premiera tes sacrificatorul isaac bashevis singer

Isaac Bashevis Singer

Vineri, 3 martie 2017, la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București prezintă în premieră spectacolul Sacrificatorul: un coșmar de Isaac Bashevis Singer. Regia și scenografia: Rafael Goldwaser. În rolul lui Isaac Bashevis Singer: Rafael Goldwaser. Asistenți de regie: Yordan Goldwaser, Cristina Mohan. Muzica: Gualtiero Dazzi. Video: Mariette Feltin.

Limba: idiș și engleză (cu titrare în limba română).

Durata: 70 minute (fără pauză).

afis-sacrificatorul un cosmar

”Această nuvelă a lui Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1978, este emblematică pentru poziția omului credincios, care a renunțat la credință, gândind că Dumnezeu a transmis cruzimea sa oamenilor. Vegetarianismul lui Singer, evident în acest text, reprezintă o contestație ideologică a cruzimii suferită de animalele sacrificate, în numele lui Dumnezeu.

Povestitor este însuși Isaac Bashevis Singer, cel care interoghează și denunță regulile sacrificiului ritual al animalelor. Ioină-Meir ar fi trebuit să devină rabin la Colomeea, dar ajunge hahamul satului. Această funcție ingrată îl întristează profund. Are impresia că a plonjat într-o baie de sânge permanentă, de unde nu știe cum să mai iasă. Caută să-și justifice toate sacrificiile rituale și apelează la Cabala pentru a înțelege comportamentul divin față de animalele decapitate […]” (Rafael Goldwaser).

”[…] Tora însăși e scrisă pe piele. Totul e clădit pe vite tăiate. Tată din ceruri, ești un haham și un înger al morții! Lumea întreagă e un abator!” (Isaac Bashevis Singer, Der Shoykhet).

Comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Evreiesc de Stat

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂisaac bashevis singer,premiera rtr,Rafael Goldwaser,teatrul evreiesc de stat
Vineri, 3 martie 2017, la ora 19.00, Teatrul Evreiesc de Stat din București prezintă în premieră spectacolul Sacrificatorul: un coșmar de Isaac Bashevis Singer. Regia și scenografia: Rafael Goldwaser. În rolul lui Isaac Bashevis Singer: Rafael Goldwaser. Asistenți de regie: Yordan Goldwaser, Cristina Mohan. Muzica: Gualtiero Dazzi. Video: Mariette Feltin. Limba: idiș...