festivalul interferente

Festivalul Internaţional de Teatru „Interferențe” 2014 (26 noiembrie–7 decembrie), organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a ajuns la mijlocul perioadei de desfăşurare.

Luni, 1 decembrie, începând cu ora 14.00, la Casa TIFF, a continuat seria de proiecţii Pina Bausch, cu spectacolul Kontakthof cu doamne şi domni de peste 65 de ani (2000). De la ora 15.00, la Casa Tranzit, a fost lansat micul dicţionar teatral semnat de Tompa Gábor, label curtain, Editura Bookart. Dicţionarul însumează în format de lexicon ideile centrale din mai mult de cincizeci de discuţii şi interviuri. Lansarea a fost urmată, la ora 15.30, de vernisajul expoziţiei Nightfall de Botond Részegh & György Dragomán şi de lansarea catalogului scos la Editura Bookart.

caravaggio terminal

Caravaggio Terminal

Unul dintre spectacolele recente ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Caravaggio Terminal, un proiect de András Visky şi Robert Woodruff, regia: Robert Woodruff se va juca de la orele 17.00 şi 21.00, în Sala Studio. Despre această producţie, criticul de teatru Mircea Morariu scria:

Caravaggio Terminal e, cel mai sigur, aşa cum îl definesc producătorii lui, un proiect, în care creatorul unui text – Visky András – s-a lăsat completat, în intenţiile şi în obsesiile sale, de un regizor – Robert Woodruff – şi de şapte actori – Albert Csilla, Bodolai Balász, Dimény Áron, Imre Éva, Sinkó Ferenc, Szücs Ervin şi Varga Csilla –, care joacă în jur de 15 personaje sau schiţe de personaje. Pe care şi le asumă ori de care se distanţează, într-o operaţiune defel simplă, solicitantă la maximum. Căci stilurile de joc, metodele de abordare, nu pot fi aceleaşi.”

Paysage inconnu Foto Severine Charrier

Paysage inconnu. Foto: Sévérine Charrier

Paysage inconnu, un spectacol de Josef Nadj, Ivan Fatjo, Akosh Szelevényi şi Gildas Etevenard (Centre Chorégraphique National d’Orléans, Franța) se va juca, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Paysage inconnu evocă atracția pe care poate s-o aibă natura, peisajul redat de om în atâtea tablouri, cu gândul la posibilitatea întâlnirii cu un animal. Nu e vorba de un peisaj abstract, ci de o panoramă reală, nu departe de Kanjiza, orașul natal al artistului, în Voivodina (fosta Iugoslavie).

Ziua de luni, 1 decembrie, se va încheia cu Livingroom, un proiect iniţiat de Balázs Bodolai, care îl va avea ca invitat pe actorul Ferenc Sinkó. Scopul acestei serii de întâlniri este de a-i provoca pe actorii Teatrului Maghiar de Stat la o discuţie deschisă şi informală despre viaţă personală şi carieră.

Marţi, 2 decembrie, începând cu ora 10.00, la Casa TIFF, va avea loc un dialog cu artiştii din spectacolele Caravaggio Terminal şi Paysage inconnu. Va urma, de la ora 13.00, tot la Casa TIFF, lansarea volumelor: Pippo Delbono – Teatrul meu, Márti Sipos de vorbă cu András Visky – Cel ce vede glasul şi Tadeusz Kantor – Scrieri despre teatru (Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”). În acelaşi loc, la ora 14.00, va avea loc şi proiecţia filmului Amore Carne regizat de Pippo Delbono.

Francisco-Alfonsín

Francisco Alfonsín în Noul locatar. Foto: Mihaela Marin

Marţi, 2 decembie, sunt programate două spectacole din Bucureşti. Astfel, Noul locatar de Eugène Ionesco, regia: Tompa Gábor (Teatrul „Nottara”) este programat de la orele 18.00 şi 21.00, la Sala Mare în regim studio, iar Însemnările unui nebun de N. V. Gogol, regia: Felix Alexa (ArCuB) se va juca de la orele 18.00 şi 21.00, în Sala Studio.

Despre spectacolul Noul Locatar, Gábor Tompa scria în caietul program: „Într-o epocă a globalizării în care toţi circulăm sau ne mutăm în permanenţă dintr-un oraş în altul, în care trecerile de la o limbă la alta se întâmplă atât de repede încât ajungem să nu mai ştim cine suntem, piesa lui Eugène Ionesco, Noul locatar, pare să vorbească chiar despre noi. Un locatar într-o locuinţă nouă pentru el, dar mult prea veche pentru Portăreasă, doi hamali şi multe, foarte multe bagaje. Un spectacol despre adaptare şi despre neputinţa de a renunţa la amintirile de lângă şi din noi, în drumul nostru spre marea şi eterna mutare. Şi totuşi, cu ce rămânem în afara amintirilor? E greu de acceptat ideea, de aici şi comicul…”

„Spectacolul meu vorbeşte despre fragilitate şi imaginaţie, indiferent de sursa ei maladivă. Nebunul meu trăieşte în ritmurile demente ale propriei muzici interioare, cântată de un alter ego ce «joacă» toate celelalte personaje. Mi-am dorit o simfonie fantastică şi emoţionantă, cu acorduri de umor negru, o îmbinare subtilă între text şi muzică, între real şi imaginar.” – spunea Felix Alexa despre Însemnările unui nebun.

Seara se va încheia cu un concert al formaţiei „The Best Of Me” care va avea loc, începând cu ora 23.00, la Casa TIFF.

Caravaggio Terminal la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, interviu cu András Visky realizat de Raluca Rădulescu, Revista Teatrală Radio, 23 iunie 2014

Vezi logo revista teatrala radioși: Deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru „Interferențe”

Tompa Gábor: „Mărturiile corpului – un subiect deosebit de bogat, de generos și delicat în același timp” – interviu realizat de Raluca Rădulescu

Josef Nadj, Philip Miller şi András Urbán la Festivalul „Interferențe” 2014

George Banu, Josef Nadj şi Declan Donnellan la Festivalul „Interferențe” 2014

Thomas Ostermeier: „Teatrul este pentru mine iubire, putere și empatie” – interviu de Raluca Rădulescu

costintuchilaFESTIVALURIcaravaggio terminal,festivalul international de teatru iterferente,interferente,noul locatar,teatrul maghiar de stat cluj napoca,tompa gabor
Festivalul Internaţional de Teatru „Interferențe” 2014 (26 noiembrie–7 decembrie), organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a ajuns la mijlocul perioadei de desfăşurare. Luni, 1 decembrie, începând cu ora 14.00, la Casa TIFF, a continuat seria de proiecţii Pina Bausch, cu spectacolul Kontakthof cu doamne şi domni de peste 65...