de ANNIE MUSCĂ

sandu sticlaru evocare de annie musca

Născut la Bacău, la începutul anilor ’20, într-o zi de octombrie, tânărul Sandu Sticlaru, cu dorința de a juca într-o zi teatru, ajunge în Capitală unde se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. La trei ani de la finalizarea studiilor, Sandu Sticlaru joacă la Teatrul din Petroșani: Pristanda din O scrisoare pierdută (1948) de I. L. Caragiale, în regia lui Val Mugur, sau Portarul din O zi de odihnă (1949) de Valentin Kataev, în regia lui Franz Auerbach.

sandu sticlaru revista teatrala radio

Sandu Sticlaru (15 octombrie 1923–3 octombrie 2006)

Debutul anilor ’50 îl va aduce pe scena Teatrului „Nottara” din București, unde va interpreta ani de-a rândul emblematice roluri în cunoscute piese din dramaturgia universală. De la creațiile lui Gogol, Căsătoria (1952), alături de Liliana Tomescu, Willy Ronea și Nineta Gusti, în regia lui Val Mugur, și Jucătorii de cărți, în regia lui George Rafael, la rolul lui Cristophor Sly din Femeia îndărătnică (1957) de Shakespeare, sub aceeași baghetă regizorală, și Micul Jean din Les plaideurs (Împricinații, 1957) de Jean Racine, în regia lui George Carabin și Nicolae Gărdescu. Iubitorii teatrului bucureștean de odinioară și-l amintesc în rolul Alfred Doolittle din Pygmalion (1959) de G. B. Shaw, de astă dată în regia Sandei Manu, avându-le alături pe Nelly Cutava și Aglae Metaxa, apoi Capucinul din Cyrano de Bergerac (1960) de Edmond Rostand, în regia lui George Rafael, și Ucigașul dinmedalion sandu sticlaru shakespearianul Richard al III-lea (1964), în regia Ion Șahighian, rolul titular fiind magistral interpretat de George Vraca. În regia maestrului Șahighian, Sandu Sticlaru îl jucase cu 10 ani în urmă pe Moș Urlui din Pârjolul de Dinu Bondi și Cezar Petrescu.

Au urmat Bertoldo jucat alternativ cu Ștefan Radof în Henric al IV-lea (1966) de Luigi Pirandello (1964), regia Lucian Giurchescu; Nae Ipingescu din O noapte furtunoasă de Caragiale, în regia lui George Rafael, cu Ștefan Iordache (Rică Venturiano), Melania Cârje (Zița) și Liliana Tomescu (Veta). Apoi Gaițele (1971) de Al. Kirițescu sub aceeași îndrumare regizorală, și trei ani mai târziu, unul dintre Groparii din Hamletul shakespearian, text în traducerea lui Ion Vinea, regizat de Dinu Cernescu.

Regizorul Valeriu Moisescu îl distribuia în 1975 în Ultima oră de Mihail Sebastian, iar Alexa Visarion în Barbarii de Gorki, un an mai târziu, alături de Ștefan Radof și Valeria Seciu, Emil Hossu și Alexandru Repan.

Rolul lui Pozzo din Așteptându-l pe Godot (1980) de Samuel Beckett, în regia lui Grigore Gonța, cu Gheorghe Dinică și Marin Moraru îi va aduce noi aplauze.

Sandu Sticlaru a jucat și la Teatrul Bulandra în Jocul de-a vacanța (1964) de Mihail Sebastian în regia lui Valeriu Moisescu, și în celebrele Clipe de viață de W. Saroyan, în regia maestrului Liviu Ciulei, cu Gina Patrichi și Fory Etterle, dar și cu regizorul în rolul lui Joe.

sandu sticlaru roluri la teatrul radiofonic

Dincolo de microfon

Alice în Ţara Minunilor de Lewis Carroll, în regia lui Mihai Pascal, sau Harap-Alb și ciclul Amintiri din copilărie de Ion Creangă, spectacol în care Sandu Sticlaru împrumută vocea naratorului.

