teatru radiofonic program 22_29 noiembrie 2015

arsenie-boca

Arsenie Boca

biografii memorii tnrSâmbătă, 28 noiembrie 2015, se împlinesc 26 de ani de când Părintele Arsenie Boca a trecut la Domnul. Cu o înfăţişare hristică, preot liturghisitor, predicator, duhovnic şi îndrumător de suflete, Părintele Arsenie a atras mulți oameni spre o viaţă cu adevărat creştină. Şi continuă s-o facă şi astăzi. Avea darul citirii gândurilor, al vindecărilor miraculoase, al întoarcerii omului de la rău la bine.

La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului este o peregrinare neîncetată. Mii şi mii de oameni se închină zilnic la crucea de la locul său de veci, cerând în rugăciune ajutor şi binecuvântare. Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Drăgănescu este la rândul său cercetată pentru pictura fără de asemănare la care Părintele Arsenie a trudit vreme de 20 de ani.

Începând de miercuri, 25 noiembrie şi până luni, 30 noiembrie, Radio România Cultural redifuzează documentarele artistice realizate de regizorul Nicolae Mărgineanu şi scenaristul Ion-Costin Manoliu, dedicate Cuviosului Mărturisitor Arsenie Boca. Pot fi ascultate dimineaţa, de la ora 5, sub genericul „Biografii, memorii”: Liturghia Cerească de la Sâmbăta, Botezul lacrimilor, Sfântul şi omul cavernelor, Suişul Muntelui, Primii paşi pe Cărarea Împărăţiei, Taina Iubirii.

Cele şase producţii radiofonice surprind vremurile grele, de război şi de instaurare a regimului dictatorial comunist, perioada 1940–1948, în care Părintele Arsenie a insuflat lucrarea duhovnicească de la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, ctitoria voievodului martir.

Primele cinci scenarii au pornit de la de la mărturia preotului Nicolae Streza (1926–2013), ucenic al Părintelui Arsenie din 1942. Cel de-al şaselea a fost inspirat de memoriile preotului Petru Boldor, coleg de liceu şi facultate cu marele duhovnic de la Sâmbăta şi Prislop, martor al mişcării de înviere spirituală de la Mănăstirea Brâncoveanu, în vara anului 1946.

Cel care a dat glas şi viaţă învăţăturilor şi trăirilor unui om îndumnezeit a fost actorul Mihai Bica.

Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii, fragment

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 22–29 noiembrie 2015, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: COSTIN MANOLIU.

Pentru noua ediție multimedia, a șaptezeci și șasea, a RTNR, accesați pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunea Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, respectiv 28 septembrie 2014–5 iulie 2015 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 3 și Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

 revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea duminică, 29 noiembrie 2015.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRarsenie boca,dan puican,manastirea sambata,mirela gorea,noapte buna copii,o inimă de aur,oliver goldsmith,taina iubirii,teatrul national radiofonic,titel constantinescu,turgheniev,un ciub de nobili
Arsenie Boca Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, se împlinesc 26 de ani de când Părintele Arsenie Boca a trecut la Domnul. Cu o înfăţişare hristică, preot liturghisitor, predicator, duhovnic şi îndrumător de suflete, Părintele Arsenie a atras mulți oameni spre o viaţă cu adevărat creştină. Şi continuă s-o facă şi astăzi....