teatrul national radiofonic program 18_25 mai 2014

Invitaţie la Majestic

ne auzim la majesticLuni, 19 mai, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiţia unuia dintre spectacolele de referinţă, ce-l au ca protagonist pe marele actor George Constantin: Iona de Marin Sorescu, montare din anul 1992, în regia lui Dan Puican.

iona marin sorescu george constantin coperta cd

Amănunte ne oferă amfitrionul manifestării, colegul meu Costin Tuchilă.

fonoteca de aur

Duminică, 18 mai, la ora 19.00, la Radio România Cultural, vă invităm să ascultaţi, în fluxul „Fonoteca de aur”: În faţa magazinului bijutieruluide Karol Wojtyla. Traducerea şi adaptarea radiofonică: Nicolae Mareş. Un spectacol din anul 1991, în regia lui Constantin Dinischiotu, cu: Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin, Dana Dogaru, Emil Hossu, Ana Ciontea, Adrian Pintea, Dan Condurache, Maia Morgenstern.

karol wojtyla

Karol Wojtyla

Orice întâlnire cu opera Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea constituie, fără îndoială, nu doar un moment de autentică înălţare sufletească şi spirituală, ci şi un prilej de a medita la dimensiunile copleşitoare ale implicării acestei mari personalităţi, în efortul său de a susţine valorile sacre ale creştinismului: miracolul păcii şi al toleranţei, semnificaţia libertăţii, importanţa credinţei, a rugăciunii şi a iubirii.

Sensul unui asemenea adânc umanism îl regăsim şi în creaţia lui Karol Wojtyla, fiindcă acesta este numele de scriitor al Sanctităţii Sale, numele lui de cardinal de Cracovia şi, totodată, numele lui civil. Şi cred că poemele, scrierile filosofice şi piesele lui Karol Wojtyla conţin o adevărată lume de sentimente şi de emoţii şi de pietate, în care aflăm aceleaşi valori pe care le-a cultivat atâtea decenii ca preot, episcop, cardinal şi, din 1978 şi până în 2005, la plecarea sa în nefiinţă, ca papă.

Mă gândesc, înainte de toate, la un text dramatic ca Iov, scris pe când avea numai 20 de ani sau la Fratele Dumnezeului nostru, datând din perioada ultimă a celui de-al doilea război mondial, dar mai ales la tulburătoarea piesă În faţa magazinului bijutierului, ce reuşeşte să adune, firesc şi emoţionant, conotaţiile unei adevărate metafore a iubirii.

magazin vitrina bijuterii

Iubirea devine gând şi voinţă, afirmă Karol Wojtyla în această piesă. Existenţa se împlineşte numai trăind cu intensitate un astfel de sentiment… dar cum se poate ajunge oare, prin asta, la o formă coerentă, la forma iubirii absolute, la sensul definitiv al soartei omului?

Magazinul ciudatului bijutier dobândeşte aici semnificaţia unui simbol, este o prezenţă încărcată de mister, ce ţine de sondarea viitorului, de taină, de necunoscut… Iubirea devine un fenomen al sintezei, acea convergenţă ce face din doi oameni unul; dacă iubirea lipseşte, consecinţele sunt incalculabile şi nefericite – dar asta ţine, în fond, de limitele omului…

Nu numai sentimentele pământene sunt atent analizate, inteligent şi sensibil aduse în discuţie, dar cred că putem detecta, în ţesătura piesei, sugestii ale prezenţei divine în sentimentul iubirii, aşadar putem învălui totul în această luminoasă viziune creştină…

„Am înţeles – mărturisea Karol Wojtyla într-una dintre scrierile sale teoretice – că logosul este elementul esenţial, prin care trec şi se exprimă toate”… Cu adevărat, în această piesă, cuvântul este cel care provoacă emoţia, care naşte starea, cadenţa aproape muzicală a exprimării însoţind în permanenţă ideea, întregind umanismul şi conferind preceptelor creştine ale iubirii şi ale înţelegerii o dimensiune artistică autentică.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic, fragmente audio-video din spectacole, în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: Domnica Țundrea.

Pentru noua ediție multimedia, a douăzeci și șasea, a RTNR, accesați pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic.

revista teatrului national radiofonic multimedia

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRannie muscă,audiții majestic,domnica tundrea,enigma otiliei,evocare george constantin,g calinescu,în fața magazinului bijutierului,iona cu george constantin,karol wojtila papa ioan paul al II-lea,mihail bulgakov,ovidiu iuliu moldovan,portret george constantin,schiller,teatru serial

Invitaţie la Majestic Luni, 19 mai, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiţia unuia dintre spectacolele de referinţă, ce-l au ca protagonist pe marele actor George Constantin: Iona de Marin Sorescu, montare din anul 1992, în regia lui Dan Puican. Amănunte ne...