program teatru radiofonic 14_28 mai 2017

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic pe anul 2016

premiile uniter pentru 2016

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, la cea de a XXV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune Biblia neagră a lui William Blake, scenariul și regia artistică: Ilinca Stihi, în cadrul ceremoniei desfășurate luni, 8 mai, la Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara.

A4-Afish-BLAKE-1

În distribuţie: Andrei Huţuleac, George Ivaşcu, Anca Sigartău, Gabriel Spahiu, Andrei Ciopec, Adrian Loghin, Sandra Ducuţă, Ciprian Cojenel. Cu participarea mezzosopranei Georgiana Mototolea. Muzica originală: Vlad Pasencu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Asistenţă tehnică înregistrări teren: Marius Țoghină, Bogdan Dumitrescu, Răzvan Andrei. Regia muzicală şi sound design: Vlad Ioachimescu. Redactor şi coordonator de proiect: Crenguţa Manea. Producţie a Teatrului Național Radiofonic, februarie 2016.

Spectacolul are, de asemenea, în palmares, Mențiunea specială a juriului la secţiunea Radio Drama, a Festivalului Prix Italia 2016 şi este nominalizat la secţiunea Drama a Festivalului Prix Marulić 2017, ce se va desfăşura la Hvar, Croația, în perioada 20–26 mai.

premiera tnr

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră, joi, 18 mai, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: Mătrăguna de Niccolò Machiavelli. Traducerea: N. Al. Toscani. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Florin Piersic, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivaşcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale, Violeta Berbiuc, Vasile Manta. Regia de montaj: Dana Lupu şi Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

matraguna

Teatrul Naţional Radiofonic şi-a propus să includă în Fonoteca de aur a Societăţii Române de Radiodifuziune această uluitoare comedie renascentistă, care până acum nu fusese înregistrată la Radio: Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, capodoperă a literaturii dramatice universale, una dintre cele mai izbutite comedii din toate timpurile, mereu proaspătă şi extrem de actuală, jucată de secole încoace pe marile scene ale lumii şi care continuă să figureze în repertoriile teatrelor, generând succes după succes.Niccolò-Machiavelli-Amelot-de-La-Houssaie-Il-principe_MG_1089.tif

Spectacolul Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, în regia lui Mihai Lungeanu, ne propune o lectură contemporană a excepționalei opere renascentiste de secol XVI, o alcătuire teatrală în care ascultătorul de azi se poate regăsi cu ușurință. Spiritul critic necruțător, libertatea de conștiință, curajul de a rosti adevăruri, de a arăta viciile, ipocrizia şi paradoxurile unei epoci, protestul împotriva moravurilor și a instituțiilor vremii, în primul rând împotriva corupţiei bisericii, au făcut din piesa Mătrăguna o oglindă a societății italiene, în acea explozie de vitalitate a Renașterii, de afirmare exuberantă a vieții, după toată închistarea și tot dogmatismul Evului Mediu.

Adaptarea radiofonică realizată de Mihai Lungeanu a concentrat inspirat întâmplările şi dialogurile, accentuând comicul, subliniind nu doar ceea ce face piesa mereu actuală şi contemporană nouă, ci mai cu seamă ceea ce are ea peren. Astfel încât, Mătrăguna de Niccolò Machiavelli a devenit o montare incitantă şi plină de vervă, o frescă a lumii italiene renascentiste, plină de vitalitate, de energie şi de culoare locală şi, totodată, o evidentă alegorie politică, o critică acidă şi licenţioasă a corupţiei din societatea acelor timpuri și… din toate timpurile!

La mandragola

Acţiunea dinamică, vigoarea caracterelor, stilul de o remarcabilă teatralitate, savoarea dialogului sunt tot atâtea virtuţi, ce au generat un spectacol radiofonic viu şi cuceritor. Construcţia dramatică echilibrată, întâmplările palpitante, loviturile de teatru abil calculate, dialogul suculent, dar şi perspectiva filosofică, general-umană şi mai cu seamă conotaţiile moderne creează un tablou animat şi plin de înțelesuri, expresiv și bine ritmat.

În Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, Florin Piersic revine spectaculos la Teatrul Național Radiofonic și-i dă viață lui Messer Nicia cu încântătoare naturaleţe, cu ironie și autoironie și, mai cu seamă, cu acel farmec care reprezintă, fără îndoială, marca personalității lui artistice. Alături de el, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivașcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale conturează personaje bine individualizate, pline de viață, de o vervă comică irezistibilă. Muzica ritmează acțiunea, comentează dialogurile, creează convenția, cadrul desfășurării unor evenimente captivante și pline de semnificații, transpunându-ne lesne din Renaștere în contemporaneitate, preumblându-ne inspirat prin mai multe epoci, stiluri, întâmplări.

Spectacolul Mătrăguna de Niccolò Machiavelli va putea fi audiat în avanpremieră luni, 15 mai, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

tnr-logoAlte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 14–28 mai 2017, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: DOMNICA ȚUNDREA.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 119, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRadela mărculescu,cristian iacob,daniel badale,dorina lazăr,florin piersic,george ivascu,gogol,gogol fragmente dramatice si scene izolate,ion haiduc,ion sapdaru,Legaturile primejdioase de Lacls,libertatea de conștiință,Matraguna Macchiavelli,medeea marinescu,mihai lungeanu,Niccolò Machiavelli,opere renascentiste,perspectiva filosofică,program teatru radiofonic,teatru serial,vasile manta,violeta berbiuc
Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic pe anul 2016 Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, la cea de a XXV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, a fost acordat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune Biblia neagră a lui William Blake, scenariul și regia artistică:...