program-teatru-radiofonic-revista-teatrala-radio

Eveniment teatral

reuniunea-teatrelor-nationale-chisinau

În perioada 13–21 septembrie 2016, Teatrul Naţional Radiofonic a fost prezent la un eveniment cultural de anvergură: a doua ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care a avut loc la Chişinău, în organizarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu susţinerea Ministerelor Culturii din România şi Republica Moldova, a Institutului Cultural Român din România şi a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Moldova. Au participat Teatrele Naţionale din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Craiova, Sibiu, Bălţi, Chişinău şi Teatrul Republican Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

tnr-logoRadio România, prin Teatrul Naţional Radiofonic, a prezentat cinci spectacole de teatru-document – Plânsul pământului, Pâinea cea de-a pururi, Secretul Fortului 13, Deportaţi în Siberia şi Eminescu – Luceafăr mistuit, realizate în seria „Biografii, memorii” – şi Alegerea lui Alexandru Suţţo de Dumitru Crudu, o producţie din cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”.

Documentarele radiofonice au stârnit interesul vârstnicilor care au trăit în copilăria lor momente tragice precum foametea şi genocidul organizat de autorităţile sovietice în Basarabia anilor 1946–47, deportările în lagărele de muncă forţată din Siberia, închisorile comuniste.

Mulţi tineri au participat la audiţiile din Sala „Antract” a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu dorinţa vie de a afla ce s-a întâmplat cu bunicii şi străbunicii lor. Au curs lacrimi, s-au rostit cuvinte înflăcărate.

Poate nicăieri nu e iubit mai mult Mihai Eminescu precum în România din stânga Prutului, aşa încât Eminescu – Luceafăr mistuit, după textul lui Constantin Venerus Popa, cu Dan Puric în rolul titular, a fost un spectacol binevenit într-un teatru care poartă numele marelui poet.

După fiecare audiţie au avut loc discuţii şi comentarii la care au luat parte reprezentaţii Teatrului Naţional Radiofonic: Magda Duţu – redactor şi producător, Ion-Costin Manoliu – scenarist, Mirela Georgescu – inginer de sunet şi Stelică Muscalu – compozitor şi regizor muzical.

Directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, Petru Hadârcă, prin organizarea Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, a reafirmat credinţa sa în puterea de supravieţuire a poporului român şi a limbii române în Basarabia.

plansul-pamantului

După spectacolul radiofonic Plânsul pământului al cărui scenariu a fost scris de Magda Duţu după lucrarea Cartea foametei de Larisa Turea, criticul de teatru Larisa Turea, actorul Vladimir Cobasnean şi ziarista Mariana Onceanu Hadârcă ne-au împărtăşit părerile şi trăirile lor.

Alte recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic în perioada 3–9 octombrie 2016, fragmente audio-video din spectacole în noua ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic. Realizator: COSTIN MANOLIU.

Pentru noua ediție multimedia, cu numărul 103, a RTNR, accesați pagina Revista Teatrului Național Radiofonic.

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, începând de la prima ediție multimedia (4–10 noiembrie 2013), pot fi accesate urmând linkurile din pagina Arhiva Revistei TNR.

revista-teatrului-national-radiofonic-multimedia1

siglA RTNRRevista Teatrului Național Radiofonic este singura emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru.

Pe acest site găsiți informații la zi, comentarii, cronici de teatru radiofonic, sinteze referitoare la istoria teatrului la microfon, emisiuni de teatru și fragmente audio-video din spectacole radiofonice.

Următoarea ediție a Revistei Teatrului Național Radiofonic va apărea în 8 octombrie 2016.

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva Revistei Teatrului Național Radiofonic

costintuchilaREVISTA TNRchișinău,george sand,irina petrescu,licoarea de aur,program teatru radiofonic,reuniunea teatrelor nationale chisinau 2016
Eveniment teatral În perioada 13–21 septembrie 2016, Teatrul Naţional Radiofonic a fost prezent la un eveniment cultural de anvergură: a doua ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, care a avut loc la Chişinău, în organizarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, cu susţinerea Ministerelor Culturii din România şi Republica Moldova,...