de MARIANA CIOLAN

dorina lazar demisa de la teatrul odeon

1 septembrie este o zi care ar trebui să însenineze, ca promisiune a începutului de toamnă calendaristică, anotimpul în care teatrele își deschid porțile pentru o nouă stagiune. Dar iată că acum, printre anunțurile care deja încep să vină din diferite puncte ale țării referitoare la reluarea activității artistice cu publicul, prin premiere și festivaluri, această zi a fost marcată de o profundă îngrijorare a breslei față de o practică brutală, jignitoare, amenințătoare pentru demnitatea profesională și statutul artiștilor scenei din partea celor care au în administrare instituțiile de spectacol. O practică ce tinde să devină ”metodă” curentă a acestor aleși chemați să dirijeze și să administreze banul public în folosul obștei, iar nu să încurajeze absconse interese partizanale. O zi în care vedem perpetuându-se la nivelul Primăriei Capitalei ceea ce s-a întâmplat scandalos, nu cu mult timp în urmă, în alte orașe din țară precum Brașovul sau Brăila, unde directorii de teatru și-au ”permis” să nu fie yesmenii funcționarilor publici, sau în alte branșe ale culturii. Este vorba despre demiterea peste noapte, fără vreo înștiințare prealabilă necum a unui dialog, a actriței Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon din București. Tristele și aiuritoarele amănunte ”tehnice” sunt de-acum desigur cunoscute cititorilor, anume că domnia sa a primit în decurs de numai câteva zile mai întâi reconfirmarea în funcția de manager, într-un mandat în derulare ce i-a fost încredințat, care îi face mare cinste și face cinste Teatrului Odeon, iar apoi înștiințarea de ”încetare a contractului” său în această funcție. Un joc de-a ”uite-l, nu e” absurd, neliniștitor.

Dorina Lazăr. Sursa foto UNITER

Dorina Lazăr. Sursa foto: UNITER

Pe 1 septembrie 2017, la sediul Uniunii Teatrale din România, uniunea de creație menită în primul rând să apere interesele profesionale ale membrilor, domnia sa a ținut o conferință de presă. Prin calitatea, prin valoarea profesională a celor prezenți – actori, regizori, directori de teatre, dramaturgi, critici și jurnaliști din toate generațiile – s-a dovedit în fapt un exemplar exercițiu de solidaritate și de luare de atitudine față de tratamentul înjositor care i s-a putut aplica acestei mari actrițe de teatru și de film și devotat gospodar al Teatrului Odeon, bijuterie arhitectonică pe care știe nu numai să o prețuiască dar a iubit-o precum propria sa casă și a îngrijit-o poate mai mult decât pe aceea. Un teatru în care se află din 1969 și pe care îl conduce abil și cu o energie uluitoare și acum la cei 77 de ani ai săi, cu rezultate excepționale, ”palpabile”, precum restaurarea clădirii care este în curs de patru ani, renovarea și deschiderea Sălii Studio, programe culturale bilaterale cu mai multe țări europene, spectacole de excepțională valoare probată și prin nenumărate premii și invitații la festivaluri de gen, programe pentru tinerii actori și regizori care au găsit mereu aici sub conducerea domniei sale un loc unde au fost ascultați și primiți. Prezența tuturor acolo, la UNITER, în jurul ”cazului Dorina Lazăr” a fost un strigăt de revoltă în fața incredibilei evidențe a acestei demiteri, dar și de alarmă față de potențialul pericol că lucrurile s-ar putea repeta. Mai ales că, din nefericire, există deja precedente. ”Să nu admitem!”… a rostit cineva cu voce tare, răspicată. Glasul traducea gândul comun și imboldul care te îndemna să te afli acolo. Spre a aduce aminte de drepturi câștigate cu sângele vărsat în decembrie ’89. Spre a se înfiora precum a făcut marea actriță Mariana Mihuț, căci totul a dus-o la dureroasa amintire a acelei mari alungări din teatru a lui Liviu Ciulei și a lui Lucian Pintilie. S-au mai aflat acolo ca să ne reamintească respectul pentru democrație, dar și pentru demnitatea artistului maestrul Victor Rebengiuc, actorii Marcel Iureș, George Mihăiță, Ilinca Tomoroveanu, Coca Bloos, minunați actori ai Teatrului Odeon, numeroși alți oameni de teatru ca regizorul ca Radu Afrim, dramaturgul Lia Bugnar, scenograful Adrian Damian, criticii Ludmila Patlanjoglu, Marina Constantinescu și mulți alți confrați mai tineri sau mai bătrâni. Un semnal pe care autoritățile trebuie să îl decodeze bine, cum s-a remarcat!

