Spectator, ca la teatru – rubrică de RĂZVANA NIȚĂ

spectator ca la teatru rubrica de razvana nita revista teatrala radio

rubrica spectator ca la teatru revista teatrala radioAm citit recent că nişte specialişti occidentali – medici de bună seamă – au declarat că cele 30 de minute de mişcare recomandate zilnic sunt un exces. Numai un sportiv de performanţă ar avea suflul, rezistenţa şi capacitatea de mobilizare necesare unui asemenea efort. Am răsuflat uşurată. Deci, e bine să facem mişcare, dar fiecare după posibilităţi. Aşa mai vii de-acasă. 

Trebuie să ştiţi că mie nu îmi este foarte clar sensul expresiei „a trăi sănătos”. După unii a trăi sănătos presupune o viaţă de abstinenţă, chinuri şi frustrări. Văd tot felul de vedete care se forţează să ne convingă ce dulce e o prăjitura fără zahăr, o friptură fără carne şi ce dătător de relaxare e un pahar de apă cu 3 picături de lămâie. Sunt inerţioasă. Mă las greu convinsă. Sunt cel mai cârcotaş, ciufut şi mofturos client. Nu trebuie să fii prea isteţ ca să înţelegi că a trăi sănătos înseamnă a mânca pe sponci sau tot felul de chestii dubioase, cu o cromatică axată pe griuri, o textură similară materialelor de construcţii şi un gust între humă şi calcio vecchio. Ce mai, viaţa sănătoasă, aşa cum ne-o prezintă piaţa – e scârboasă rău. E un coşmar. E boală curată. 

apa cu lamaie cura de slabire

Vrei să scapi de kilogramele în plus, să îţi scadă glicemia, trigliceridele şi să îţi crească masa musculară şi tonusul? Mănâncă puţin şi des, fructe şi legume, nu carbohidraţi, nu conservanţi, nu E-uri, axează-te pe B-uri, nu rata micul dejun, dejunul şi cina, nu combina cartofi cu carne, brânză cu ou, nu pune sare pe nimic (nu, nici măcar pe rană), dormi cel puţin opt ore, nu bea alcool (ocazional, poţi o bere mică, din aia de 33 ml care costă cât o navetă), nu fuma, nici activ, nici pasiv, fă plimbări lungi, fă yoga, pilates, kangoo jumps, prepară alimentele la abur sau la cuptor sau mănâncă-le crude, crede în goji şi kaki, descoperă rodia, fructul pasiunii şi pasta de năut. Fii zen! Gândeşte pozitiv! Învaţă să te cunoşti! 

sanatate cu coarne tableta umoristica de razvana nita

La începutul acestei săptămâni m-am trezit hotărâtă să îmi schimb viaţa. Adio ronţăit, adio vin roşu, adio slăninuţă cu boia, adio tort de ciocolată, adio sedentarism, adio brânză topită. Mi-am cumpărat un sac de cereale fibre – ştiţi probabil de care vorbesc – culoarea pământului neirigat, consistenţa plăcii traforate şi gustul talaşului. Nu contează. Fac bine. Sunt sănătoasă. Am trecut uşor şi peste remarca soţului meu care, cu un cârnat într-o mână şi cu o sticlă de bere în cealaltă, m-a întrebat de ce am cumpărat atâta mâncare de câini când noi nu mai avem de ani buni câine. Inconştientul, va regreta! (mi-am spus cu superioritate, simţind cum se topesc grăsimile şi se retrage celulita). 

Pasul 2. Mi-am comandat un aparat-minune – numai 5 minute pe zi şi slăbeşti garantat. După ce am studiat bine schema de asamblare, am priceput cum funcţionează mecanismul, m-am urcat pe acest topitor de colesterol, l-am apucat de coarne şi am încercat să mă activez. După două mişcări de du-te-vino am simţit că intru în colaps. Cinci minute păreau o veşnicie, un ideal de neatins, o Fata Morgana. Mai plauzibilă ar fi fost o călătorie la Polul Nord. 

Nu vă bucuraţi! Încă nu am cedat! O iau încet. Fac numai două minute zilnic. Important e să ţin un ritm constant. 

