teatrul național radiofonic program 30 nov_7 dec 2014

fonoteca de aurLa 3 ianuarie 1879, stagiunea Naţionalului bucureştean se deschidea cu spectacolul  Trei crai de la răsărit de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Premiera s-a bucurat de un imens succes, interpreţii rolurilor principale, Ştefan Iulian, Frosa Sarandi si Aristiţa Romanescu primind, minute în şir, aplauzele și ovaţiile publicului, iar a doua reprezentaţie a spectacolului s-a bucurat de prezenţa familiei regale. O jumătate de veac mai târziu, numărul spectatorilor spumoasei comedii avea să se multiplice uimitor când, la 15 septembrie 1932, avea loc transmisia, în direct, de pe întâia scenă a ţării, către ascultătorii Teatrului la microfon al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România. Fonoteca de aur a Radioului păstrează însă o altă variantă a textului dramatic Trei crai de la răsărit de Bogdan Petriceicu Hasdeu, o montare datată 1955, care îi are în fruntea distribuţiei pe actorii: Alexandru Giugaru, Florin Vasiliu, René Annie, Octavian Cotescu, Eugenia Popovici şi Ion Vova.

editie veche trei crai de la rasarit

Vă oferim un scurt fragment din acest spectacol, care va fi difuzat duminică, 30 noiembrie, de la ora 19.00, la Radio Romania Cultural.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 30–7 decembrie 2014, fragmente audio-video din spectacole, în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: Irina Soare.

Pentru noua ediție multimedia, a patruzeci și patra, a RTNR, accesați pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic.

revista teatrului national radiofonic multimedia

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic 

costintuchilaREVISTA TNRcenușăreasa,clody bertola,frosa sarandi,george calboreanu în apus de soare,gh cozorici,hasdeu,hronicul și câtecul vârstelor,irina soare,lucian blaga,multimedia,paul stratilat,revista tnr,ștefan iulian,trei crai de la rasarit,valeriu sîrbu
La 3 ianuarie 1879, stagiunea Naţionalului bucureştean se deschidea cu spectacolul  Trei crai de la răsărit de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Premiera s-a bucurat de un imens succes, interpreţii rolurilor principale, Ştefan Iulian, Frosa Sarandi si Aristiţa Romanescu primind, minute în şir, aplauzele și ovaţiile publicului, iar a doua reprezentaţie...