program teatru radiofonic

In memoriam Olga Tudorache

Olga-Tudorache (1)

Olga Tudorache

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România a omagiat-o luni, 11 octombrie 2017 la Teatrul Metropolis pe marea actriţă  la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând  audiţia cu public a spectacolului ”Victoria şi Crocodilul” de Ion Costin Manoliu, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, iar la Radio România Actualităţi în perioada 9–11 octombrie, s-au difuzat o selecţie a celor mai importante titluri din creaţia radiofonică a domniei sale.

”Victoria şi Crocodilul” de Ion Costin Manoliu este, de altfel, ultima creaţie radiofonică a Olgăi Tudorache, spectacol realizat în anul 2007, în cadrul proiectului ”Dramaturgi români contemporani”, coordonat de Magda Duţu. Montarea este o farsă comică, în care Olga Tudorache interpretează rolul unei profesoare de arta actorului, supusă ea însăşi unui examen. Pe fundalul unor evenimente istorice contemporane, construcţia dramatică este inspirată de întâmplări reale din viaţa celebrei profesoare de teatru. Un text scris de Ion Costin Manoliu, care pune în valoare calităţile artistice ale Olgăi Tudorache, pe care multe generaţii de iubitori de teatru le-au apreciat.

olga-tudorache

Actriță de teatru, film, radio, televiziune, dascăl de neuitat pentru generaţii de studenţi îndrăgostiţi de arta scenei, sunt tot atâtea dimensiuni ale unei cariere artistice de excepţie, ale unei vieţi închinate Artei. O personalitate artistică cu totul unică, iubită şi admirată deopotrivă de public și de critica de specialitate, dacă ar fi să amintim doar câteva premii din impresionantul său palmares: Premiul pentru interpretare la Festivalul Naţional de Teatru (1969), Premiul revistei Săptămâna pentru 25 de ani de activitate teatrală (1979), Premiul I la Festivalul dramaturgiei contemporane Braşov (1986), Premiul special al juriului la Gala dramaturgiei româneşti actuale (Timişoara, 1987), Diploma de onoare la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (Braşov, decembrie 1997), Premiul Fundaţiei Tofan pentru Cea mai importantă personalitate teatrală a anului 1997 (decembrie 1997), Ordinul Naţional ”’Steaua României” în grad de Mare Ofiţer acordat de Preşedintele României (2000), Titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti (2001), ”’Vârsta de Aur – Premiul special”’, distincţie a Ministerului Culturii şi Cultelor (2001), Trofeul Festivalului Naţional de Teatru ”I. L.Caragiale” (2004),  Premiul Criticii pentru Cea mai bună actriţă a anului 1997, acordat de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Fundaţia Teatrul XXI (februarie 1998), Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în cadrul Galei Premiilor UNITER (martie 1999) şi  Diploma de popularitate (Gala Premiilor UNITER, 2002).

Olga Tudorache (11 octombrie 1929, Oituz, județul Bacău– 18 octombrie 2017, București)  a primit decoraţia regală ”Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la 18 mai 2013, la Teatrul Mic din Bucureşti. Ceremonia  s-a desfăşurat după spectacolul ”Portretul Doamnei T”, o piesă scrisă special pentru Olga Tudorache de Ana Maria Bamberger. Și dacă spectacolul mai există astăzi doar în memoria afectivă a spectactorilor, Fonoteca de Aur a Radio România păstrează interpretarea tulburătoare a marii actriţe în varianta radiofonică a textului dramatic, realizată la Radio România în anul 2006, de regizorul   Attila Vizauer. Coordonator de proiect: Magda Dutu.

Vă invităm să ascultaţi fragmente din ultimul interviu acordat de Olga Tudorache colegului nostru Ion Costin Manoliu. Amintiri despre colegi de breaslă, mărturii emoţionante din bogăţia unei vieţi dedicate teatrului, un imens material documentar care face parte din ciclul spectacolelor dedicate regizorului Vlad Mugur.

Eveniment teatral   

Victor-Rebengiuc

Victor Rebengiuc

FNT On Air 2017  Cinstim opera lui Victor Rebengiuc!

În perioada 20–30 octombrie, Redacția Teatru a pregătit în secţiunea On AirFestivalului Național de Teatru un adevărat regal radiofonic, prin difuzarea în întreaga ţară  a unui număr record de  producţii. Anul acesta, selecția pieselor de teatru radiofonic se conturează în jurul personalități celui căruia ăi este dedicata cea de-a 27-a ediție a evenimentului: actorul Victor Rebengiuc.

Cinstim opera lui Victor Rebengiuc! – acesta este genericul simbolic, sub care se desfășoară programele teatrale radiofonice, al căror protagonist este marele actor. Talentul sau copleșitor, uriașa disponibilitate a mijloacelor artistice, capacitatea de a conferi culoare și autenticitate celor mai diverse stări, situații, întâmplări, au făcut ca Victor Rebengiuc sa fie distribuit în spectacolele radiofonice, încă de la începuturile sale actoricești, întruchipând, doar prin inflexiunile glasului, împletite cu tăceri pline de semnificații ori cu emoții nerostite, zeci și sute de personaje, făcându-le să trăiască în mintea și-n sufletul ascultătorilor…, se menționează în comunicatul de presă al evenimentului.

La Radio România Cultural, spectacolele din fluxurile Biografii, memorii, Teatru radiofonic serial, Mari spectacole, A fost odată ca niciodată și Teatru radiofonic pentru copii dar și la Radio România Actualități  vă invităm să ascultați , în această perioadă 42 de montări radiofonice din fonoteca de aur cu Victor Rebengiuc în rolul principal.

În seria evenimentelor dedicate lui Victor Rebengiuc, la Radio România, se înscrie și auditia cu public a spectacolului radiofonic ”Inimă de câine” de Mihail Bulgakov, realizat de regizorul Mihai Lungeanu, în anul  1994, cu Victor Rebengiuc, Virgil Ogăşanu şi Dan Condurache în rolurile principale, alături  de Tatiana Constantin, Ica Matache, Candid Stoica, Eugen Motriuc, Mircea Constantinescu, Cerasela Stan, Nicolae Urs, Silviu Stănculescu, Jeanine Stavarache, Valentin Teodosiu  şi  Olimpia Niculescu.

Evenimentul va avea loc luni, 23 octombrie, de la ora 11.00 la Teatrul Metropolis.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 22 octombrie 2017–12 noiembrie 2017, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: IRINA SOARE.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 122, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRaura buzescu,bulgakov,inima de câine,interviu olga tudorache,irina soare,olga tudorache,personalitate artistică,program teatru radiofonic,revista tnr,schiller,victor rebengiuc,vlad mugur
In memoriam Olga Tudorache Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România a omagiat-o luni, 11 octombrie 2017 la Teatrul Metropolis pe marea actriţă  la împlinirea vârstei de 88 de ani, organizând  audiţia cu public a spectacolului ”Victoria şi Crocodilul” de Ion Costin Manoliu, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, iar la Radio...