O bună prietenă mi-a recomandat un fruct miraculos. „Termină, dragă cu banalităţi gen mango, grapefruit. Tu nu urmăreşti emisiunile de specialitate? Acum la modă e ăsta… cum îi zice? În fine, nu îmi vine acuma. E din Australia dar se cultivă şi în Chile, bogat în fibre, vitamina C, tot tacâmu’. Cum îi zice, domne? Fantastic, ce lapsus! Lasă că îţi dau pe mail. E ceva cu P. Nu, cu S. Îţi scriu eu.”

kangoo jumps

Seara verific cu înfrigurare căsuţa de email. „Uite, dragă, ca să nu mai zici că nu ţin la tine. E vorba de castravetele african cu coarne (!!!!!???). I se mai spune pepenele cu coarne, sau pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano. Ei, ce zici? Închide gura! Acum vine bomba. Ţi l-am comandat pe net. Săptămâna viitoare îl ai pe masă. Nu îmi mulţumi. Da, ştiu, sunt o generoasă.” 

Doamne, ce mă fac? Ce e ăsta? Legumă sau fruct? Cum îl curăţ? Cum îl gătesc? Cum îl mănânc? Şi cât o costa? Aoleu, nu mai am bani pe card că am cumpărat un gel anticelulitic pe bază de alge de la Marea Moartă. Vai de mine! Cine mă împrumută pe mine să cumpăr un castravete cu coarne? Şi totuşi, trebuie să îl am. 

pepene cu coarne

Hm, în seara asta nu am chef de fitness. Doamne, în ce m-am băgat!! 

Unde o fi palinca aia de la vărul Costel?

razvana nita

Răzvana Niță. Foto: Petre Lupu

Grafică de Costin Tuchilă

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Spectator, ca la teatru de Răzvana Niță

Alte articole de Răzvana Niță: Va fi ora exactă 

Quo Vadis, Marie…cronică de teatru

„Port doliul vieţii mele…”, cronică de teatru 

Cu seriozitate, despre umor, cronică de teatru

Sub semnul creativităţii, cronică de teatru

Mozart rulz, cronică de teatru

Conformism şi nonconformism sau Viaţa pe brânci şi aplauzele în picioare, cronică de teatru

Între istorie şi destin, cronică de teatru

Starea națiunii, la umbra salcâmului tăiat, cronică de teatru

Destine în majuscule, recunoştinţă minusculă, cronică de teatru

Eu, tu, noi…, cronică de teatru

Triaj, cronică de teatru

Înainte ca cenuşa să acopere totul, cronică de teatru

Dance me to the end of love

Istoria pe scenă

Seducţia vocilor şi actualitatea clasicilor, cronică de teatru radiofonic

Constantin Brâncoveanu – cu trei zile înaintea Învierii, cronică de teatru radiofonic

Tablouri într-o expoziţie, cronică de teatru radiofonic

Aventura care schimbă destine, cronică de teatru radiofonic

Moartea glumeşte până la capăt, cronică de teatru radiofonic

Taina întâmplării: Felix şi Pietro – Such a perfect day, cronică de teatru radiofonic

Între Mitică, prinţul mahalalei şi Hamlet, prinţul Danemarcei 

Teatru în grădină – Comedii, capriţuri, pamplezircronică de carte

Caragiale – între exces şi blestemul veşnicei actualităţi, cronică de carte

La umbra cireşilor în floare, despre actorul total, cronică de carte

Eugenio Barba sau Omul în diversitatea lumii, cronică de carte

Există și întâmplări fericite 

 

costintuchilaSPECTATOR, CA LA TEATRUafrican horned melon,apă cu lămâie,fitness,marea moartă,pepene cu coarne,pikano,proză umoristică,răzvana niță,satiră contemporană,tabletă
Spectator, ca la teatru – rubrică de RĂZVANA NIȚĂ Am citit recent că nişte specialişti occidentali – medici de bună seamă – au declarat că cele 30 de minute de mişcare recomandate zilnic sunt un exces. Numai un sportiv de performanţă ar avea suflul, rezistenţa şi capacitatea de mobilizare necesare...