Realizator: MAGDA DUȚU

30  iunie – 8 septembrie 2019

Programul Teatrului Național Radiofonic, pregătit pentru perioada verii, cuprinde spectacole în premieră, montări radiofonice din Fonoteca de Aur și producții realizate în ultimii ani, care vor fi redifuzate la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Antena Satelor.

premiera tnr                            

Duminică, 30 iunie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în  premieră ”Liniștea” de Constantin Abăluță. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Niculae Urs, Ionel Mihăilescu, Claudiu Istodor, Paul Chiribuță, Vasile Toma, Alina Petrică, George Constantinescu, Tomi Cristin, Cătălin Mareș și Claudiu Maier. Regia de montaj: Dana Lupu, Florin Bădic și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Am selectat câteva informații despre această premieră, din comunicatul de presă oferit de Oana Cristea Grigorescu:

”Constantin Abăluță este poet, prozator, dramaturg, critic literar si traducător român al generaţiei afirmate în anii 1960. Este un autor prolific, cu peste patruzeci de volume de poezie, proză, teatru, istorie și critică literară. Ultimele trei decenii de creaţie se remarcă prin abundenţa aparițiilor: publică anual două-trei volume în care îşi împlineşte cu tenacitate şi cu o imensă putere de muncă ideile literare, fie că e vorba de lirică dau dramaturgie. Asimilată la început cu suprarealismul post-naumian, creaţia lui Abăluţă e încadrată astăzi în curentul experimentalismului moderat. Creația sa literară explorează un tip de suprarealism temperat, altoit pe elemente de teatru al absurdului, cu rădăcini în delirul suprarealist. Dintre piesele sale amintim: Terasa, Calmania, patria mea.  Liniştea, piesa pe care o prezentăm în variantă sonoră la teatrul radiofonic, ilustrează aceste consideraţii critice și e o piesă reprezentativă pentru poetica lui Constantin Abăluţă.

Regăsim în tema războiului, abordată în piesa Liniştea, elementele realiste ale experienţelor-limită, transpuse într-un tip de delir suprarealist descărcat în metaforă. Piesa propune metafora liniștii ca liman al conflictelor şi al distrugerilor îndurate de oamenii simpli, victimele inocente ale istoriei.”

biografii memorii tnrPe 29 iunie se împlinesc 110 ani de la nașterea lui Nicky Chrissoveloni, un celebru bancher greco-român,  finul de botez al Reginei Maria.

În urmă cu doi ani, realizam în premieră absolută, în cadrul proiectului ”Biografii memorii”, două spectacole-document dedicate familiei Chrissoveloni, originară din Chios;  o familie cu rang nobiliar și blazon, strâns legată de istoria României, care s-a implicat, cu sârguinţă, în activitatea economică – finanţe, industrie, agricultură, comerţ.

Cele două spectacole au fost realizate cu participarea extraordinară a urmașilor lui Nicky Chrissoveloni: Sybille Manou-Chrissoveloni şi Jean Chrissoveloni.

Le puteți reasculta sâmbătă, 29 iunie”Familia Chrissoveloni în istoria României” și duminică, 30 iunie Nicky  Chrissoveloni – Finul de botez al Reginei Maria”de la ora 5.00, la Radio România Cultural. Scenariu de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Maria Agnesa Puşcaşu. Cu Adrian Păduraru în rolul lui Nicky Chrissoveloni.

tnr-logoProducțiile Teatrului Național Radiofonic, programate pentru perioada grilei de vară

(1 iulie – 8 septembrie 2019), la Radio România Cultural, se vor difuza astfel:

– în fiecare noapte, de la ora 0.00, ”Mari spectacole”

– în fiecare dimineață de la ora 5.00, ”Biografii memorii”

