program tnr iulie sept 2018

Un repertoriu variat – on air și online – este pregătit pentru perioada verii.

Programul Teatrului Național Radiofonic cuprinde spectacole în premieră, montări radiofonice din Fonoteca de aur și producții realizate în ultimii ani – care vor fi difuzate la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Radio România Antena Satelor. 
eTeatru.ro – Primul portal de teatru radiofonic din România prezintă, 24 din 24 de ore, spectacole diverse: teatru clasic, teatru serial, teatru-document (Biografii, memorii), dramaturgie contemporană românească, dramaturgie străină contemporană, teatru pentru copii, divertisment.

Eveniment teatral 

premiera tnrTeatrul Naţional Radiofonic şi Ramada Bucharest Majestic Hotel organizează miercuri, 18 iulie 2018, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, parter audiţia cu public a spectacolului ”La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri” de Cornel Teulea, producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, prezentată în premieră absolută, în cadrul proiectului ”Dramaturgi români contemporani”. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Constantin Codrescu, Marina Fluerașu, George Constantinescu, Mircea Băluţă, Mircea Constantinescu, Vlad Rădescu, Valentin Teodosiu, Orodel Olaru, Daniel Tudorică şi Gavriil Pinte. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duţu. Spectacolul va fi difuzat joi, 19 iulie 2018, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 21 iulie, de la ora 13.30, la Radio România Internațional.

”Piesa lui Cornel Teulea deschide un câmp tensionat, în care memoria și imaginarul neamului nostru se lovesc de abilitatea și agresivitatea celor care ar prefera să ne complacem în grotescul și absurdul unor gesturi amnezice, în complicitate tacită sau manifestă cu ticăloșia de extracție totalitară. Un text puternic, un strigăt al unei conștiințe vii, neliniștite, care știe că, mai devreme sau mai târziu, Capul plecat… sporește pretențiile călăilor” – este argumentul forte al regizorului Gavriil Pinte, în demersul său de a propune și de a realiza un spectacol radiofonic, în premieră absolută, după piesa dramaturgului făgărășean, Cornel Teulea.

”La început roşu, galben şi albastru, apoi roşu şi la urmă gri” este un text extraordinar, dramaturgi romani contemporani siglao dramaturgie contemporană de o putere copleșitoare; o poveste tragică despre mentalul românesc actual, marcat de fantomele trecutului care nu se lasă părăsit, dar nici judecat. ”Judecați trebuie să fie cei ce se fac vinovați de toate lucrurile pierdute!”– concluzionează unul dintre personajele piesei. Este cel de-al doilea spectacol pe care Gavriil Pinte îl realizează după un text al lui Cornel Teulea, primul fiind în anul 2003, la Teatrul Național Radiofonic București, după piesa ”Nunta”, în cadrul aceluiași proiect, Dramaturgi români contemporani.

Cornel Teulea s-a născut în 7 octombrie 1947, la Hârseni, Brașov. A absolvit Facultatea de Filosofie a Universităţii ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca Este dramaturg, eseist, profesor de filosofie la Colegiul Național “Radu Negru” din Făgăraș; membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din anul 2004. Colaborează cu eseuri, recenzii si comentarii în presa culturală. Din 1970 scrie teatru, fiind cenzurat permanent și sistematic de oficialitățile epocii. Debutul său editorial s-a produs în anul 2002, cu volumul de teatru ”La început roşu, galben şi albastru, apoi roşu şi la urmă gri” (Premiul USR, filiala Braşov, pentru debut editorial).

Publică apoi, volumele: ”Teatru minut”, 2003, ”Oraşul fără memorie”, 2005 (Premiul USR pentru dramaturgie, filiala Braşov), ”Damnaţii”, 2009 (volum nominalizat la Premiul Naţional al USR pentru dramaturgie), ”Cioran – tragedii prevăzute”, 2011 (Premiul pentru dramaturgie al USR, filiala Braşov), ”Capitalul lui Marx se întoarce ca eveniment cuantic şi ucide pisica lui Schrоdinger”, 2016.

Teatrul lui Cornel Teulea este bogat în sensuri şi semne; are dialoguri dinamice şi replică tăioasă.

”Cornel Teulea este un autor dramatic care nu seamănă absolut cu nimeni în literatura română, în teatrul românesc şi nici în teatrul universal. E o voce distinctă în teatrul românesc. […] Un dramaturg foarte experimentat, îndrăzneț până la insolență, cu limba ascuțită și replica promptă.” – aprecia regretatul critic de teatru Mircea Ghiţulescu.

Profesorul şi publicistul făgărăşean Liviu Ioani îl caracteriza astfel: ”Domnul Teulea e un creator deosebit. El scrie un teatru neconvenţional, nu seamănă cu teatrul clasic, nu are acel tip de personaj, ci are, în mare parte, o substanţă filosofică, politică, istorică. E nevoie de un cititor avizat, instruit la un anumit nivel de cultură, pentru a putea pătrunde în acest univers de simboluri, de semne, de parabole.”

Spectacolul radiofonic, realizat de Gavriil Pinte, împreună cu echipa de creație, amplifică forța mesajului care răzbate din textul lui Cornel Teulea (”La început roşu, galben şi albastru, apoi roşu şi la urmă gri”), prin universul sonor creat și distribuția aleasă (care reunește nume sonore ale teatrului românesc și actori debutanți pe scena undelor), izbutind să aducă în atenție și să supună emoției și meditației, un subiect pe cât de profund, pe atât de dureros: ”Omul e frumos! Vremurile, câh!…” (replica unui personaj).

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada iulie–septembrie 2018, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: MAGDA DUȚU.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 130 a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

 

costintuchilaREVISTA TNRCornel Teulea,cristian munteanu,magda duțu,revista teatrului national radifonic,toma caragiu
Un repertoriu variat – on air și online – este pregătit pentru perioada verii. Programul Teatrului Național Radiofonic cuprinde spectacole în premieră, montări radiofonice din Fonoteca de aur și producții realizate în ultimii ani – care vor fi difuzate la Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, Radio România Antena...