program teatru radiofonic februarie 2016

Lacramioara Stoenescu

La mulți ani, Lăcrămioara Stoenescu!

Luni, 22 februarie este ziua scriitoarei și profesoareibiografii memorii tnr Lăcrămioara Stoenescu, colaboratoare a spectacolelor de teatru-document dedicate luptei de rezistență anticomunistă și celor care au avut de suferit în universul concentraționar, spectacole create în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.

Copii dusmani ai poporului

În anul 2008, Lăcrămioara Stoenescu realiza primele scenarii radiofonice:  Am fost dușman al poporului și Un om nevinovat, după cartea sa Copii, dușmani ai poporului. În anul 2009, a semnat scenariile Deportați în Siberia și De o parte și de_pe_bancile_scolii_cop_1de alta a Prutului, construite în jurul personalității academicianului Gleb Drăgan.

În 2012  a propus textul unui documentar artistic dedicat luptătorului anticomunist Gavril Vatamaniuc – Gavril Vatamaniuc – Șoimul Bucovinei.

Anul trecut, în iunie 2015, a semnat scenariul radiofonic Tinerețe înlănțuită – după care a fost realizat spectacolul cu același nume, cu participarea extraordinară a lui Octav Bjoza – Președintele AFDPR (Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politic din România).

Îi dorim multă sănătate, putere de muncă și inspirație în tot ceea ce și-a propus să realizeze.  La mulți ani, Lăcrămioara Stoenescu!

de o parte si de alta a prutului

Marţi, 23 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 27 februarie, de la ora 23.00, la Radio România Internațional, în seria „Biografii, memorii”, Teatrul Național Radiofonic va prezenta unul dintre aceste spectacole-document De o parte şi de alta a Prutului,scenariu de Lăcrămioara Stoenescu după cartea academicianului Gleb Drăgan,  Exerciţii de memorie – O paranteză tristă a istoriei. Adaptare radiofonică de Magda Duţu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Cu participarea extraordinară a academicianului Gleb Drăgan. O înregistrare din anul 2009.

Gleb Dragan

Acad. Gleb Drăgan

Este al doilea dintre cele două spectacole de teatru-document, Deportați in Siberia și De o parte și de alta a Prutului,  construite în jurul personalității academicianului Gleb Drăgan și a familiei sale greu încercate în urma cedării Basarabiei și a instaurării regimului stalinist. Spectacolele au la bază scenarii alcătuite de Lăcrămioara Stoenescu, dupa volumul academicianului Gleb Drăgan Exerciții de memorie – O paranteză tristă a istoriei, o carte ce oferă o lecție de demnitate în fața vieții, venită din partea unei ființe care, în ciuda celor îndurate, ramâne optimistă, răscolitoare și silitoare, urmându-și și acceptându-și destinul.

Tragedia familiei academicianului Gleb Drăgan relevă demnitate și tărie de caracter; o familie  reprezentativă pentru alte mii de familii deportate din Basarabia; oameni greu încercați, care au avut de suportat ororile comunismului și ale celui de-al doilea război mondial, puțini fiind aceia care au supraviețuit.

Atent la detalii, scrupulos în tot ceea ce povestește cu mare finețe și duioșie despre căutarea părinților, a fratelui geamăn, de care a fost obligat să stea departe 16 ani, academicianul Gleb Drăgan – membru titular al Academiei Române, președintele Secției de Știinte Tehnice a Academiei Romane, precum si membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, profesor consultant la Universitatea Politehnică din Bucuresti, până în 24 octombrie 2014, când ne-a părăsit – ne obligă, prin marturia sa directă, la întrebări de genul: Cum de a fost posibil? Cum de poate încăpea într-o singură viață de om atâta suferință? Cine ne mai restituie căldura familială și seninul vârstelor tocate nemilos de soartă? O tristă paranteză a existenței, într-un prelungit exercițiu de memorie…

În distribuţia spectacolului: Luminiţa Gheorghiu, Constantin Codrescu, Dorin Andone, Mihai Bica, Tania Popa, Emil Hossu, Mircea Rusu, Manuela Ciucur, Mircea Constantinescu, Silvia Codreanu, Eugenia Bosânceanu, Silvia Boştină, Silviu Oltean, Orodel Olaru, Petrişor Stan, Petru Hadârcă, Lăcrămioara Stoenescu, Magda Duţu, Gheorghe Pufulete, Costin Manoliu, Stelică Muscalu, Milica Creiniceanu, Ligia Gruia, Silvia Creiniceanu, Andrei Ţârdea. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Muzica şi regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duţu.     

De o parte și de alta a Prutului, fragment

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 22–28 februarie 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: MAGDA DUȚU.

Pentru noua ediție multimedia, a optzecea și șasea a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, respectiv 28 septembrie 2014–5 iulie 2015 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 3 și Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 27 februarie 2016.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRacad gleb dragan,adrian pitea,august strindberg,basarabia,De o parte și de alta a Prutului,deportari siberia,dialog imaginar cu anton pann,domnisoara iulia,gib mihaesc,lăcrămioara stoenescu,matei vișniec,prut,pusa roth,revista tnr,rusoaia,ultimul godot
La mulți ani, Lăcrămioara Stoenescu! Luni, 22 februarie este ziua scriitoarei și profesoarei Lăcrămioara Stoenescu, colaboratoare a spectacolelor de teatru-document dedicate luptei de rezistență anticomunistă și celor care au avut de suferit în universul concentraționar, spectacole create în cadrul proiectului „Biografii, memorii”. În anul 2008, Lăcrămioara Stoenescu realiza primele scenarii radiofonice:  Am fost dușman...