program teatru radiofonic 8_15 februarie 2015

catalina toderoiu ecaterina teodoroiu 

premiera tnrTeatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 9 februarie 2015, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, unde are loc în premieră audiţia cu public spectacolelor de teatru-document intitulate Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu şi Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă.

La 20 de ani de la terminarea Primului Război Mondial, scriitorul Ioan Manoliu-ne auzim la majesticMirceşti a pornit o investigaţie de tip jurnalistic, pe urmele celei pe care contemporanii o considerau „cea mai vitează româncă a timpurilor noastre”: Ecaterina Teodoroiu sau, mai bine zis, Cătălina Toderoiu, numele ei real. A stat de vorbă cu mama şi fraţii săi, cu vecinii, profesorii şi camarazii ei de arme.

A rezultat un roman-document, publicat în 1940 la Editura Scrisul Românesc, care oferă prilejul de a retrăi, pas cu pas şi clipă cu clipă, eroicul destin al tinerei din Vădenii Gorjului.

ecaterina teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu

Pornind la cartea profesorului Ioan Manoliu-Mirceşti, scenariul radiofonic nu face doar o reconstituire istorică, ci cu armele teatrului la microfon surprinde şi dimensiunile lăuntrice, spirituale, ale eroinei, începând de la anii copilăriei şi adolescenţei, până la momentul jertfei supreme pentru poporul şi ţara sa.

În 1921, când a fost dezgropată din pământul Moldovei pentru a fi dusă şi înhumată la Târgu-Jiu, cei prezenţi au rămas uimiţi: trupul său se păstrase întocmai ca atunci când căzuse pe câmpul de luptă.

biografii memorii tnrÎn rolul Cătălinei Toderoiu – Oana Maria Mărgineanu.

Cântece pe teme populare: Nadia Trohin. Improvizaţii muzicale la caval: Alexandru Arcuş. În distribuţie: Alexandru Nedelcu, Mihai Bica, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Monica Ghiuţă, Annemary Ziegler, Petru Hadârcă, Magda Duţu, Ion Arcudeanu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Constantin Florescu, Orodel Olaru şi Ion-Costin Manoliu.Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

Premiera radiofonică a documentarului artistic Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu va fi difuzată marţi, 10 februrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Fragment din spectacol

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 8–15 februarie 2015, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: Costin Manoliu.

Pentru noua ediție multimedia, a cincizeci și una, a RTNR, accesați pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic.

revista-teatrului-national-radiofonic-editia-50-online

 

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 14 februarie 2015.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic 

costintuchilaREVISTA TNRcatalina toderoiu,de ce nu vamos afisul premierei absolute,ecaterina teodoroiu,ioan manoliu,oana maria mărgineanu,petru hadarca,program teatru radiofonic,revista tnr,scrisul românesc,victor rebengiuc,viteaza de la jiu
    Teatrul Naţional Radiofonic vă invită luni, 9 februarie 2015, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, unde are loc în premieră audiţia cu public spectacolelor de teatru-document intitulate Cătălina Toderoiu – Viteaza de la Jiu şi Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate. Scenariu radiofonic...