program teatru radiofonic octombrie 2018

premiera tnr

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 18 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural ”Doctorul Jekyll și domnul Hyde” de Robert Louis Stevenson. Traducerea şi dramatizarea radiofonică: Sanda Socoliuc. Regia artistică: Mihnea Chelaru.

În distribuţie: Gelu Niţu, Mircea Constantinescu, Gavril Pătru, Constantin Cojocaru, Petre Lupu, Alexandru Georgescu, Virginia Rogin, Mihai Niculescu, Orodel Olaru, Julieana Drăghici.

Asistenţa tehnică: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu. Sound design: Mihnea Chelaru. Redactor şi producător: Domnica Ţundrea.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră miercuri, 17 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Creţulescu nr. 8 din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson

Domnica Țundrea, redactor și producător, ne-a oferit o scurtă analiză a acestui spectacol în premieră.

”Literatura poliţistă şi horror, atât de gustată de marele public, a fost montată destul de rar la Teatrul Naţional Radiofonic; de aceea, este extrem de binevenită realizarea acestei poveşti pline de mister, traducerea şi dramatizarea fiind semnate de Sanda Socoliuc, binecunoscută publicului radiofonic ca autoare a unor scenarii de valoare, atent gândite şi care dau actorilor posibilitatea interpretării unor personaje vii, bine individualizate. Spectacolul Doctorul Jekyll și domnul Hyde de Robert Louis Stevenson oferă ascultătorilor Teatrului Naţional Radiofonic prilejul de a se delecta cu o acţiune plină de suspans, cu o intrigă ingenios alcătuită, cu eroi remarcabili, pe care-i urmăreşti cu mult interes, în aşteptarea deznodământului. Celebrul roman al scriitorului scoţian Robert Louis Stevenson, publicat în 1886, a fost transpus într-o formă teatrală cuceritoare, dinamică şi excelent susţinută din punct de vedere sonor. Actorii invitaţi de regizorul Mihnea Chelaru în distribuţia spectacolului radiofonic recompun, prin glasurile lor distincte, prin compoziţii vocale spectaculoase ori stări de spirit excelent redate, o poveste justificată în cele mai mici nuanţe psihologice. Titlul nu exista în arhiva sonoră a Societăţii Române de Radiodifuziune, astfel încât, fără îndoială, montarea spectacolului Doctorul Jekyll și domnul Hyde deRobert Louis Stevenson va reprezenta, pentru publicul larg, o întâlnire cu o operă fascinantă, un prilej de a audia o creaţie sonoră interesantă, pasionantă şi plină de farmec.”

banner Reuniunea Teatrelor Nationale

Reuniunea Teatrelor Naționale Chișinău, 2018

În perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2018, Teatrul Naţional Radiofonic a participat la cea de a IV-a ediție a REUNIUNII TEATRELOR NAȚIONALEeveniment special în spațiul cultural românesc, organizat la Chișinău, de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, cu sprijinul Ministerului Culturii, Educației și Cercetării din Republica Moldova, al Ministerului Culturii și Identității Naționale din România și al Institutului Cultural Român. Publicul a avut ocazia să vizioneze spectacole ale teatrelor naționale invitate din România (București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu) și din Republica Moldova (Chișinău, Bălți, Cahul) și a participat la audițiile spectacolelor Teatrului Național Radiofonic din București, pe care l-am reprezentat, împreună cu alți patru colegi (Ion Costin Manoliu, Mirela Georgescu, Stelică Muscalu, Milica Creiniceanu), în calitate de coordonator de proiect. Participant chiar de la prima ediție a Reuniunii, Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti s-a remarcat ca o prezență inedită, cu un program de audiții și dezbateri care au stârnit interes și au impresionat prin tematică și realizare. Spectacolele pe care le-am prezentat în acest an sunt producţii ale Teatrului Naţional Radiofonic, cu nume sonore ale teatrului românesc, în distribuţie. Selecția acestora a avut în vedere faptul că, această a IV-a ediție a Reuniunii a fost dedicată Centenarului Marii Uniri şi a fost axată prioritar, pe lucrări din dramaturgia românească. Astfel, în Sala Antract a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, s-au ascultat următoarele spectacole: ”Alegerea” piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Ion Andrei Puican; ”Ovidiu – Exilatul de la Pontul Euxin”. Scenariul după Tristele şi Ponticele – în alcătuirea şi rostirea lui Emil Boroghină. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte; ”Sfaturile Melaniei – de la Nistru până la Dunăre” de Irina Nechit. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă; Victoria și crocodilul” de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Alexandru Dabija; La început roșu, galben și albastru, apoi roșu și la urmă gri” de Cornel Teulea. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte; Lumină pentru Basarabia”, spectacol-document dedicat Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Scenariu de Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Ion Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă; ”27 martie 1918 – Întoarcerea acasă”spectacol-document dedicat Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Scenariu de Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Petru Hadârcă.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 15 – 28 octombrie 2018 fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: MAGDA DUȚU.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 131 a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRalexandru georgescu,constantin cojocaru,fnt on air,gavril pătru,gelu nițu,mihai niculescu,mircea constantinescu,Muzeul Naţional al Literaturii Române,Orodel Olaru,Petre Lupu,Robert Louis Stevenson,teatrul national radiofonic,virginia rogin
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 18 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural ”Doctorul Jekyll și domnul Hyde” de Robert Louis Stevenson. Traducerea şi dramatizarea radiofonică: Sanda Socoliuc. Regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Gelu Niţu, Mircea Constantinescu, Gavril Pătru, Constantin Cojocaru, Petre Lupu, Alexandru Georgescu, Virginia Rogin, Mihai...