romeo si julieta teatrul national cluj premiera

sigla teatrul national cluj napocaTeatrul Naţional din Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Romeo și Julieta de William Shakespeare, traducere de Virgil Teodorescu și Șt. O. Iosif, adaptare de Tudor Lucanu, care va avea loc în Sala mare, sâmbătă, 25 iunie 2016, de la ora 19.00. Regia: Tudor Lucanu. Distribuţia: Julieta: Sânziana Tarţa; Romeo: Matei Rotaru; Doica: Anca Hanu; Lorenzo: Cornel Răileanu; Mercuțio: Sorin Leoveanu; Tybalt: Ionuţ Caras; Paris: Adrian Cucu; Benvolio: Radu Lărgeanu; Capulet: Ovidiu Crişan; Lady Capulet: Angelica Nicoară; Lady Montague: Irina Wintze; Escalus: Cătălin Herlo; Peter, Spițerul: Cristian Rigman; Balthazar: Miron Maxim; Rosalina: Diana Buluga. Scenografia: Alina Herescu; muzica: Șerban Ursachi; coregrafia: Vava Ștefănescu; asistent de scenografie: AndaPop; maestru de lumini: Jenel Moldovan.

romeo si julieta teatrul national cluj

Romeo și Julieta este, poate, cea mai cunoscută piesă a lui Shakespeare, bucurându-se de o imensă popularitate de la apariția ei în 1597 și până în zilele noastre. Tema nefericiților îndrăgostiți, existentă la greci, este reluată în epoca medievală, de nuvelistul italian Matteo Bandello, de la care este preluată de Shakespeare. Iubirea și moartea se îmbină aici ca alternative fundamentale ale existenței. Cei doi îndrăgostiți sunt subjugați de puternicul sentiment al dragostei, din care își fac un simbol semnificativ, aceasta trecând peste toate și toți. Din fundal, întrețesută în povestea de dragoste, transpare atmosfera dominantă de ură și răzbunare a celor două familii, ceea ce conferă iubirii celor doi tineri și unirii lor în moarte o și mai mare pregnanță.

Sânziana Tarta Corina Margarit Photography

Sânziana Tarța. Foto: Corina Mărgărit

În concepția tânărului regizor Tudor Lucanu, povestea se va derula în cadrul a două ateliere de croitorie. Manechinele-corpuri neînsuflețite împânzesc spațiul auster, cu panouri negre și oglinzi laterale. Stative cu suluri de mătăsuri de diferite culori despart, precum un zid, spațiul în care cele două familii dușmane își duc existența. Într-o lume a „modei“ și a design-ului vestimentar, costumele sunt concepute ca un fel de mască pe care, la sfârșit, personajele ucise o leapădă, ieșind din poveste. Pe fundalul sunetelor ascuțite de obiecte de croitorie, în special foarfeci, dar și țăcănitul acelor de la mașinile de cusut, muzica iubirii ideale, care trece granițele vieții, în lumea de dincolo, învăluie întreg spectacolul, legând contemporaneitatea de eternitate.

Sponsori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Erste Private Banking BCR, Deloitte, Floarea ta, Jolly, Ferro, Wens Travel

Parteneri ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Banca Transilvania, Asociaţia Conexio, Carrefour, Mario Dance Atelier

Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană – oraş candidat

Parteneri media: Zile şi nopţi, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Revista Teatrală Radio, Făclia, Infotrafic – radioul de pe strada ta, Thevents, Clujul de buzunar, Cluj.com, Niştebrand, Welcome2Cluj, Ziua de Cluj, Clujul cultural.ro, înoraş.ro, Cluj life, oraşulcluj.ro, City App, Admirror, Monitorul de Cluj.

Comunicat al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca

logo-revista-teatrala-radioVezi: arhiva Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂMatteo Bandello,premiera rtr,romeo si julieta,sânziana tarța,teatrul national cluj,tudor lucanu
Teatrul Naţional din Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului Romeo și Julieta de William Shakespeare, traducere de Virgil Teodorescu și Șt. O. Iosif, adaptare de Tudor Lucanu, care va avea loc în Sala mare, sâmbătă, 25 iunie 2016, de la ora 19.00. Regia: Tudor Lucanu. Distribuţia: Julieta: Sânziana Tarţa; Romeo:...