program teatru radiofonic 28 mai_11 iunie 2017

Eveniment teatral: Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic ”Grand Prix Nova”, ediţia a V-a

afis grand prix nova

În perioada 29 mai–3 iunie, se va desfăşura, la Bucureşti, cea de a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic ”Grand Prix Nova”. Organizată de Radio România, Centrul Cultural Media, Teatrul Naţional Radiofonic, competiţia  aduce la Bucureşti 45 de producții radiofonice din 26 ţări, de pe toate continentele. Ediţia din acest an continuă o tradiţie onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României. Cele şase trofee ale festivalului vor fi decernate de un juriu format din   Bernanrd Clarke, autor și producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Amandine Casadamont din Franța, sound artist independent, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation Ltd din Sri Lanka, Ilinca Stihi, regizor şi  Dimitriy Nikolaev, directorul departamentului Radio Drama și Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), preşedintele juriului. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, vineri, 2 iunie, ora 18.00.

Din Australia până în Canada și Statele Unite, festivalul cartografiază Europa pentru a ajunge în Iran și Israel, cu halte în Extremul Orient. Spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă unică a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

Toate cele 45 de producţii radiofonice şi textele în limba engleză ale acestora (în format pdf) pot fi accesate pe site-ul www.eteatru.ro.

Radio România îşi onorează în fiecare an actorii, dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reuşita unui spectacol sonor. Oferim anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova, distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent.

Maria Ploae

Maria Ploae

În 2017, selecţia profesioniştilor se îndreaptă cu admiraţie spre:

Maria Ploae – Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în spectacolele Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, regia artistică: Dan Puric şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti, scenarii de Raisa Radu, regia artistică: Petru Hadârcă.

Dan Astilean

Dan Aștilean

Dan Aştilean – Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Gaev din spectacolul Livada de vişinide Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte şi Robinson Crusoe din spectacolul O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, regia artistică: Diana Mihailopol.

Bianca Elena Babașa

Bianca Elena Babașa

Bianca Elena Babaşa – Premiul pentru debut pentru rolul Bianca, din spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.

”Festivalul Grand Prix Nova a devenit în ani un spațiu al dialogului și al întâlnirilor culturale majore în spaţiul bucureştean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică şi comunicarea, festivalul îşi doreşte să devină un spaţiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din ţară şi străinătate. De aceea, la ediția a V-a, Grand Prix Nova 2017 propune capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public. Singurul festival din România consacrat creației radiofonice vă invită în premieră, la patru zile de dialog și performance cu artiștii experimentului radiofonic internațional în secțiunea Soundscape Eden, ce se va desfăşura la Grădina Eden, de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Atelierele sunt susținute de membrii juriului secțiunii Concurs a acestei ediții. Cu Dmitry Nikolaev (Rusia) explorăm Sunetul psihologic după metoda Michael Chekhov. Bernard Clarke (Irlanda) şi Matt Samecki(jurnalist RISE Project) conturează  relația biunivocă dintre artă și politică în atelierul: Artă și politică/ Majoritate versus minorități (parteneriat SEMI/SILENT). Tot Bernard Clarke ne propune apoi o incursiune selectivă în istoria avangardei sonore. Într-un performance realizat în parteneriat cu France Culture, Amandine Casadamont (Franța) se întoarce în zona Fukushima în hörspiel-ul live intitulat Shinkanzen a prins o asemenea viteză încât o să deraieze. Ilinca Stihi (România) ne invită la audiția primului spectacol audio surround (5.1) multi-premiat, produs de Radio România, Biblia neagră a lui William Blake”, scrie Oana Cristea Grigorescu  în  comunicatul de presă al evenimentului.


 Teatrul Naţional Radiofonic la festCO 2017

vizual-selectie-festCO-2017

În perioada 27 mai–4 iunie, se va desfăşura la Bucureşti Festivalul Comediei Româneşti. Manifestare unică în peisajul festivalier românesc, festCO 2017 propune iubitorilor fenomenului peste 50 de evenimente – spectacole de teatru, workshop-uri, spectacole  lectură, concerte, spectacole    de stradă, proiecții de filme, lansări de carte, expoziții.  În acest an,  secţiunea Dialoguri festCO  are ca temă Comedia la teatrul radiofonic. Cu detalii, colegul nostru, Costin Tuchilă, cel care va modera  această întâlnire.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 28 mai–11 iunie 2017, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: IRINA SOARE.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 120, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRalexandru arsinel,comedie,Dan Aştilean,festco,Festivalul Comediei Romensti,festivaluri de teatru,grand prix nova,Maria Ploae,rinocerii,teatru la microfon,teatrul national radiofonic,ultima cafea cu iuliu maniu
Eveniment teatral: Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic ”Grand Prix Nova”, ediţia a V-a În perioada 29 mai–3 iunie, se va desfăşura, la Bucureşti, cea de a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic ”Grand Prix Nova”. Organizată de Radio România, Centrul Cultural Media, Teatrul Naţional Radiofonic, competiţia  aduce la...