Imediat după anunțarea acestei demiteri fulgerătoare , neașteptate și nemeritate (și pe site-ul PMB în 30 august 2017), pe adresa UNITER au sosit mesaje îngrijorate unde se reclamă o expertiză clară care ar justifica demiterea, argumente limpezi întru susținerea acestei acțiuni. Sunt luări de atitudine în care se vorbește despre stupefacție și revoltă. Le-a dat citire actrița Rodica Mandache, iar semnatarii lor sunt de asemenea mari personalități ale teatrului, anume George Banu, președinte onorific al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, regizorii Dinu Cernescu, Tompa Gábor, Mihai Măniuțiu, actorul Emil Coșeru. ”Întreaga lume artistică este jignită și amenințată din pricina modului în care a fost demisă doamna Dorina Lazăr.” ”Plecarea domniei sale de la Odeon trebuia să fie o sărbătoare a teatrului românesc.” Au fost aduse în atenție, și prin cuvântul doamnei Dorina Lazăr și prin intervențiile altor vorbitori, legile pentru domeniul cultural și maniera birocratică de redactare a lor care lasă loc și demersurilor părtinitoare, nu puține fapte grave de impunere discreționară a unor decizii din partea celor aflați la putere, fapte în aparență de viață curentă măruntă, dar care conduc la îngrijorătoarea concluzie că ne aflăm tot mai mult ”pe un teren foarte minat”, în care managementul instituțiilor culturale și statutul omului de cultură sunt vizate periculos. În final, actorul Ion Caramitru, președintele UNITER, a arătat că Uniunea Teatrală din România trebuie să ia o poziție foarte fermă, o poziție care nu poate fi decât conformă cu legislația. Și o va lua. ”Pentru aceasta se impune să se ceară explicații Primăriei în legătură cu motivația demiterii, să fie convocat Senatul UNITER și să se formuleze un punct de vedere. Se impune să fie inserate părerile exprimate de către personalitățile prezente la conferința de presă și să se ceară revenirea asupra deciziei de destituire a directoarei Dorina Lazăr.”

logo revista teatrala radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

Sfârşit de partidă pentru un strălucit… început, cronică de teatru

Arhiva rubricii Cronică de festival – 6 cronici despre Festivalul Internațional de teatru de La Sibiu, ediția 2016

„Povestea alfabetului”, un dar la începutul vacanței, cronică de teatru radiofonic

Paul Chiribuță: „Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava, o mare sărbătoare a teatrului studențesc european”, interviu

O probă de maturitate: „Incendii” de Wajdi Mouawad, la „Bulandra”, cronică de teatru

Gáspárik Attila: „Într-un teatru național, valorile trebuie păstrate, dar regândite”, interviu

Startul festivalurilor autumnale se dă anul acesta la Timişoara

La Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, Shakespeare – o continuă aventură spirituală, cronică de teatru

Miklós Bács: „La Gala HOP, aș vrea să văd actori care să-și clarifice poziția de artiști independenți, creativi”, interviu

„Teatrul și frica”, cronică de carte

Cazul „Nottara”: Final fericit pentru un nou început

UnTeatru. Povestea merge mai departe, cronică de festival

Simplitate și adâncime, cronică de teatru radiofonic

Chris Simion: „În teatrul independent, experiment înseamnă laborator”, interviu

„Călătorie dansantă” alături de Cosmin Manolescu

O celebrare marca UNDERCLOUD, cronică de festival

Arhiva Gala HOP

Festivalul Internațional de Teatru de la Oradea, 2016, interviu cu Victoria Balint

Poveste despre tatăl meu, cronică de teatru

Daniel Vulcu: Scena orădeană la o nouă întâlnire cu Victor Ioan Frunză, interviu

În căutarea autorului, la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, cronică de festival

Viorica Samson Manea despre regizorul Aureliu Manea, interviu

Vlad Cristache: „«Suflete moarte» de Gogol, un roman de mare actualitate”, interviu

Citiți-ne, poftiți la teatru!

