program teatru radiofonic iunie 2016

Premiera săptămânii

olgaG-C

biografii memorii tnrMarţi, 14 iunie, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră la Radio România Cultural spectacolul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse…,scenariu de Ion-Costin Manoliu după volumul de memoriiPe urma paşilor Tăi, Iisuse… de Olga Greceanu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuţie: Maria Ploae, Mihai Bica, Constantin Dinulescu şi Bogdan Durlicioiu. Interpretarea muzicii psaltice: Dimitrie Voicescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

olga-greceanu

Olga Greceanu

Născută la 17 august 1890 la Mănăstirea Nămăieşti, Olga Greceanu a plecat la Domnul în 1978, la 16 noiembrie. Ca pictoriţă a abordat genul cel mai dificil al compoziţiei monumentale. Lucrările sale se disting prin ataşamentul faţă de subiectele specific naţionale, pictate în forma frescelor vechilor zugravi români. Pictura de inspiraţie religioasă i-a adus în amurgul vieţii, în 1968, titlul de „pictor autorizat al Patriarhiei”, cu dreptul de a picta orice biserică.

Olga-Greceanu-Fresca

Frescă de Olga Greceanu

În 1933, în urma unui pelerinaj în Egipt şi Israel, a publicat o carte de amintiri de pe meleagurile faraonilor şi din Ţara Sfântă, intitulată Pe urma paşilor Tăi, Iisuse…

Betleem, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Sfântul Mormânt de la Ierusalim şi toate celelalte locuri biblice, spre care şi astăzi pornesc milioane de pelerini, prind viaţă şi cu ochii minţii suntem şi noi părtaşi la vremurile în care Fiul lui Dumnezeu mergea pe pământ.

La Ierusalim, Olga Greceanu a fost printre martorii privilegiaţi ai pogorârii Luminii Sfinte în Biserica Învierii, în Sâmbăta Mare a Sfintelor Paşti.

A lucrat în ultimii zece ani de viaţă la frescele a nu mai puţin de 33 de biserici. La 80 de ani urca pe schelă şi dirija cu autoritate lucrul echipei.

Prin scrierile sale a transmis adevărurile evanghelice. Pentru felul cum propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu a fost onorată cu distincţia „Crucea Patriarhală” şi, cu binecuvântarea a doi Patriarhi, Nicodim şi Iustinian, putea predica în orice biserică.

Scenariul radiofonic porneşte de la jurnalul de amintiri din Egipt şi Israel, fiind îmbogăţit cu fragmente din Evangheliile Noului Testament.

Dan Puric 2

Dan Puric

Spectacolul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… a fost pentru actorul şi mărturisitorul creştin Dan Puric prilejul de a debuta la Teatrul Naţional Radiofonic în calitate de regizor artistic. Redactorul şi producătorul Magda Duţu l-a provocat la un scurt dialog.

Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… în premieră la Radio România  Cultural, marţi, 14 iunie, de la ora 19.00 şi sâmbătă, 18 iunie, de la ora 23.00, la Radio România Internaţional.

Luni, 13 iunie, de la ora 11.00, în avanpremieră, a avut loc audiţia cu public, la Hotel Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 13–18 iunie 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: COSTIN MANOLIU.

Pentru noua ediție multimedia, a nouăzeci și opta a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic 1.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, 28 septembrie 2014–5 iulie 2015, 5 iulie 2015–3 aprilie 2016 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 4, Revista Teatrului Național Radiofonic 3, Revista Teatrului Național Radiofonic 2.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea sâmbătă, 18 iunie 2016.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRdan puric,fratii jderi,ion costin maoliu,olga greceanu,program teatru radiofonic,rodica popescu bitănescu
Premiera săptămânii Marţi, 14 iunie, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră la Radio România Cultural spectacolul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse…,scenariu de Ion-Costin Manoliu după volumul de memoriiPe urma paşilor Tăi, Iisuse… de Olga Greceanu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuţie: Maria Ploae,...