program teatru radiofonic 13_27 martie 2016

Premieră

paineaC

Marți, 15 martie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, vă invităm să ascultaţi, în premieră, Pâinea cea de-a pururi, scenariu radiofonic de Magda Duţu, după volumul Cartea foametei de Larisa Turea. Regia artistică: Petru Hadârcă.

cartea foametei

,,Cartea foametei de Larisa Turea, publicată în anul 2008, la Editura Curtea Veche – descrie atrocităţile îndurate de basarabeni între anii 1946–1947. Este un volum simplu şi zguduitor, care adună mărturiile celor care au cunoscut cea mai dură născocire a comunismului, de subjugare a sufletelor şi a trupurilor: foametea. Sunt mărturii ale unor categorii reprezentative (ţărani, muncitori, intelectuali) din toate zonele geografice, din sate şi oraşe ale Moldovei care vin să reconstituie, prin ceaţa vremii, sinistrul tablou al Basarabiei anilor 1946–1947. Volumul, apărut la Bucureşti, îl continuă pe cel editat la Chişinău, în 1991. Atunci, tirajul de 2.000 de exemplare s-a epuizat în doar câteva zile. Cercetarea Larisei Turea a continuat încă 15 ani, timp în care a căutat supravieţuitori ai foametei,  fiind convinsă că aceştia trebuie cunoscuţi atât în Romånia, cât şi în Republica Moldova. Confesiunilor supravieţuitorilor foametei, obţinute în ani, de Larisa Turea, li s-au adăugat informaţiile pe care le-a descoperit, în urma unei cercetări amănunţite, în arhivele tăcute ale Basarabiei, precum şi în arhivele internaţionale referitoare la epoca respectivă. Rezistenţa la ocupaţie, refuzul cu care era întâmpinată colectivizarea şi speranţele ascunse ale locuitorilor Basarabiei de a se reuni cu România – au fost elementele pe care sovieticii au dorit să le elimine, iar „strategia” aplicată a fost înfometarea.   

Larisa Turea

Larisa Turea

,,Regimurile comuniste nu pot fi disociate de fenomenul foametei, care este – se ştie bine – un instrument extrem de eficient de manipulare şi dezumanizare. Factorii ce au provocat dezastrul sunt numeroşi – printre aceştia şi seceta. Numai că, nefiind ceva ieşit din comun în această zonă, seceta e pe ultimul loc. Principalul regizor al foametei a fost statul sovietic – ce făcuse uz de acelaşi monstruos scenariu în Rusia, pe Volga, în anii ’20, şi în Ucraina, în 1933, pentru a intimida ţărănimea şi a impune colectivizarea cu orice preţ. Cu preţul dispariţiei a sute de mii de cetăţeni”, afirma  scriitoarea Larisa Turea.

,,Cartea foametei este probabil, cartea-cheie pentru înţelegerea abiografii memorii tnr ceea ce s-a petrecut cu Basarabia de când a fost smulsă din trupul României şi este datoria noastră, ca români, s-o facem cunoscută. Am propus comunicarea acestui adevăr, printr-o formă artistică elaborată, ce a constat în realizarea celor două spectacole radiofonice de teatru-document: Plânsul pământului şi Pâinea cea de-a pururi. Scenariul radiofonic aduce în atenţie mărturiile unora dintre aceşti supravieţuitori – confesiuni puse în evidenţă de un personaj-simbol, un copil al foametei, ca toţi ceilalţi, deopotrivă, actor şi spectator al acelor vremuri cumplite .Cele două spectacole, realizate după acest scenariu sunt semnate de o echipă care reuneşte oameni de teatru şi muzicieni, aflaţi de o parte şi de alta a Prutului: regizorul artistic şi actorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău, Valentin Boghean – unul dintre cei mai talentaţi muzicieni din Republica Moldova, un maestru al instrumentelor, mai cu seamă al celor de  suflat (caval. trompeta, saxofon, flaut, taragot, clarinet, etc.), cu o voce specială  – cel care semnează muzica, interpretarea vocală şi instrumentală, Larisa Turea – autoarea volumuluiCartea foametei , jurnalistă, critic de teatru, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova, preşedinta secţiei moldoveneşti a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, secretar literar al Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău; actori ai unor importante teatre din România: Ion Caramitru, Rodica Mandache, Mircea Rusu, Petru Hadârcă, Amalia Ciolan, Mihai Bica, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Mircea Constantinescu, Marcelo Cobzariu, Julieta Strâmbeanu, Dorin Andone, Alexandru Nedelcu;  echipa de realizatori a Teatrului Naţional Radiofonic din Bucureşti:Magda Duţu – autoare a scenariilor radiofonice şi producător. Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Luiza Mateescu – regizor muzical, Milica Creiniceanu – regizor de studio, Costin Manoliu – redactor, scrie Magda Duţu, redactorul spectacolelor şi coordonatorul acestui proiect, în comunicatul de presă al evenimentului.

ne auzim la majestic

Audiţia cu public, a acestor două spectacole-document, organizată de Teatrul Naţional Radiofonic, va avea loc, luni, 14 martie 2016, de la ora 11.00, la clubul Ramada Majestic din Bucureşti.

jules_verne

Jules Verne

Acum 111 ani, la 24 martie 1905, se stingea din viaţă, Jules Verne, de peste un secol, scriitorul cel mai tradus, editat şi citit în România. Începând cu anul 1897, când romanul său, Castelul din Carpaţi, a fost publicat de o revistă literară din Sibiu şi până astăzi, au fost traduse în româneşte peste 50 de romane din ciclul  Călătorii extraordinare.   O altă garanţie  a calităţii  colecţiei „Biblioteca Jules Verne’’ a constituit-o şi faptul că unele volume au fost traduse de autori precum: Ion Hobana, Gellu Naum, Radu Tudoran sau Vladimir Colin. În această colecţie  au fost editate şi cele patru romane,  a căror acţiune se petrece în România sau ale căror personaje principale sunt români: Castelul din Carpaţi, Pilotul de pe Dunăre, Claudius Bombarnac şi Keraban încăpăţânatul.

În semn de omagiu adus părintelui literaturii science-fiction, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, sâmbătă 26 şi duminică 27 martie de la ora 9.00, la Radio România Cultural,  variantele radiofonice ale romanelor: O expediţie de pomină, spectacol în regia lui Titel Constantinescu şiOcolul pământului în 80 de zile, o bijuterie radiofonică, ce îi are în distribuţie pe Radu Beligan în rolul lui Phileas Fogg şi Ion Lucian în cel al descurcăreţului şi simpaticului  servitor Jean Passepartout.  Vă oferim un scurt fragment din acest spectacol din Fonoteca de Aur.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 13–27 martie 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: IRINA SOARE.

Pentru noua ediție multimedia, a optzecea și noua a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, respectiv 28 septembrie 2014–5 iulie 2015 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 3 și Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 26 martie 2016.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRbasarabia,cartea foametei,dan nasta,dana dogaru,jules verne 111 ani,mahabharata,ocolul pamantului in 80 de zile,razboi cu troia nu s e face,recital dan condurache,ștefan iordache,teatru radiofonic program
Premieră Marți, 15 martie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, vă invităm să ascultaţi, în premieră, Pâinea cea de-a pururi, scenariu radiofonic de Magda Duţu, după volumul Cartea foametei de Larisa Turea. Regia artistică: Petru Hadârcă. ,,Cartea foametei de Larisa Turea, publicată în anul 2008, la Editura Curtea Veche...