program festivalul de teatru clasic arad

În perioada 21–30 noiembrie 2014, Primăria Municipiului Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad împreună cu alţi parteneri tradiţionali, organizează ediţia aniversară, cu numărul 20, a celui mai longeviv eveniment al teatrului din această parte a țării, Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA).

Zece zile dedicate exclusiv teatrului! Zece zile în care scena arădeană va găzdui spectacole de prim rang, susținute de actori desăvârșiți și realizate de nume importante ale regiei. Un festival ce, în timp, s-a transformat în cel mai important punct de reper al vieții culturale arădene și care, iată!, a ajuns la ediția XX. O ediție aniversară ce va face cinste organizatorilor și care se dorește a fi o reverență adâncă în fața publicului nostru fidel și în fața marilor creatori de teatru.

fitca 2014

Vă reamintim că au fost puse deja în vânzare biletele și abonamentele la festival, ele putând fi achiziționate de la Agenția teatrului. Totodată, de pe platforma biletmaster.ro puteți cumpăra bilete la oricare dintre spectacolele din festival.

Programul primelor două zile cuprinde: 

21 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

Revizorul de N.V. Gogol. Regia: Laurian Oniga. În distribuție: Ovidiu Crişan, Liliana Balica, Roxana Sabău, Mariana Tofan Arcereanu, Dorina Darie Peter, Oltea Blaga, Angela Petrean Varjasi, Dan Covrig, Robert Pavicsits, Sorin Calotă, Oana Kun, Carmen Butariu, Constantin Florea, Călin Stanciu, Ilko Gradev. Decorul: Doru Păcurar. Costumele: Indre Colta.

revizorul teatrul din arad

Revizorul

„Spectacolul  este o punere în scenă a unui Gogol uimitor de actual, care se suprapune perfect peste tot ceea ce azi ne înconjoară. „Mă uit în jur şi ceea ce văd este doar prost gust, mitocănie […] prostie, incultură, aroganţă tâmpă”, observă tăios regizorul Laurian Oniga.

„Decorul este sobru (Doru Păcurar), regizorul preferînd scenografii de o simplitate austeră. Şi cînd spun asta mă gîndesc la ambianţa esenţializată a ultimelor lui spectacole; în expunerea ideilor el nesimţind nevoia de artificii, de grandios. Ceea ce acest spectacol vrea să scoată în evidenţă cu asupra de măsură este imensa, nemărginita, nemuritoarea prostie care învăluie minţile; o delăsare a fiinţei, obnubilare a conştiinţei. Un diavol scăpat din tenebre vine să-şi exhibe, expună, impună idealurile, în fapt, complexele. Asistăm astfel, la o adevărată metafizică a prostiei, la o plonjare pînă în cele mai adînci straturi ale imbecilităţii. Hlestakov are nevoie de minciună ca de aer şi asta din dorinţa de a ascunde lipsa de conţinut, forma goală, fantoşa. Remarcabil este tabloul încremenit în uimire al ascultătorilor, cînd în delirul oratoric, falsul revizor se laudă nu doar că e prieten la cataramă cu Puşkin, ci şi că a publicat multe opere: Nunta lui Figaro, Norma. Minte în speranţa că avalanşa de minciuni vor deveni realitate. ”– Eugenia Sarvari, Agenda LiterNet.

22 noiembrie, ora 19.00, Sala Mare

Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj Napoca

Livada de vișini de A. P. Cehov. Regia: Roberto Bacci. Dramaturgia: Stefano Geraci. În distribuție: Ramona Dumitrean, Alexandra Tarce, Anca Hanu, Ionuţ Caras, Sorin Leoveanu, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Irina Wintze, Radu Lărgeanu, Patricia Brad, Cornel Răileanu, Matei Rotaru, Miron Maxim. Instrumentiști – Pusztai Renato Aladar, Albert Gábor Balázs. Scenografia: Adrian Damian. Maestru de lumini: Jenel Moldovan.  

Livada-de-visini-foto nicu cherciu

Livada de vișini. Foto: Nicu Cherciu

O simfonie în alb ar putea fi numită pe scurt această livadă, întrucât spectacolul e inundat într-o mare de alb: alb-transparente sunt perdelele, care creează spaţii de joc, albe sunt petalele florilor scuturate ale livezii de vişini, împrăştiate atât pe scenă cât şi pe puntea ce pătrunde în sală, pe culoarul central. Albe sunt şi scaunele pe care spectatorii se află aşezaţi, fiind făcuţi părtaşi ai sfâşierii sufleteşti a personajelor cehoviene. Pata de culoare întunecată este Lopahin (Sorin Leoveanu), omul materiei, trăind cu o jumătate din sine în lumea  oamenilor practici, îmbogăţiţi, şi cu cealaltă, în lumea livezii, a frumosului gratuit. Livada reprezintă melancolia, trecutul, liniştea lumii tradiţionale, o anumită acalmie, armonia dintre om şi natură, pentru care e străină şi stranie în acelaşi timp atitudinea modernă, de comerciant, a lui Lopahin. Livada aparţine trecutului pierdut; este livada morţilor. Această livadă reverberează sunete, zgomote, nostalgii şi deziluzii care ne vorbesc şi nouă astăzi, mai mult decât oricând.

Programul Festivalului International de Teatru Clasic Arad 2014

logo revista teatrala radioVezi și: Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Arad – la ediția cu numărul 20

Lansare inedită a imnului Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad

Bogdan Costea: „Festivalul de la Arad își onorează misiunea de festival de teatru clasic” – interviu realizat de Raluca Rădulescu

 

costintuchilaFESTIVALURIa p cehov,livada de vișini,program fitca 2014 primele zile,revizorul gogol la teatrul din arad
În perioada 21–30 noiembrie 2014, Primăria Municipiului Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad împreună cu alţi parteneri tradiţionali, organizează ediţia aniversară, cu numărul 20, a celui mai longeviv eveniment al teatrului din această parte a țării, Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA). Zece zile dedicate exclusiv teatrului! Zece zile...