– de luni până vineri, în fiecare zi, de la ora 14.30, Teatrul Național Radiofonic

luni, miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminică, de la ora 19.00, Teatrul Național Radiofonic

marți de la ora 19.00,  ”Biografii memorii”

marți, de la ora 20.00, Teatrul Național Radiofonic

în fiecare zi de joi, în intervalul 19.00 – 21.00, Teatrul Naţional Radiofonic

de luni până vineri, de la ora 21.00, A fost odată ca niciodată

sâmbătă și duminică, de la ora 9.00, Teatrul Național Radiofonic pentru Copii

sâmbătă și duminică, de la ora 14.00, Teatrul Național Radiofonic

– sâmbătă și duminică, de la ora 17.00, Mari actori de comedie

Sâmbătă, 6 iulie şi duminică, 7 iulie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, se va difuza ”Henric al V-lea” de William ShakespearePremiul UNITER 2015 pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic. Traducere de Ion Vinea. Adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuţie: Marius Stănescu, Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, George Ivaşcu, Rodica Mandache, Mihai Dinvale, Dorina Chiriac, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu, Pavel Bartoş, Petre Nicolae, Petre Lupu, Ion Haiduc, Mihai Bisericanu, Florin Anton, Viorel Păunescu, Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Ionuţ Ciocia, Ionuţ Kivu, Marin Fagu, Attila Vizauer. Regia de montaj: Dana Lupu, Robert Vasiliţă şi Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea. Înregistrare din anul 2014.

premiera-tnr-promo-audio-video-rtr

biografii memorii tnrTeatrul Naţional Radiofonic şi Ramada Bucharest Majestic Hotel  organizează luni, 8 iulie 2019, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului-documentIleana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra”. Scenariu de Edith Negulici și Liana Ceterchi. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi; producţie a Teatrului Naţional Radiofonic, prezentată în cadrul proiectului ”Biografii memorii”. În rolul titular: Liana Ceterchi. Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duţu.

Principesa Ileana

Principesa Ileana

Actriţa şi regizoarea Liana Ceterchi propune un spectacol radiofonic despre viaţa Principesei Ileana;  o evocare plină de farmec şi dramatism. Un documentar artistic care omagiază memoria Principesei Ileana a României, un destin desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei.

”După ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăşi nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă de necesitatea fizică a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei… Dar în interior, eul care există independent de mama, soţia, prietena care eram – eul esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu”, mărturisea Principesa Ileana a României, fiica Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, după câţiva ani de la plecarea forţată din ţara natală.

Destinul Principesei Ileana este emblematic în istoria contemporană. El stă sub zodia refugiului, începând din frageda copilărie, care i-a fost marcată de refugiul la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial. A fost apoi într-un exil impus de fratele ei, Regele Carol II, care nu i-a permis să se întoarcă în România, nici măcar pentru a-şi îngriji mama. În 1948, refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale a României de către nou instauratul regim pro-sovietic, după abdicarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, o duce iar pe meleaguri străine. Nu a primit azil în Elveţia şi nici în Argentina. În final, Statele Unite ale Americii au primit-o.

Pe când avea 52 de ani a avut loc autorefugiul său la mănăstire: ,,Aceasta este unica şi singura cale deschisă pentru mine…”  Pe pământ american a întemeiat Mânăstirea ”Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania. Un parcurs exemplar.

Domniţa Ileana s-a luptat mereu pentru alţii, a fost mereu în slujba poporului său şi a celor în nevoie. A realizat spitale, cantine, şcoli de infirmiere, a strâns fonduri pentru răniţi, orfani, bolnavi, săraci…

Viaţa Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat şi o legitimează în faţa posterităţii.

Spectacolul Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra” va fi difuzat în premieră, marți, 16 iulie 2019, de la ora 19.00, la Radio România Cultural  în seria ”Biografii memorii”.

eTeatru.roPrimul portal de teatru radiofonic din România  prezintă, 24 din 24 de ore, spectacole diverse: teatru clasic, teatru serial,  teatru-document (biografii, memorii), dramaturgie contemporană românească, dramaturgie străină contemporană, teatru pentru copii, divertisment.

Un repertoriu variat – on air și online.   

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic 

costintuchilaREVISTA TNRmagda duțu,revista teatrului național radiofonic,teatrul national radiofonic
Realizator: MAGDA DUȚU 30  iunie – 8 septembrie 2019 Programul Teatrului Național Radiofonic, pregătit pentru perioada verii, cuprinde spectacole în premieră, montări radiofonice din Fonoteca de Aur și producții realizate în ultimii ani, care vor fi redifuzate la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Antena Satelor.    ...