program teatru radiofonic 27 aprilie_3 mai 2015

coperta micul print tnr

teatru radiofonic pentru copiiLuni, 27 aprilie 2015, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic din București, va avea loc audiția cu public a premierei Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry – spectacol care va fi difuzat în două părți,premiera tnr sâmbătă, 2 mai și duminică, 3 mai, de la ora 10.00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii.

ne auzim la majesticTraducere şi dramatizare de Dumitru Solomon. Regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Marcel Iureş, Ştefania Dumitru, Virgil Ogăşanu, Irina Mazanitis, Costina Ciuciulică, Mircea Constantinescu, Ion Haiduc, Constantin Cojocaru, Alexandru Bindea, Mihai Dinvale, Violeta Berbiuc. Redactor: Irina Soare. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică și producător: Vasile Manta.

Antoine-de-Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry

Născut în vara anului 1900, Antoine de Saint-Exupéry şi-a pus amprenta asupra secolului său, chiar dacă nu l-a însoţit decât o perioadă scurtă: în cei 44 de ani de viaţă, el a scris romane, eseuri dar şi reportaje de război, opere care dau mărturie asupra unui spirit neliniştit, avid de răspunsuri, sedus de mistere, mereu tentat să descifreze tainele existenţei, căutând înfrigurat o lume ideală, lipsită de spaimă şi teroare, un tărâm magic al prieteniei, comuniunii şi dragostei.

Opera sa literară, alcătuită din şase lucrări antume (romanele Curierul de miazăzi, Zborul de noapte, Pământ al oamenilor, Pilot de război, Scrisoare către un ostatec şi Micul Prinţ) şi din  alte şase postume (Carnete, Scrisori, Scrisori din tinereţe, Citadela, Sensul unei vieţi, Aviatorul) dezvăluie o scriitură avangardistă, care îmbină într-un mod original, fragmente aparent disparate, experienţe de viaţă dintre cele mai contradictorii şi afirmă una dintre personalităţile cele mai puternice ale prozei franceze de după primul război mondial.

le_petit_prince

Cu toate acestea, numele lui Antoine de Saint-Exupéry a rămas legat, pentru totdeauna, de Micul prinţ, volum publicat simultan în versiunile engleză şi franceză, la New York, în anul 1943, cu puţin timp înainte ca acesta să moară ca martir al Franţei, într-un raid aerian, pentru eliberarea patriei sale.

Cartea a făcut o carieră excepţională, fiind tradusă în peste 260 de limbi şi dialecte şi este – după Biblie – a doua cea mai bine vândută carte din lume, după cum afirmă Fundaţia Exupéry de la Paris.

Povestea Micului Prinţ, deşi catalogată, unanim, la început, drept capodoperă a autorului dar adresată exclusiv copiilor, a sedus treptat, cititori de toate vârstele. Pentru simplitatea esenţială a poveştii, pentru mesajul ei de o limpezime frapantă, pentru dialogul firesc dintre cele două personaje principale – aviatorul, al cărui aparat de zbor se prăbuşeşte în deşert şi copilul, venit de pe un asteroid necunoscut, să ofere lecţii de umanitate.

micul print

Eroii  pornesc împreună într-o dublă călătorie iniţiatică, la sfârşitul căreia, cel îmbogăţit va fi, mai ales, omul mare, reîntors la valorile fundamentale ale vieţii, reîmpăcat cu sine şi cu lumea, rememorând experienţa purităţii pe tărâmul magic al copilăriei.

Poveste, parabolă şi filozofie, Micul prinţ, ilustrat de autor, continuă şi astăzi, la peste şapte decenii de la apariţie, să fie o lectură fundamentală, o carte de căpătâi, nelipsită din rafturile bibliotecilor, din cataloagele editurilor ori din repertoriile teatrelor pentru copii din întreaga lume.

Fragment din Micul prinț

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 27 aprilie–3 mai 2015, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: Magda Duțu.

Pentru noua ediție multimedia, a șaizecea, a RTNR, accesați pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

 revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 2 mai 2015.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic 

costintuchilaREVISTA TNRAntoine de Saint-Exupéry,clubul ramada majestic,constantin noica,cristian iacob,delia nartea,magda duțu,marcel iureș,micul prinț,mihai lungeanu,program teatru radiofonic,revista tnr,Ştefania Dumitru
Luni, 27 aprilie 2015, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic din București, va avea loc audiția cu public a premierei Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry – spectacol care va fi difuzat în două părți, sâmbătă, 2 mai și duminică, 3 mai, de la ora 10.00, la...