Candide de Voltaire, în regia Elenei Negreanu sau Castelul lui Kafka și Gargantua şi Pantagruel, ambele spectacole în regia lui Cristian Munteanu; Ploșnița de Maiakovski sub bagheta lui Paul Stratilat sau Hanul Ancuţei de Mihail Sadoveanu și Moş Teacă şi epizootia, în regia lui Dan Puican. Steaua fără nume de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Zirra sau Momente şi schiţe de I. L. Caragiale, în regia lui Ion Vova, iată doar câteva dintre spectacolele radiofonice care păstrează vocea unui actor cu poticniri domoale și naivități în glas.

Sandu Sticlaru în Moș Teacă și epizootia de Anton Bacalbașa, dramatizare de Virgil Ștefănescu. Regia artistică: Dan Puican. Data difuzării în premieră: 2 ianuarie 1972 – integral 

Din aparițiile la Cinema

La moara cu noroc (1955), regia: Victor Iliu           

Bijuterii de familie (1957), regia: Marius Teodorescu

Mingea (1958), regia : Andrei Blaier

Avalanşa (1959), regia: Gheorghe Turcu

Când primăvara e fierbinte (1960), regia: Mircea Săucan

Setea (1961), regia: Mircea Drăgan

Puştiul (1962), regia: Elisabeta Bostan  

sandu sticlaru in filmul lupeni 29        

Lupeni ’29 (1962), regia: Mircea Drăgan

O dragoste lungă de-o seară (1963), regia: Horea Popescu

Casa neterminată (1964), regia : Andrei Blaier

rascoala film romanesc sandu sticlaru matei alexandru

Răscoala (1965), regia: Mircea Mureșan

Baltagul (1969), regia: Mircea Mureșan

Asediul (1970), regia: Mircea Mureșan

Septembrie (1978), regia: Timotei Ursu.

Sandu Sticlaru în sceneta Să nu fim geloși de Dan Mihăescu, TVR

Sandu_Sticlaru_chei lacatuserie

sandu-sticlaru-in atelierul de lacatuserie

 Spre sfârșitul vieții, în atelierul său de lăcătușerie

annie musca biografii

Annie Muscă

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi: arhiva rubricii Remember de Annie Muscă

Alte articole și interviuri de Annie Muscă: 

Vasilica Tastaman

Lucia Sturdza și Tony Bulandra jucau în primul film românesc înainte de a se căsători

Evocări – Elia Kazan

De la rugby la film: Ilarion Ciobanu

Ingrid Bergman, actrița care s-a născut și a murit în aceeași zi

Prima femeie-pilot din lume cu brevet de zbor a fost actriță

Portrete – Jean Constantin – actorul care nu și-a stăpânit niciodată umorul

„Anda Călugăreanu a plecat departe”

Portrete – Dan Mihăescu: „Ar fi o glumă să devin octogenar”

Silvia Popovici, în premieră în presă

Oana Anagnoste: „Secretul armoniei dintre părinții mei a fost însăși pasiunea pentru profesia lor” – interviu realizat de Annie Muscă

Oana Anagnoste: „Gina Patrichi, o flacără, un fluture, o adiere…” – interviu realizat de Annie Muscă

costintuchilaEVOCĂRIannie muscă,baltagul,clipe de viața de w saroyan,date biografice sandu sticlaru,evocări mari actori romani,filmografgie sandu sticlaru,mos teaca si epizootia,rascoala film romanesc,roluri sandu sticlaru in filme,sandu sticlaru,sandu sticlaru lacatus,septembrie,teatru radiofonic sandu sticlaru,timotei ursu
de ANNIE MUSCĂ Născut la Bacău, la începutul anilor ’20, într-o zi de octombrie, tânărul Sandu Sticlaru, cu dorința de a juca într-o zi teatru, ajunge în Capitală unde se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. La trei ani de la finalizarea studiilor, Sandu Sticlaru joacă la Teatrul din Petroșani:...