997–2000 și director al Teatrului ”Bulandra” între 1990–1993, președintele UNITER din anul 1990 și, în prezent, directorul Teatrului Național ”Ion Luca Caragiale” din București, sunt tot atâtea dimensiuni ale unei cariere artistice de excepție, răsplătită cu numeroase premii: Premiul revistei Cinema pentru interpretare, Premiul Asociației Cineaștilor, Premiul Special al Juriului pentru rolul principal din filmul Luchian, la Festivalul Național al Filmului, Costinești. A fost decorat de Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord cu Ordinul Imperiului Britanic – Ofițer de Onoare, a primit titlul francez de Cavaler al Ordinului Literelor și Artelor, i s-a conferit Ordinul pentru Merit al României în grad de Mare Cruce şi a primit şi Crucea Casei Regale a României.  În anul 2008 i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi. În  cei peste cincizeci de ani de carieră, Ion Caramitru a creat zeci si zeci de roluri și în fața microfonului, îmbogățind  Fonoteca  de Aur  cu spectacole de referință.Teatrul Naţional Radiofonic îl omagiază pe marele actor, difuzând, în săptămâna 6–12 martie, spectacole emblematice din  creația sa radiofonică. Astfel, la Radio România Actualităţi, la ora 23.05, vă invităm să îl reascultaţi pe Ion Caramitru în montările:  Înger şi demon de Eugen Lovinescu, Ulise în cal de Iosif  Naghiu, Paharul cu apă de Eugène Scribe şi Licuriciide Tudor Muşatescu. La Radio România Cultural, de la ora 21.00Ion Caramitru spune o poveste, în emisiunea A fost odată ca niciodată. Şi, tot pe aceste frecvențe, joi, 9 martie, de la ora 19.00 se va difuza Colonia penitenciară de Franz Kafka, un spectacol din anul 1994, în regia lui Cristian Munteanu. În seria ”Biografii, memorii”, îl puteţi reasculta pe Ion Caramitru, în spectacolele dedicate poeţilor Alfred de Musset și Heinrich Heine, montări care se vor  difuza marţi, 7 martie şi respectiv, joi, 9 martie, de la ora 5.00, la Radio România Cultural. 

Fragment din Înger şi demon de Eugen Lovinescu

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 5–19 martie 2017, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: IRINA SOARE.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 115, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRbiografii,Colonia penitenciară de Franz Kafka,Eminescu de Mircea Ștefănescu,gavriil pinte,hotel ramada majestic,Înger şi demon de Eugen Lovinescu,ion caramitru,memorii”,Mircea Eliade – Jurnalul unei opere,program teatru radiofonic,sorin alexandrescu,tartuffe,teatrul national radiofonic,thomas dekker
Premiere Mircea Eliade Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră absolută, două spectacole dedicate scriitorului, filosofului, istoricul religiilor, Mircea Eliade, născut într-o zi de 13 martie, acum 110 ani: Mircea Eliade – Jurnalul unei opere şi Mircea Eliade – Jurnal de suferinţe şi împliniri. Scenarii de Sorin Alexandrescu. Adaptarea...