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava – anul 1, interviu cu Carmen Veronica Steiciuc

Dedicație cu dragoste: Miriam Răducanu, cronică de festival

Maria Zărnescu: „Un festival este un creuzet alchimic”, interviu

Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative, cronică de carte

Deschiderea primului teatru țigănesc din România, interviu cu Mario Grosu

Eliza Noemi Judeu: „Remodelarea trupei Teatrului «Bacovia» din Bacău este obiectivul meu major”, interviu

În oglinda sufletului, cronică de teatru

Liviu Timuș: „Tinerii actori, acești copii ai unui Dumnezeu mai sărac, trebuie ajutați”, interviu

Helmut Stürmer a primit Premiul „Vlad Mugur” la Festivalul „Interferențe”

Festivalul „Interferențe” a împlinit zece ani, interviu cu Tompa Gábor

Emil Boroghină despre Anul „Shakespeare – 400” în România, interviu

Bucurie și speranțe redeșteptate

Caruselul premierelor la Teatrul Național din Cluj-Napoca, interviu cu Ștefana Pop Curșeu

S-a născut un autor dramatic, reportaj

Anul 400. Shakespeare trăiește!

Centrul Independent Coregrafic LINOTIP lansează primele spectacole, interviu

Vlad Cristache: ”Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind este poate cel mai important text despre adolescență din dramaturgia universală, interviu

Alexandru Mâzgăreanu: ”«Somnambulism» este o metaforă care se referă la o întreagă societate”, interviu

Adrian Roman: ”«Yen», un spectacol pe o temă provocatoare”, interviu

Controversa de la Valladolid… a ajuns la Timișoara, cronică de teatru

”Întâlniri la arlechin”, cronică de carte

O cronică a Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în deschiderea celei de-a 95-a stagiuni, cronică de carte

Regizorul Mc Ranin despre spectacolul ”Mofturile lui nenea Iancu”, interviu

Alexandru Boureanu: ”În ultimul timp, repertoriul Teatrului Național «Marin Sorescu» din Craiova este bazat pe tineri regizori”, interviu

Doru Mareș despre noua ediție a Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice ”Bacău Fest-Monodrame”, interviu

Lucian Vărșăndan: ”«Antigona» de Bertolt Brecht, un spectacol, sper, cu viață lungă”, interviu

Bacău Fest-Monodrame – un festival în evoluţie, cronică de festival

Codruța Popov: ”Identitatea, un subiect pe care istoria ne forțează să-l repunem în discuție”, interviu

Mc Ranin: ”Obligația unui om de cultură este de a crea un Babel al înțelegerii”, interviu

FITS 2017, cronici de festival

Ovidiu a fost omagiat în Festivalul Internațional de Teatru ”Miturile cetății”, cronică de festival

Showcase: Tineri regizori, cronică de festival

Doina Lupu despre Gala HOP 2017, interviu

”Eine Kleine Nacht Musik. O metaforă”, cronică de teatru

Fete/Băieți, cronică de teatru

Chris Simion: ”Festivalul «Undercloud» este o inițiativă de susținere și promovare a teatrului independent”, interviu

logo-revista-teatrala-radioVezi:  Arhiva Teatrul Odeon din București

costintuchilaOPINIIcoca bloos,dorina lazăr,george mihăiță,ilinca tomoroveanu,ion caramitru,liviu ciulei,lucian pintilie,ludmila patlanjoglu,marcel iureș,marina constantinescu,puncte de vedere,teatrul odeon,UNITER,victor rebengiuc
de MARIANA CIOLAN 1 septembrie este o zi care ar trebui să însenineze, ca promisiune a începutului de toamnă calendaristică, anotimpul în care teatrele își deschid porțile pentru o nouă stagiune. Dar iată că acum, printre anunțurile care deja încep să vină din diferite puncte ale țării referitoare la reluarea...