de ANNIE MUSCĂ

portret richard burton de annie musca

31 de ani de la dispariția actorului

annie-musca-despre-richard-burton-calendar

Richard Burton în filmul The Robe (Tunica)

Dacă cinefilii și-l amintesc din filmul The Robe (1953) de Henry Koster sau Cleopatra (1963) de Joseph L. Mankiewicz, din The Night of the Iguana (1964) de John Huston sau pelicula Who’s afraid of Virginia Woolf? (1966) de Mike Nichols, iubitorii de teatru nu i-au uitat prestațiile din Othello sau Hamlet, și nici din Doctor Faustus de Marlowe sau din musicalul Camelot (de Alan Jay Lerner și Frederick Loewe, regia: Moss Hart, 1960), în care îl întruchipează ca nimeni altul pe Regele Arthur, alături de minunata actriță Julie Andrews, în rolul Reginei Guinevere, în anii ’50–’60, pe Broadway. Impresionant de aflat că celebrul actor a fost și protagonistul unui film semnat de Jean Negulesco, regizorul american de origine română, The Rains of Ranchipur (1955), o ecranizare a romanului lui Louis Bromfield, apărut în 1937.

richard-burton-annie-musca-biografie-film-camelot

Născut la 10 noiembrie 1925, în Pontrydyfen, un sat minier din Țara Galilor, Richard Burton, pe numele său adevărat, Richard Walter Jenkins, viitorul actor a fost penultimul copil din cei treisprezece ai unei familii de confesiune presbiteriană. Deși era pasionat de studiu și, în special, de literatură, pe la 16 ani, Richard a fost nevoit să-și abandoneze studiile pentru a se putea întreține. Fostul său profesor, Philip Burton (de la care va împrumuta numele după adopție) îi recunoaște talentul și îl sprijină să-și reia studiile. Astfel în 1943, la vârsta de 18 ani, Richard Burton este autorizat să se înscrie la Exeter College, din prestigioasa Universitate Oxford, doar pentru 6 luni, atât cât îi permitea serviciul militar la Royal Air Force.

richard-burton-Înrolat-la-Royal-Air-Force

Înrolat la Royal Air Force

Richard Burton debutează în cinematografie în 1949 cu filmul The Last Days of Dolwyn de Emlyn William, dar cucerește Hollywood-ul cu rolul său din My Cousin Rachel (1952), apoi cu cel din filmul The Robe (1953) de Henry Koster care îi aduc celebritatea și nominalizări la Premiile Oscar.

1954 a fost și anul debutului său în Radio, ca narator în Under milk wood de Dylan Thomas (1914–1953), poetul său favorit devenit bun prieten, o dramă radiofonică transpusă de Andrew Sinclair, în 1972, pe marele ecran cu Richard Burton în distribuție. Deși a fost nominalizat de șapte ori la Premiul Oscar, niciodată nu l-a câștigat. Actorul a fost o prezență activă și în serialele de televiziune BBC.

richard burton in hamlet

În 1964, Richard Burton primește Premiul Laurel pentru Cea mai bună interpretare masculină în Becket, coproducție engleză-americană, regia: Peter Glenville, ecranizare a piesei lui Jean Anouilh, Becket ou L’honneur de Dieu. În același an 1964 interpretează rolul lui Hamlet, în regia lui John Gielgud, la Teatrul Lunt-Fontanne de pe Broadway, în cel mai longeviv spectacol de pe Broadway (137 de reprezentații în perioada 9 aprilie–8 august 1964), depășind recordul stabilit de Maurice Evans în Hamlet, în 1940. Richard Burton jucase rolul lui Hamlet pentru prima oară în 1953, în montarea Companiei Old Vic, producție pentru Festivalul la Edinburgh, în regia lui Michael Benthall. 

Despre Hamlet al lui Richard Burton, „Time” scria că actorul „a pus pasiune mai mult în limbajul lui Hamlet decât în caracterul personajului. Interpretarea sa este o minune de tehnică actoricească. Vocea lui are precizie de bijutier.”

richard-burton-si-Ava-Gardner-în-Noaptea-iguanei-1964

Richard Burton și Ava Gardner în Noaptea iguanei, 1964

Dispariția fratelui său mai mare, Ifor Jenkins, în 1972 îi va pricinui actorului britanic o suferință insurmontabilă, ceea ce îl va duce, se pare, spre alcoolism. Acest lucru nu va diminua cu nimic strălucirea carierei fermecătorului actor, cu o viață privată tumultuoasă, cu cinci căsătorii, dintre care două cu celebra Elizabeth Taylor.

richard-burton-mariaj-cu-Liz-taylor

Căsătorie cu Elizabeth Taylor

Primul său mariaj cu actrița Sybil Williams avea să dureze 14 ani (1949–1963). De femeia care îi dăruise două fiice (Kate și Jessica) divorța după ce o întâlnise pe Liz Taylor, în timpul filmărilor pentru Cleopatra. Relația celor doi se oficializa în 1964 printr-o mediatizată căsătorie care avea să dureze 10 ani (1964–1974). După o scurtă separare, cei doi se vor recăsători în 1975, dar pentru un singur an. Împreună au avut două fiice, Liz și Maria, cea de-a doua adoptată de cuplu.

Modelul Suzy Hunt îi devine soție în 1976, iar legătura lor avea să dureze șase ani. Pe ultima sa soție, Sally Hay, scenarist și producător de teatru, o cunoaște înainte cu un an de a muri.

richard-burton-sophia-loren-liz-taylor

Richard Burton dispărea subit într-o zi de 5 august a anului 1984, în urma unei comoții cerebrale la doar 58 de ani, la Celigny, în Cantonul Geneva, unde el și soția lui, Sally Hay, își construiseră o casă. În Vechiul Cimitir genevez, nu departe de scriitorul scoțian Alistair MacLean, actorul Richard Burton își trăiește odihna veșnică, după ultimul său rol din filmul intitulat, parcă premonitoriu, 1984, în regia lui Michael Radford.

biografia-actorului-richard-burton

Biografia actorului Richard Burton

mormantul-lui-richard-burton

Mormântul lui Richard Burton, Geneva

Richard Burton în Hamlet, 1964

Richard Burton și Sophia Loren în filmul Il viaggio (Călătoria), regia: Vittorio de Sica, 1974 

annie-musca

Annie Muscă

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Sandu Sticlaru

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări: Leopoldina Bălănuţă

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor”– interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Portrete

 

costintuchilaPORTRETEannie muscă,Becket ou L'honneur de Dieu,biografie richard burton annie muscă,camelot richard burton,cel mai longeviv spectacol cu hamlet pe broadway,cleopatra liz taylor richard burton,Elizabeth Taylor,John Gielgud,old vic company,richard burton,richard burton in hamlet,the robe,Vittorio de Sica
de ANNIE MUSCĂ 31 de ani de la dispariția actorului Richard Burton în filmul The Robe (Tunica) Dacă cinefilii și-l amintesc din filmul The Robe (1953) de Henry Koster sau Cleopatra (1963) de Joseph L. Mankiewicz, din The Night of the Iguana (1964) de John Huston sau pelicula Who’s afraid of Virginia Woolf? (1966) de Mike Nichols, iubitorii de teatru...