program teatru radiofonic 18_24 ianuarie 2016

Mihai Eminescu-foto-tinerete-facuta-la-praga

biografii memorii tnrMarţi, 19 ianuarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”, Teatrul Național Radiofonic prezintă un spectacol-document, realizat în anul 2008, după un scenariu de Constantin Venerus Popa: Eminescu – Luceafăr mistuit. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul principal: Dan Puric. În celelalte roluri: Manuela Ciucur, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Ion Haiduc, Ion Siminie, Medeea Marinescu, Radu Amzulescu, Rodica Negrea, Florin Anton, Monica Ghiuță, Sorin Gheorghiu, Violeta Berbiuc, Ionuț Kivu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Magda Duțu.

După o documentare de aproape doi ani, timp în care a parcurs ceea ce a considerat că este semnificativ în privința vieții și suferinței lui Mihai Eminescu, medicul și dramaturgul Constantin Venerus Popa a alcătuit un scenariu care reliefează imaginea omului Eminescu.

„Am descoperit că prin toată ceața grea care învăluie poetul Eminescu în ultimii ani, răzbate ca un soare binefăcător și de nebiruit, dragostea omului Eminescu pentru Veronica. Ea a fost mai puternică decât boala, mai durabilă ca moartea lor și mai apropiată de noi” – afirma Constantin Venerus Popa.

Spectacolele-document care aduc în atenție personalități ale vieții culturale și biografiile unor capodopere vor fi difuzate și în această perioadă, în fiecare dimineață, de la ora 5.00, la Radio România Cultural, în cadrul aceluiași proiect,  „Biografii, memorii”.

Luni, 18 ianuarie: Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă

Marți, 19 ianuarie: Anița Nandriș-Cudla – 20 de ani în Siberia. Scenarii radiofonice de Magda Duțu și Raisa Radu, după volumul 20 de ani în Siberia de Anița Nandriș-Cudla, publicat la Editura Humanitas. Regia artisticã: Petru Hadârcă. Producãtor: Magda Duțu. Înregistrare din anul 2013

Miercuri, 20 ianuarie: „Biografia unei capodopere”. Trilogia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea – Apus de soare, Viforul, Luceafărul. Scenariu radiofonic de Nicolae Carandino. Înregistrare din anul 1974

Joi, 21 ianuarie: George Coșbuc. Scenariu radiofonic de Arcadiu Marinescu Nour. Înregistrare din anul 1975

Vineri, 22 ianuarie: Tudor Pamfile. Scenariu radiofonic de Arcadiu Marinescu Nour. Înregistrare din anul 1983

Sâmbătă, 23 ianuarie: Rainer Maria Rilke. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea. Cu Ion Caramitru în rolul principal. Regia artistică: Dan Puican. Înregistrare din anul 1982

Duminică, 24 ianuarie: Badea Cârţan. Scenariu radiofonic de Mihai Stoian. Înregistrare din anul 1978.

200px-Mateiu_Caragiale_-_'Craii'_(ilustratia_autorului)_ILR_899

teatru radiofonic serial

În perioada 18–22 ianuarie, Teatrul radiofonic serial, coordonat de Domnica Țundrea, prezintă în fiecare seară, de la ora 22.30, la Radio România Cultural, o montare radiofonică realizată în anul 1995, Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale. Dramatizare radiofonică de Valeriu Sîrbu. Regia artistică: Cristian Munteanu.

Am selectat un fragment din episodul al II-lea, în care îi veți putea asculta pe: Ion Caramitru, Constantin Codrescu, Adrian Pintea, Constantin Dinulescu.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 18–24 ianuarie 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: MAGDA DUȚU.

Pentru noua ediție multimedia, a optzecea și una a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, respectiv 28 septembrie 2014–5 iulie 2015 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 3 și Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 23 ianuarie 2016.

 

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRadunarea femeilor,aristofan,craii de curtea veche,cristian munteanu,domnica tundrea,eminescu radio romania,ion caramitru,magda duțu,mateiu caragiale,program teatru radiofonic ianuarie 2016,valeriu sîrbu
Marţi, 19 ianuarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”, Teatrul Național Radiofonic prezintă un spectacol-document, realizat în anul 2008, după un scenariu de Constantin Venerus Popa: Eminescu – Luceafăr mistuit. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu. În rolul principal: Dan Puric. În celelalte...