rinocerii robert wilson craiova premiera

Repetițiile la spectacolul Rinocerii, de Eugène Ionesco, în regia regizorului și artistului vizual american Robert Wilson, au intrat în linie dreaptă la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Astfel, în 29, 30 iunie, respectiv 1 iulie au fost programate avanpremiere ale spectacolului, premiera urmând să aibă loc pe miercuri, 2 iulie 2014, la ora 19.00.

afis rinocerii craiova teatrul national Pe 3, respectiv 4 iulie, la aceeași oră vor avea loc încă două reprezentații, iar spectacolul va fi reluat în luna octombrie. Premiera mondială a spectacolului Rinocerii a avut loc la Düsseldorf, pe 6 noiembrie 1959, iar piesa a fost tipărită în același an la Editura Gallimard. De atunci a fost jucată în sute de reprezentații pe toate scenele lumii. Premiera absolută în România a spectacolului Rinocerii a avut loc în 1964, la Teatrul de Comedie din București, iar la Craiova piesa lui Ionesco este pusă în scenă pentru prima oară. Biletele pentru spectacole se găsesc la agenția teatrului și în rețeaua Eventim.

rinocerii eugen ionescu

Rinocerii. Foto: Florin Chirea

Este pentru prima oară când Robert Wilson montează un spectacol în România. Wilson a mai fost de câteva ori în țara noastră, iar la Craiova i s-au jucat două spectacole, în cadrul Festivalului Internațional Shakespeare: Femeia mării de H. Ibsen, 2008 și Sonetele lui Shakespeare, prezentat de „Berliner Ensemble”, Berlin, 2012. În 2010, regizorul american a fost prezent la teatrul craiovean cu conferința Have I been here before?, cu ocazia prezentării filmului spectacolului său Hamlet – Un monolog, realizat la Alley Theatre în 1995, în regia şi interpretarea sa. Despre arta sa, criticul de teatru George Banu se pronunță la superlativ: „Opera lui Wilson este enormă. El nu se reclamă de la celebrul slogan small is beautiful, ci dimpotrivă, el vede mare şi simte imens. Aceasta îl defineşte pe el, artistul care a spart cadrele temporale normative pentru a lăsa publicul să plonjeze în adevărate voiaje în timp, zile şi nopţi. E o operă a unui mare descoperitor, dar e şi o operă ce traduce, pentru a parafraza o frază care-i e dragă, graful inimii sale.” Robert Wilson este însoțit de o echipă de colaboratori cu care lucrează de regulă spectacolele sale apreciate pe scenele internaționale: compozitorul Adam Lenz (SUA, dramaturgul Konrad Kuhn (Austria), creatorul de costume Jacques Reynaud (Franța), co-regizorii Tilman Haecker (Germania) și Charles Chemin (Franța), light-designerii A. J. Weissbard (Italia), John Torres (SUA), video-artistul Tomek Jeziorski (Polonia). Acestora li se adaugă din România regizorul Bobi Pricop (asistent de regie), scenografii Adrian Damian (asistent decor) și Adriana Dinulescu (asistent costume), Tom Brânduș (coordonare sunet).

Distribuția spectacolului: Bérenger – Valentin Mihali; Daisy – Iulia Lazăr; Jean – Claudiu Bleonţ; Dudard – Valer Dellakeza; Soţia băcanului – Tamara Popescu; Băcanul – Angel Rababoc; Domnul bătrân – Nicolae Poghirc; Logicianul – Ilie Gheorghe; Gospodina – Raluca Păun; Chelneriţa – Monica Ardeleanu; Patronul cafenelei – George Albert Costea; Dl. Papillon – Cosmin Rădescu; Botard – Constantin Cicort; D-na Boeuf – Mirela Cioabă; Un pompier – Dragoş Măceşanu; Vecinii bătrâni – Iulia Colan, Ion Colan. Rinocerii: Corina Druc, Geni Macsim, Natașa Raab, Costinela Ungureanu, Clara Vulpe, Cătălin Băicuș, Cosmin Dolea, Claudiu Mihail, Ștefan Mirea, Marian Politic, Anca-Maria Ghiţă, Eugen Titu, Cătălin Vieru.

Robert Willson

Robert Wilson

Robert Wilson – Biografia oficială

„The New York Times” l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental și un explorator al utilizării timpului și spațiului pe scenă.” Născut în Waco, Texas, Wilson este unul din cei mai importanți artiști vizuali și de teatru. Opera sa pentru scenă include în mod neconvențional o varietate largă de medii artistice incluzând dansul, mișcarea, lumina, sculptura, muzica și textul. Imaginile prezentate de acesta sunt frapante din punct de vedere estetic și încărcate emoțional, iar spectacolele sale i-au câștigat aprecierea publicului și criticilor din întreaga lume. După educația de la Universitatea din Texas și Institutul Pratt din Brooklyn, Wilson a fondat pe la mijlocul anilor 1960 colectivul artistic „The Byrd Hoffman School of Byrds”, cu sediul în New York, și acolo a creat primele spectacole de semnătură, printre care Deafman Glance (1970) și A Letter for Queen Victoria (1974–1975). Împreună cu Philip Glass a scris opera seminală Einstein on the Beach (1976). Printre colaboratorii artistici ai lui Wilson se găsesc numeroși scriitori și muzicieni precum Heiner Müller, Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed și Jessye Norman. Și-a pus amprenta pe capodopere precum Krapp’s Last Tape de Beckett, Madama Butterfly de Puccini, Pelléas et Melisande de Debussy, Threepenny Opera de Brecht și Weill, Woyzeck de Büchner, Fabulele lui Jean de la Fontaine și Odiseea lui Homer. Desenele, picturile și sculpturile lui Wilson au fost prezentate peste tot în lume, la sute de expoziții solo sau de grup, iar parte din operele sale fac parte din colecții private și de muzee în întreaga lume. Wilson a fost onorat cu numeroase premii de excelență, printre care o nominalizare la Premiul Pulitzer, două Premii Ubu, Leul de Aur la Bienala din Veneția, și un Premiu Olivier. A fost ales in Academia Americană de Arte și Litere, iar Franța l-a pronunțat Commandeur des Arts et des Lettres. Robert Wilson este fondator și Director Artistic al Watermill Center, un laborator al artelor spectacolului din Watermill, New York.

 Trailer Rinocerii, regia: Robert Wilson

costintuchilaPREMIERĂdusseldorf,la fontaine,odiseea,pelleas si melisande,premiera rinocerii teatrul national craiova,rinocerii eugen ionescu,robert wlson,teatrul de comedie,texas

Repetițiile la spectacolul Rinocerii, de Eugène Ionesco, în regia regizorului și artistului vizual american Robert Wilson, au intrat în linie dreaptă la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. Astfel, în 29, 30 iunie, respectiv 1 iulie au fost programate avanpremiere ale spectacolului, premiera urmând să aibă loc pe miercuri,...