festivalul de la avignon 2014

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă spectacolul Solitaritate în regia Gianinei Cărbunariu, în selecția oficială a Festivalului de la Avignon. Spectacolul va fi însoțit de o expoziție ce poartă semnătura lui Dan Perjovschi.

Cele opt reprezentații ale spectacolului creat de Gianina Cărbunariu la invitația Teatrului Național din Sibiu vor avea loc în perioada 19–22 și 24–27 iulie 2014, începând cu ora 15.00, la Gymnase du lycée Mistral. Prețul unui bilet variază între 10 și 23 de euro. Spectacolul va fi prezentat în limba română cu traducere în engleză și franceză. „Pentru noi e o bucurie absolută să deschidem o fereastră spre teatrul românesc, după 19 ani de absență a României în selecția Festivalului de la Avignon” a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național din Sibiu.

imagini-din-spectacolul-solitaritate-de-gianina-carbunariu

Solitaritate, spectacol de Gianina Cărbunariu. Credit foto: AdMAR

Teatrul Național din Sibiu aduce în turneu un spectacol după un scenariu original ce face o cronică vie a României actuale. În Solitaritate, tânăra regizoare Gianina Cărbunariu vorbeşte despre discriminare, pierderea identităţii şi dezbinarea societăţii. „Fiecare dintre cele cinci scene ale spectacolului este o ficțiune inspirată dintr-o realitate sau dintr-un anumit tip de discurs public prezent în societatea românească actuală: de la zidul construit în Baia Mare pentru a separa comunitatea rromă de șoseaua principală a orașului și până la marcarea din ce în ce mai radicală a diferențelor între categorii sociale, etnii, generații. Sub pretextul respectării unor convenții sociale și al salvarii cetățeanului, sunt inventate de fapt reguli noi menite să stigmatizeze diferența și să estompeze tot ceea ce ar putea să ne apropie. Mai grav decât radicalizarea discursului politic despre sărăcie – văzută ca o vină a celui incapabil să fie eficient – este faptul că acesta a contaminat spațiul public și riscă să devină o perspectivă normală, justă, perfect îndreptățită”, a declarat Gianina Cărbunariu la premiera spectacolului de la Sibiu, din data de 14 iunie 2013.

Gianina-Carbunariu-dramacum

Gianina Cărbunariu

Solitaritate este o coproducţie Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l’Europe și Le Festival d’Avignon 2014. O producție originală pentru ORAȘE PE SCENĂ – CITIES ON STAGE, proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Turneul acestui spectacol este realizat, de asemenea, cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.

Decor, video şi light design: Andu Dumitrescu. Costume: Andrei Dinu. Muzica: Bogdan Burlăcianu. Coregrafia: Florin Fieroiu. Distribuția: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac.

Producția Gianinei Cărbunariu va fi însoțită la Avignon de o expoziție creată de Dan Perjovschi. Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciați artiști vizuali români pe plan internațional, iar expoziţiile sale sunt adevărate spectacole. După ce expoziţiile sale au impresionat iubitorii de artă vizuală din centre culturale precum Bruxelles, Eindhoven, Helsinki, Köln, Londra, Liverpool, New York, Paris, Sevilla sau Sidney, artistul român continuă seria intervențiilor de pe zidul exterior al Teatrului Național din Sibiu și face o cronică vie a societății moderne prin intervenții site-specific cu desene de tip comentariu social, în premieră la Avignon. Ziarul „Orizontal” propus la Avignon completează colecția nemuzeală propusă pentru Platforma de Arte Vizuale a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, formând o nouă poezie urbană. 

Video

costintuchilaFESTIVALURIartă vizuală,dan perjovschi,diana fufezan,festivalul de la avignon,gianina cărbunariu,ofelia popii,poezie urbană,radu stanca,solitaritate,teatrul național sibiu
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă spectacolul Solitaritate în regia Gianinei Cărbunariu, în selecția oficială a Festivalului de la Avignon. Spectacolul va fi însoțit de o expoziție ce poartă semnătura lui Dan Perjovschi. Cele opt reprezentații ale spectacolului creat de Gianina Cărbunariu la invitația Teatrului Național din Sibiu vor...