program teatru radiofonic

Premieră

pisica verde elise wilk mihnea chelariu teatru radiofonic premiera

Luni, 25 aprilie 2016, de la ora 23.05, la Radio România Actualități – Teatrul Naţional Radiofonic va difuza în premieră spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuție: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop. Redactor: Costin Tuchilă. Înregistrări studio: Mihnea Chelariu și Mădălin Cristescu. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu.

ne auzim la majesticTot luni, 25 aprilie, de la ora 11.00 – la Hotelul Ramada-Majestic din București, va avea loc lansarea acestei premiere și audiția cu public.

elise-wilk

Elise Wilk

Costin Tuchilă – redactorul spectacolului – ne-a oferit amănunte, într-un articol de prezentare a acestei producții radiofonice:

„Piesa tinerei autoare Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor, universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraş românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viaţă obişnuită, în care școala, relaţiile de prietenie, dorinţa de distracţie domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 şi 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă. 

Autoarea renunță deliberat la cronologie şi la acţiunea lineară, propunînd în schimb o compoziţie ingenioasă de dialoguri, introspecţii, rememorări, reveniri şi fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, premise ale unui spectacol care va avea atributele specifice teatrului radiofonic modern.

Născută în 1981, la Braşov, Elise Wilk este absolventă a Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea din Cluj-Napoca, a unui masterat de scriere dramatică la Universitatea din Târgu Mureş şi a beneficiat de o bursă la Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie. Încă de la prima piesă publicată a atras atenţia prin prospeţimea şi vigoarea scrisului său. Este autoarea pieselor: Agenţia matrimonială, Autostop, Camera 701, Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat, Pisica, S-a întamplat într-o joi, Avioane de hârtie. Între reușitele sale se numără câştigarea concursului de dramaturgie organizat de Ambasada Irlandei la București (2014) și Premiul I la Concursul Național de Dramaturgie de la Timișoara (ediția 2015), pentru Avioane de hârtie, montată în premieră absolută la Teatrul Național din Timișoara (data premierei: 18 decembire 2015).

Piesa Pisica verde a fost scrisă în cadrul proiectului „Practică teatrală în regiunile Centru şi Nord Vest”, organizat de Teatrul ’74 din Târgu Mureş și publicată în volum în 2012. Piesa a fost montată cu succes de compania Incubator 13, în regia lui Rareş Budileanu.”

Vă invităm să ascultați un fragment din acest spectacol în premieră: Pisica verde de Elise Wilk

fonoteca de aurPentru ascultătorii postului Radio România Cultural, este de notorietate faptul că, în fiecare duminică seara, de la ora 19.00 Teatrul Național Radiofonic programează un spectacol din Fonoteca de aur, cu mari actori în distribuție, în concepții regizorale remarcabile.

Thomas-Burke-after-William-Hamilton-scena-din-cymbeline

Cymbeline (actul I, scena 2), ilustrație de Thomas Burke după William Hamilton

În Săptămâna Shakespeare, Domnica Țundrea propune pentru seara zilei de 24 aprilie un spectacol memorabil din Fonoteca de aur, realizat în anul 1978, în regia lui Cristian Munteanu:Cymbeline de William Shakespeare. Traducerea şi adaptarea radiofonică: Florian Nicolau. Cu George Constantin, interpretându-l în chip magistral pe Cymbeline, furiosul rege al Britaniei. În celelalte roluri: Gina Patrichi, Melania Cîrje, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adrian Georgescu, Ion Pavlescu, Emil Hossu, George Paul Avram, Victor Ştrengaru, Ion Marinescu, Matei Alexandru, Sorin Gheorghiu, Dinu Dumitrescu, Gheorghe Pufulete, Eugen Racoţi, Constantin Botez, Cristian Molfeta.

Duminică, 1 mai, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Radiofonic difuzează un alt spectacol din  Fonoteca de aur: Justiţia şi-a spus cuvântul sau Crainquebille de Anatole France. Dramatizarea radiofonică: George Voinescu. Regia artistică: Mihai Zirra. Înregistrare din anul 1955.

Pe 8 mai, de la aceeași oră, o altă montare memorabilă din Fonoteca de aur: Cruciada copiilor de Lucian Blaga. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Titel Constantinescu. Înregistrare din anul 1990. 

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 24 aprilie–15 mai 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: MAGDA DUȚU.

Pentru noua ediție multimedia, a nouăzeci și patra a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, 28 septembrie 2014–5 iulie 2015, 5 iulie 2015–3 aprilie 2016 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 4, Revista Teatrului Național Radiofonic 3, Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 14 mai 2016.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRanatole france,cymbeline,elise wilk,george constantin,george enescu,magda duțu,mircea constantinescu,pisica verde,program tnr aprilie mai 2016,redactia teatru srr,sofocle,Thomas Burke,ubu incornorat
Premieră Luni, 25 aprilie 2016, de la ora 23.05, la Radio România Actualități – Teatrul Naţional Radiofonic va difuza în premieră spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuție: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin...